Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
AS Trenčín oslavuje slovenský titul! Slovan šokoval Žilinu
Zdielať na

AS Trenčín oslavuje slovenský titul! Slovan šokoval Žilinu

ŽILINA / Futbalisti AS Trenčín oslavujú v najvyššej slovenskej súťaži dve kolá pred koncom tejto sezóny majstrovský titul, premiérový v novodobej ére samostatnosti SR.

O celkovom prvenstve pre tím spod hradu Matúša Čáka, ktorý v utorňajšom dueli 31. kola Fortuna ligy uspel na ihrisku Dukly Banská Bystrica (1:0), sa rozhodlo "bez nich" - v stredu večer. Trenčínu "pomohli" hráči ŠK Slovan Bratislava víťazstvom 2:1 na pôde MŠK Žilina. Práve už iba klub spod Dubňa mohol okrem AS pomýšľať na ligový primát.

V súčasnosti má Trenčín 71 bodov vo fortunaligovej tabuľke a nepreklenuteľný 8-bodový náskok pred Žilinou, ktorá do konca tohto súťažného ročníka môže získať maximálne šesť bodov. Zverenci trénerskej dvojice Martin Ševela - Ivan Vrabec by sa v prípade víťazstva MŠK Žilina nad "belasými" netešili z celkového triumfu, pretože by po 31. kole viedli poradie o ešte na trofej nedostačujúcich päť bodov.

Hráči Trenčína figurovali po jesenných 19 odohraných kolách najvyššej súťaže ešte na 2. mieste s trojbodovým mankom na Žilinu (37, resp. 40 b.), fantastickým účinkovaním v tomto kalendárnom roku sa však dokázali odpútať od jediného konkurenta v boji o majstrovský titul. Na jar majú futbalisti AS vynikajúcu fazónu: z dvanástich duelov v lige jedenásťkrát vyhrali a raz remizovali (v 21. kole práve na žilinskom trávniku proti MŠK - 1:1, pozn.) pri skóre 26:4, pripísali si 34 z 36 možných bodov.

Historicky najúspešnejšiu sezónu 2014/2015 okorenil Trenčín aj triumfom v domácej pohárovej súťaži. Na trávniku Národného tréningového centra Slovenského futbalového zväzu v Poprade v prvomájovom dramatickom finálovom dueli Slovnaft Cupu proti FK Senica zvládli hráči AS lepšie jedenástkový rozstrel (3:2), keď v riadnom hracom čase po 90 minútach sa stretnutie skončilo nerozhodne 1:1 a po následnom predĺžení 2x15 minút bol opäť remízový stav - 2:2. Aj v prípade domáceho pohára sa radovali Trenčania po prvý raz v novodobej ére samostatnej SR: v roku 1978 sa ešte ako Jednota Trenčín tešili z triumfu v konfrontácii so Slovanom Bratislava (1:0 a 3:1 - vtedy sa hralo na dve stretnutia).

Od sezóny 1993/1994 dosiaľ iba päť slovenských klubov získalo double - víťazstvo v najvyššej súťaži i v domácom pohári v jednej sezóne. Na poltucet ich teraz doplnil Trenčín. Rekordérom v tomto hodnotení je Slovan Bratislava (4), nasleduje Inter Bratislava (2), MFK Ružomberok, Artmedia Petržalka, MŠK Žilina a AS Trenčín (po 1).

Ako je známe, slovenský klubový futbal budú reprezentovať v nastávajúcom ročníku európskych súťaží 2015/2016 dovedna štyri tímy. Držiteľ domáceho double AS Trenčín sa predstaví v druhom predkole Ligy majstrov, mužstvá na 2., 3. a 4. mieste v konečnej ligovej tabuľke (zatiaľ sú nimi MŠK Žilina, FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava) budú účinkovať v prvom predkole Európskej ligy.

Súvisiace články