Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brazílčania si s tuctom štadiónov spravili hanbu
Zdielať na

Brazílčania si s tuctom štadiónov spravili hanbu

Zdroj: sita, Brazuca

RIO DE JANEIRO / Brazília spravila chybu, že sa pustila do ambiciózneho projektu futbalových majstrovstiev sveta so štadiónmi v dvanástich rôznych mestách.

Podľa starostu Ria de Janeira Eduarda Paesa to nebol dobrý nápad. "Sme rozľahlá kontinentálna krajina. Spravili sme chybu. Mali sme pripraviť pre šampionát menej miest," povedal šéf radnice mesta, ktoré zrekonštruovalo pre záverečný turnaj kultovú Maracanu.

Do začiatku šampionátu zostáva jeden týždeň a Brazílčania na poslednú chvíľu dokončujú viaceré z tucta štadiónov. Upravené nie je ich okolie, za pochodu sa dorába infraštruktúra pre médiá a fanúšikov, prístupové cesty či chodníky. Do podujatia investovali 11,5 miliardy dolárov, z toho 4 miliardy išli na výstavbu nových či rekonštrukciu starých štadiónov. FIFA pritom nevyžaduje pre svetový šampionát dvanásť dejísk, minimálny počet je osem. Brazílski politici sa rozhodli pre veľkorysý formát a dali postaviť minimálne štyri štadióny, ktoré po MS nebudú mať využitie.

Paes tvrdí, že tento megalomanský prístup poškodil povesť celej krajiny. "Keď nedokončíte niečo, čo ste sľúbili, je to veľká hanba. Ale ešte by som nás neodpisoval. Počkajme si do budúceho týždňa. Budú to veľkolepé majstrovstvá," povedal komunálny politik, ktorý otvorene priznáva problémy vo svojom meste aj v celej krajine.

"Neskrývame ťažkosti. Napríklad sociálna nerovnosť je všade. Pokiaľ ide o demonštrácie, nemyslím si, že ľudia protestujú proti majstrovstvám sveta. Žiadajú lepšie služby, lepších politikov, transparentnosť," uviedol Paes. Ani z kriminality v Brazílii nerobí vedu. Stačí len nájsť iný uhol pohľadu. "Je u nás bezpečnejšie ako v rozvojových krajinách. Zaviedli sme veľa bezpečnostných opatrení. V mestách by nemal byť dôvod na obavy," dodal starosta Ria de Janeiro.

Súvisiace články