Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kostarika postúpila do osemfinále, Angličanov poslala domov
Zdielať na

Kostarika postúpila do osemfinále, Angličanov poslala domov

Zdroj: SITA

SAN JOSÉ / Kostarika je na nohách! Úspech futbalistov na majstrovstvách sveta v Brazílii a senzačný postup zo skupiny vyvolal v krajine veľké nadšenie. Nepotešil však reprezentantov Anglicka, ktorí sa pre víťazstvo Kostaričanov rozlúčili so šampionátom.

Po výhre 3:1 nad Uruguajom Kostaričania porazili tesne 1:0 favorizovaných Talianov a prvýkrát od roku 1990 sa dostali medzi najlepšiu šestnástku šampionátu.

V úvodnej štvrťhodine zaujala len 7. minúta a v nej rohový kop Kostariky, ale pri hlavičke Borgesa nemusel Buffon zasahovať. Až v 27. minúte prvýkrát pohrozili aj Taliani - nepresnou strelou Thiaga Mottu.

Vyložená šanca sa zrodila až po vyše polhodine, Pirlo geniálne našiel prihrávkou za obranu Balotelliho, ale taliansky kanonier neuspel prehadzujúc kostarického brankára. Skóre duelu otvoril krátko pred koncom prvého polčasu hlavičkou Bryan Ruiz zužitkujúc nezištný center Júniora Díaza.

Druhý polčas otvoril priamy kop Pirla, s ktorým si Navas poradil. Kostaričania hrali zodpovedne v defenzíve a nepúšťali hráčov európskeho tímu do príležitostí. Stredoameričania boli spokojní s jednogólovým náskokom, nehrnuli sa do útoku a s prehľadom si udržali tesné vedenie až do konca.

Už sú majstri

Tisícky Kostaričanov po úspechu nad Talianmi vyšli do ulíc a mávali národnými modro-bielo-červenými vlajkami. Medzi oslavujúce davy v metropole krajiny San José vyšiel aj prezident Luis Guillermo Solís, ktorý pred súbojom na Twitteri tipoval víťazstvo Kostariky 1:0.

"Povedal som vám, že to skončí 1:0," odkázal Solís oslavujúcim fanúšikom. "Budeme majstrami sveta. Dnes sa cítim veľmi šťastne. Budeme oslavovať až do rána," vyhlásil jeden z fanúšikov.

Ulice San José blokovali po zápase fanúšikovia a oslavovali hráčov. V meste sa akoby konal karneval. Autá v uliciach trúbili, na ich strechách viali národné vlajky. Život v krajine sa doslova zastavil, všetci venovali pozornosť futbalovému úspechu. Zamestnanci v továrňach dostali voľno a v školách predčasne ukončili vyučovanie.

V záverečnom zápase D-skupiny 24. júna si Kostaričania zahrajú s Anglickom a Taliansko čaká Uruguaj.

D- skupina: 

Taliansko - Kostarika 0:1 (0:1)
Gól: 44. Ruiz. ŽK: Balotelli - Cubero, Rozhodovali: Osses - Astroza, Roman (všetci Čile), 40 285 divákov.

Taliansko: Buffon - Darmian, Barzagli, Chiellini, Abate - Pirlo, De Rossi, Motta (46. Cassano) - Candreva (57. Insigne), Marchisio (69. Cerci) - Balotelli

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz (81. Brenes), Borges, Tejeda (68. Cubero), Bolanos - Campbell (74. Urena)

Tabuľka D-skupiny:

1. Kostarika    2 2 0 0 4:1 6 - istý postup do osemfinále
2. Taliansko    2 1 0 1 2:2 3
3. Uruguaj    2 1 0 1 3:4 3
4. Anglicko    2 0 0 2 2:4 0