Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kolumbia dala Grécku zabudnúť, kde hrá. Pobrežie Slonoviny predviedlo s Japonskom obrat
Zdielať na

Kolumbia dala Grécku zabudnúť, kde hrá. Pobrežie Slonoviny predviedlo s Japonskom obrat

BELO HORIZONTE, RECIFE / Zápasy C-skupiny sú zmesou štyroch kontinentov.

Grécko zabudlo, kde hrá

 Ich obyčajne nepriepustná defenzíva povolila až trikrát, vyčkávacia taktika čo najdlhšieho udržiavania bezgólového stavu sa rozsypala už v piatej minúte a variabilné tvorenie hry futbalistom Grécka veľmi nejde.

Zverenci Fernanda Santosa preto v sobotňajšom prvom zápase C-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii dostali po nose od Kolumbijčanov, ktorí ich s prehľadom odzbrojili a zvíťazili rozdielom triedy.

"Po prehre 0:3 nemôžete hľadať výhovorky. Ukázali sme aj dobré momenty, no všetko, čo teraz môžeme spraviť, je hľadieť na ďalšie zápasy v skupine," poznamenal portugalský kouč Santos. Jeho argentínsky náprotivok José Pékerman po vydarenom vstupe šípi, že brazílsky šampionát by mohol byť pre jeho "Los Cafeteros" pravou šálkou kávy. "Hráči si odbili skvelý debut. Je to veľké zadosťučinenie. Hrali sme podľa plánu, niektoré veci nám vyšli viac, iné menej, ale neprestajne sme boli sústredení a ukázali sme, že sme pripravení odohrať dobré majstrovstvá sveta," nazdáva sa Pékerman.

Kolumbijčania sa ujali vedenia už v piatej minúte, keď sa presadil obranca Pablo Armero strelou zvnútra šestnástky s prispením obrancu Kostasa Manolasa. Po zmene strán pridal zaslúženú gólovú poistku po rohovom kope útočník Teófilo Gutiérrez, v nadstavenom čase ešte prikrášlil skóre James Rodríguez. "Je to dobrý štart do šampionátu, ale nesmieme z neho robiť veľké haló. To, čo je pred nami, bude ešte náročnejšie," vyhlásil posledný menovaný strelec ďalšieho úspešného juhoamerického zástupcu na MS. Na Kolumbiu čaká v C-skupine Pobrežie Slonoviny a Japonsko.

C-skupina:

Kolumbia - Grécko 3:0 (1:0)

Góly: 5. P. Armero, 58. T. Gutiérrez, 90.+ James Rodríguez, ŽK: 26. C. Sánchez - 52. Papastathopulos, 55. Salpingidis, rozhodovali: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 57 174 divákov

Kolumbia: Ospina - Zúňiga, C. Zapata, Yepes, P. Armero (74. Arias) - Aguilar (69. Mejía), C. Sánchez - Cuadrado, James Rodríguez, Ibarbo - T. Gutiérrez (76. Jackson Martínez)
Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Holebas - Maniatis, P. Kone (78. Karagunis) - Salpingidis (57. Fetfatzidis), Katsouranis, Samaras - Gekas (64. Mitroglou)



Favorizovaní Kolumbijčania vyskočili na koňa už v piatej minúte, keď si obranca Armero šikovne zbehol do pokutového územia a strelou aj s prispením teču gréckeho stopéra Manolasa otvoril skóre. Heléni museli odrazu tvoriť, čo im dlhodobo veľmi nevonia a nedokázali to ani v sobotu. Ich dve najväčšie šance v prvom polčase mal stredopoliar Kone, ale z týchto mráčikov nezapršalo. Majstri Európy 2004 navyše zaspali pri rohovom kope v 58. min a Gutiérrez im doťuknutím lopty za bránku zasadil druhý úder. Grécke šance na zisk bodu mohol o päť minút neskôr predsa resuscitovať Gekas, ale to by v tisícpercentnej šanci pred brankárom nikým nekrytý nesmel hlavičkovať iba do žrde. V nadstavenom čase Kolumbijčania pridali tretí gól, keď James Rodríguez ľavačkou v šestnástke presne namieril k žrdi Karnezisovej bránky.

José Pékerman (tréner Kolumbie): "Hráči si odbili skvelý debut na svetovom šampionáte. Je to veľké zadosťučinenie. Hrali sme podľa plánu, niektoré veci nám vyšli viac, iné menej, ale neprestajne sme boli sústredení a ukázali sme, že sme pripravení odohrať dobré majstrovstvá sveta."

Fernando Santos (tréner Grécka): "Po prehre 0:3 nemôžete hľadať výhovorky. Ukázali sme aj dobré momenty, no všetko, čo teraz môžeme spraviť, je hľadieť na ďalšie zápasy v skupine."

Prišiel Drogba a Afričania otočili proti Japoncom

Až po vyše hodine hry sa objavil na trávniku štadióna v Recife africký futbalový klenot Didier Drogba a priniesol zápasový obrat. V 62. min ešte viedli Japonci 1:0, no o 4 minúty neskôr už na ukazovateli skóre svietilo 2:1 pre Pobrežie Slonoviny. Tento stav napokon vydržal do konca zápasu a futbalisti zo západu afrického kontinentu si pripísali do tabuľky C-skupiny dôležité a zároveň prvé tri body. Tridsaťšesťročný Drogba síce neskóroval, ale už len jeho prítomnosť na trávniku dodala spoluhráčom potrebné sebavedomie.

"Nebudem klamať keď poviem, že príchodom Drogbu sa všetko zmenilo. Veľmi ovplyvňoval dianie od svojho príchodu na ihrisko. Všetci ste to mohli vidieť. Vytváral priestor pre spoluhráčov a tým ich uvoľňoval do dobrých pozícií," pochválil Drogbu tréner "slonov" Sabri Lamouchi. "Je to pravda. Drogba svojou prítomnosťou ovplyvnil stretnutie. Zrazu mali súperi viac sebavedomia a napokon strelili dva góly," vystihol brankár Japoncov Eidži Kawašima.

Práve najmladší tréner spomedzi všetkých na šampionáte Lamouchi už skôr informoval o tom, že Drogba napriek obrovským zásluhám nebude mať po zranení u neho pevné miesto v základnej zostave. Napokon ho poslal na trávnik až po hodine hry a dobre urobil. Stačilo to na otočenie výsledku z 0:1 na 2:1. O góly "slonov" sa podelili Wilfried Bony a Gervinho "Nebolo pre mňa jednoduché nechať ho na lavičke. Keď som však videl ako sa teší z víťazstva, mal som aj ja veľkú radosť. Je to stále veľký šampión a my ho potrebujeme," uviedol Lamouchi.

Jeho náprotivok, Talian na lavičke Japonska, Alberto Zaccheroni po prehre svojho tímu smutne uviedol: "Nehrali sme tak rýchlo a dobre, ako sme potrebovali v tomto zápase. Určite vieme zahrať aj oveľa lepšie. Teraz si najmä musíme zachovať morálku na vysokej úrovni. Bez toho to nepôjde."

C-skupina (Recife):

Pobrežie Slonoviny - Japonsko 2:1 (0:1)

Góly: 64. Bony Wilfried, 66. Gervinho - 16. Honda, ŽK: 54. Bamba, 58. Zokora - 23. Jošida, 64. Morišige (Jap.), rozhodovali: Osses - Astroza, Roman (všetci Čile), 42 000 divákov

Pobrežie Slonoviny: Barry - Aurier, Zokora, Bamba, Boka (75. Djakpa) - Tioté, Serey Dié (62. Drogba) - S. Kalou, Yaya Touré, Gervinho - Bony Wilfried (78. Ya Konan)
Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Morišige, Nagatomo - Jamaguči, Hasebe (54. Endo) - Okazaki, Honda, Kagawa (86. Kakitani) - Osako (67. Okubo)


V tíme Pobrežia Slonoviny chýbal v základnej zostave skúsený útočník Didier Drogba, ale stihol sa vyliečiť kľúčový stredopoliar Yaya Touré. Po oťukávacej úvodnej štvrťhodinke udreli nečakane Japonci. Ich najväčšia hviezda Keisuke Honda si na hranici šestnástky spracoval loptu po prihrávke Nagatoma a pohotovo ľavačkou rozvlnil sieť za Barrym. O niečo neskôr sa mohol do listiny strelcov zapísať ďalší japonský obranca Učida, ale brankár Afričanov bol pozorný. V druhom polčase spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že Japonci stratia svoj náskok. Rozhodujúce z pohľadu konečného výsledku boli 64. a 66. min, keď Bony Wilfried a Gervinho dvoma "zlepenými" gólmi otočili na 2:1 pre Pobrežie Slonoviny. Oba góly padli po centroch hlavou. V zostávajúcom priebehu sa Japonci ešte snažili s výsledkom niečo urobiť, ale bezvýsledne.

Tabuľka C-skupiny:
1. Kolumbia 1 1 0 0 3:0 3
2. Pobr. Slonoviny 1 1 0 0 2:1 3
3. Japonsko 1 0 0 1 1:2 0
4. Grécko 1 0 0 1 0:3 0

Sabri Lamouchi (tréner Pobrežia Slonoviny): "Začali sme zle a Japonci využili našu chybu. Neskôr sme herne pridali a na trávniku zosilneli. Vrátili sme sa do zápasu a zaslúžene zvíťazili. Človeka ako je Drogba potrebujete presne v momentoch, keď treba otočiť zápas. Stále sme však nič nedokázali. Toto je len začiatok turnaja, musíme zostať koncentrovaní."

Alberto Zaccheroni (tréner Japonska): "Klobúk dolu pred hráčmi Pobrežia Slonoviny. Toto ich víťazstvo je zaslúžené. Zápas sme začali dobre, ale po strelenom góle sme nevytrvali vo vysokom tempe. Náš herný rytmus utrpel a postupne nás súper začal prevyšovať. Nezahrali sme tak, ako sme chceli. Potrebujeme sa zlepšiť."

Súvisiace články