Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Shaqiri zničil hetrikom Honduras, púť Ekvádoru ukončili Francúzi
Zdielať na

Shaqiri zničil hetrikom Honduras, púť Ekvádoru ukončili Francúzi

MANAUS / Futbalisti Švajčiarska zvíťazili v stredajšom zápase E-skupiny nad hráčmi Hondurasu 3:0 a postúpili do osemfinále na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii.

Všetky góly v Manause strelil stredopoliar nemeckého Bayernu Mníchov Xherdan Shaqiri, ktorý sa presadil v 6., 31. a 71. min. Hetrik Shaqiriho je druhým trojgólovým zápisom jedného hráča v jednom stretnutí na šampionáte, v súboji Nemecko - Portugalsko (4:0) sa zaskvel jeho klubový spoluhráč Thomas Müller.
Švajčiari ziskom troch bodov preskočili v konečnej tabuľke "éčka" Ekvádorčanov, ktorí v súbežne hranom dueli remizovali s Francúzmi 0:0. V súboji o postup do štvrťfinále si zverenci trénera Ottmara Hitzfelda zmerajú v utorok 1. júla sily s víťazmi F-skupiny Argentínčanmi, Francúzi vyzvú Nigérijčanov.

E-skupina:

Honduras - Švajčiarsko 0:3 (0:2)

Góly: 6., 31. a 71. Shaqiri, ŽK: 66. J. Palacios (Honduras), rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (všetci Arg.), 40 322 divákov

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. C. García - Ó. B. García (77. A. Najar), Claros, W. Palacios, R. Espinoza (46. M. Chávez) - Bengtson, Costly (40. J. Palacios)
Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, R. Rodríguez - Behrami, Inler - Shaqiri (87. Džemaili), G. Xhaka (77. M. Lang), Mehmedi - Drmič (73. Seferovič)

Švajčiari "ohlásili" svojmu súperovi útok na postupové pozície už po troch minútach hry, po prieniku a centri Drmiča z ľavej strany nepremenil vynikajúcu príležitosť Shaqiri, jeho strelu zo štyroch metrov zneškodnil brankár Hondurasu Valladares. Stredopoliar mníchovského Bayernu sa tešil z premiérového presného zásahu na šampionáte v 6. min - loptu napálil krížnou strelou spoza šestnástky ľavačkou pod brvno. Po dvadsiatich minútach prvý raz pohrozili Hondurasania, po rohovom kope však Beckeles z otočky nenamieril do priestoru Benagliovej bránky. V 31. min Švajčiari využili rýchly protiútok, po prihrávke Drmiča skóroval opäť Shaqiri. Dve minúty pred koncom prvého polčasu zlikvidoval gólman Valladares pokus Drmiča.
Honduras mohol znížiť rozdiel v skóre po siedmich minútach druhej časti hry, Bengtson obišiel aj gólmana Benaglia, ale pred bránkovou čiarou jeho nedôrazný pokus zastavil krajný obranca Rodríguez. Po hodine hry mohol zavŕšiť hetrik Shaqiri, ale zblízka neuspel v súboji s Valladaresom. Ten istý hráč sa tešil z tretieho gólu v 71. min, keď využil presnú prihrávku Drmiča a strelou do protipohybu prekonal Valladaresa - 3:0. Počas záverečnej štvrťhodiny sa predviedli obaja brankári - Benaglio zneškodnil pokusy Najara a Bengtsona, Valladares si poradil so zakončením Mehmediho.

Francúzski futbalisti nedosiahli v Brazílii tretie víťazstvo. Zverenci trénera Didiera Deschampsa nedokázali v stredajšom stretnutí prekonať obranu ekvádorského mužstva, s ktorým sa na štadióne Maracana v Riu de Janeiro v záverečnom vystúpení oboch tímov v základnej fáze turnaja rozišli zmierlivo 0:0. Francúzi remízou potvrdili svoje prvenstvo v skupine a v siedmom zápase proti juhoamerickým súperom na MS nenašli premožiteľa. Francúzsko sa v osemfinále stretne s Nigériou. Naopak, Ekvádorčanom hrajúcim od 50. min bez vylúčeného kapitána Antonia Valenciu nestačil zisk bodu na postup do osemfinále.

Ekvádor - Francúzsko 0:0

ŽK: 83. Erazo, ČK: 50. A. Valencia (obaja Ekv.), rozhodovali: Doué - Yeo (obaja Pobr. Slon.), Birumushahu (Bur.), 74 545 divákov

Ekvádor: A. Domínguez - J. Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Minda, Noboa (90. Caicedo), Montero (63. Ibarra) - Arroyo (82. Achilier), E. Valencia
Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Sakho (61. Varane), Digne - Pogba, Schneiderlin, Matuidi (67. Giroud) - Griezmann (79. Rémy), Benzema, Moussa Sissoko

V prvej sľubnejšej šanci zápasu sa ocitol jeden z novicov v základnej zostave Francúzska oproti predchádzajúcemu vystúpeniu Griezmann, jeho pokus z hranice pokutového územia preletel tesne vedľa pravej žrde. V 33. min si Arroyo nabehol na presnú prihrávku, ale zakončil len do stredu francúzskej bránky. O päť minút neskôr nebezpečne hlavičkoval na druhej strane Pogba a Domínguez vyrazil jeho pokus na rohový kop. V 41. min pohrozili aj Ekvádorčania, E. Valencia vyskočil najvyššie na center Arroya z ľavej strany, Lloris bol však pripravený a jeho hlavičku nepustil za svoj chrbát.
Francúzi mohli otvoriť skóre v 47. min, po kombinačnej akcii s centrom Sagnu a zakončením Griezmanna skončila lopta zásluhou brankára juhoamerického tímu na žrdi. Vzápätí prišli Ekvádorčania o svojho kapitána A. Valenciu, ktorý musel ísť predčasne pod sprchy za faul. Jeho obeťou bol Digne, ten však v hre pokračoval. V 54. min predviedli hráči oslabeného tímu sľubnú kontru, ktorej finálnu fázu nezvládli podľa predstáv a Noboa netrafil loptu ideálne. Na opačnej strane zblokovali obrancovia pokusy Benzemu i Pogbu a Matuidiho strelu zneškodnil Domínguez. V 73. min poslal loptu do pokutového územia Sissoko, ekvádorská obrana zabudla na trojicu hráčov súpera, z nich Pogba neumiestnil loptu hlavou do siete. V 82. min predviedol výborný prienik striedajúci Ibarra a svojou strelou natiahol Llorisa. Skórovať nebolo dopriate ani francúzskemu útočníkovi Benzemovi, ktorý namieril do miesta, kde stál brankár súpera. V 87. striedajúci Rémy dal ľavačkou vyniknúť Domínguezovi, potom nebezpečne vystrelil Pogba a v nadstavenom čase ďalší z náhradníkov Giroud v čistej pozícii hlavičkoval do stredu bránky. Na bezgólovom skóre sa už nič nezmenilo.

Konečná tabuľka E-skupiny:
1. Francúzsko 3 2 1 0 8:2 7 - postup do osemfinále
2. Švajčiarsko 3 2 0 1 7:6 6 - postup do osemfinále
------------------------------------------
3. Ekvádor 3 1 1 1 3:3 4
4. Honduras 3 0 0 3 1:8 0

Súvisiace články