Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šláger gigantov rozhodol Balotelli, Kostarika šokovala Uruguaj
Zdielať na

Šláger gigantov rozhodol Balotelli, Kostarika šokovala Uruguaj

MANAUS, FORTALEZA / V centre brazílskeho pralesa sa stretli európski giganti - Anglicko a Taliansko. D-skupina priniesla aj veľké prekvapenie, keď Kostarika zamiešala karty...

Druhý sobotňajší súboj D-skupiny na majstrovstvách sveta vo futbale medzi Anglickom a Talianskom sa v brazílskom Manause skončil víťazstvom Talianov 2:1 (1:1). V jednom z najkvalitnejších stretnutí doterajšieho priebehu brazílskeho svetového šampionátu strelili talianske góly v 35. min Claudio Marchisio a v 50. min Mario Balotelli. V tíme Anglicka vyrovnal v 37. min Daniel Sturridge. Balotelliho víťazný gól hlavou bol trinástym v podaní tohto kontroverzného útočníka tmavej pleti v 31. reprezentačnom stretnutí. Na čele D-skupiny je prekvapujúco Kostarika po triumfe 3:1 nad Uruguajom. Štvornásobní majstri sveta Taliani sa zaradili na druhé miesto.

D-skupina (Manaus):

Anglicko - Taliansko 1:2 (1:1)

Góly: 37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli, ŽK: 90.+ Sterling (Angl.), rozhodovali: Kuipers (Hol.) - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)

Anglicko: Hart - G. Johnson, Jagielka, G. Cahill, Baines - Gerrard, J. Henderson (73. Wilshere) - Welbeck (61. Barkley), Sterling, Rooney - Sturridge (80. Lallana)
Taliansko: Sirigu - Darmian, Barzagli, Paletta, Chiellini - De Rossi - Marchisio, Verratti (57. Thiago Motta) - Pirlo - Candreva (79. Parolo) - Balotelli (73. Immobile)

Taliani nastúpili bez zranenej legendy Buffona, ktorého v bránke nahradil Sirigu. Už v 4. min mohol inkasovať, ale strela anglického mladíka Sterlinga sa len obtrela o bočnú sieť. O dve minúty už musel Sirigu zasahovať po strele Hendersona. Zdalo sa, že rýchlosť Sterlinga bude platiť na taliansku obranu. V 22. min 19-ročný útočník Liverpoolu hľadal pred bránkou Welbecka, ale lopta k nemu neprešla. Prví gólovo udreli v 35. min Taliani. Po skvele zvládnutom rohovom kope Verratiho a prenechaní lopty Pirlom spoza šestnástky pohotovo zakončil Claudio Marchisio. Ubehli len dve minúty a Angličania expresne rýchlo vyrovnali. Daniel Sturridge zužitkoval výbornú prihrávku Waynea Rooneyho z ľavej strany k vzdialenejšej žrdi - 1:1. V samom závere prvého polčasu mohli Taliani opäť ísť do vedenia, ale strelu Balotelliho smerujúcu do siete vyhlavičkoval Jagielka z úrovne bránkovej čiary. Z druhého polčasu prešlo iba 5 minút a Balotelli a s ním celé Taliansko sa dočkali. Candrevov center našiel na zadnej žrdi Balotelliho hlavu a Hart druhý raz lovil loptu zo siete - 1:2. V 62. min mohol Rooney vyrovnať, ale v dobrej pozícii netrafil bránku Talianov. Angličania to skúšali aj z priamych kopov, ale Baines a Gerrard neuspeli. V nadstavenom čase mohol ešte zvýšiť talianske vedenie špílmacher Pirlo. Jeho strela z priameho kopu však pristála na brvne anglickej bránky.

Tabuľka D-skupiny:
1. Kostarika 1 1 0 0 3:1 3
2. Taliansko 1 1 0 0 2:1 3
3. Anglicko 1 0 0 1 1:2 0
4. Uruguaj 1 0 0 1 1:3 0

Cesare Prandelli (tréner Talianska): "Nebolo jednoduché hrať v tom veľkom teple. Na náročné podmienky sme sa však dobre pripravili. V druhom polčase dostávali kŕče nie naši hráči, ale Angličania. Balotelli odovzdal všetko, čo v ňom bolo. To však platí aj o ostatných hráčoch."
Roy Hodgson (tréner Anglicka): "Predstavovali sme si to inak. Verili sme v úspešný štart do turnaja napriek tomu, že sme vedeli o sile súpera. Sme smutní z prehry najmä po tom, čo v druhom polčase smerovalo na našu bránku už len pár striel. Teraz potrebujeme nájsť sebavedomie, aby sme mohli v ďalších dvoch zápasoch základnej skupiny zvíťaziť."

sita

Senzačné víťazstvo Kostariky nad dvojnásobným šampiónom

Futbalisti Kostariky senzačne zvíťazili nad Uruguajčanmi 3:1 (0:1) v sobotňajšom zápase v D-skupine na XX. majstrovstvách sveta na štadióne Castelao v brazílskej Fortaleze. Juhoameričania síce vyhrali prvý počas 1:0 zásluhou kanoniera Paríža Saint-Germain Edinsona Cavaniho, ktorý skóroval v 24. min z pokutového kopu nariadeného za faul Júniora Díaza na Diega Lugana, no druhé dejstvo patrilo jednoznačne futbalistom z Karibiku. Najprv vyrovnal Joel Campbell, rozhodujúci gól strelil Óscar Duarte a poistku pridal striedajúci Marco Ureňa svojím prvým dotykom s loptou po príchode na ihrisko. Uruguaj je dvojnásobný bývalý svetový šampión, triumfoval na MS v rokoch 1930 a 1950.

V D-skupine je v sobotu ešte na programe duel Anglicko - Taliansko (Manaus, 24.00 h SELČ).

D-skupina:

Uruguaj - Kostarika 1:3 (1:0)

Góly: 24. Cavani (z pok.kopu) - 54. Joel Campbell, 57. Duarte, 84. Ureňa, ŽK: 50. Lugano, 56. Gargano, 81. Cáceres, ČK: 90.+ Maxi Pereira (všetci Urug.) za faul, rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.)

Uruguaj: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Godín, Céceres - Stuani, Arévalo Rios, Gargano (60. Álvaro González), Cristian Rodríguez (76. Abel Hernández) - Forlán (60. Lodeiro), Cavani
Kostarika: K. Navas - Gamboa, Ó. Duarte, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz - Bryan Ruiz (83. Ureňa), Borges, Tejeda (75. Cubero), Bolaňos (89. Barrantes) - Joel Campbell

Prvý väčší vzruch priniesla až 15. min. Uruguajčan Godín dal síce gól, ale rozhodca ho správne neuznal pre postavenie mimo hry zakončujúceho Juhoameričana. Už o minútu spálil tutovku Cavani, ktorému lopta dobre nesadla na volej. Skóre otvoril ten istý hráč bezpečne premenenou penaltou v 24. min. V závere prvej časti takmer skóroval González, ale nepotrestal zaváhanie Musleru po rohovom kope Kostaričanov. Na druhej strane mal minútu pred koncom veľa práce s tečovanou strelou Forlána gólman Kostariky, ale vytlačil loptu spod brvna na roh.

Už po piatich minútach druhej časti mohol vyrovnať Duarte, ale jeho hlavičku zneškodnil Muslera a dorážka Kostaričana bola nepresná. O štyri minúty sa však Stredoameričania dočkali zaslúženého vyrovnania, nezadržateľne ľavačkou skóroval Joel Campbell. V 57. min Duarte z totožnej pozície ako pár minút predtým sa už hlavičkou nemýlil - 1:2. Uruguajčanov knokautoval šesť minút pred koncom riadneho hracieho času tretím gólom striedajúci Ureňa.

Óscar Tabárez (tréner Uruguaja): "Tak toto sme rozhodne nečakali. Tvrdý výsledok pre nás. Takéto góly sme v posledných rokoch nezvykli dostávať."
Jorge Luis Pinto (tréner Kostariky): "Je to pre nás historické víťasztvo. Zdolali sme veľké mužstvo. Po zmene strán sme nestratili hlavy, ale udreli. Som veľmi spokojný s výkonom svojich hráčov a šťastný."

Súvisiace články