Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hodúra nikto nenapodobnil, disciplinárka nič nevyriešila
Zdielať na

Hodúra nikto nenapodobnil, disciplinárka nič nevyriešila

BRATISLAVA / Aktivity Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) v súvislosti s korupčnou aférou sú zatiaľ bez konkrétneho záveru. Napriek pozvaniu na pôdu SFZ totiž vo štvrtok nikto z obvinených bývalých ani súčasných futbalistov neprišiel a nenasledoval Ivana Hodúra, ktorý už pred disciplinárkou vypovedal.

Úplatok vo výške 2 000 - 60 000 €

Tím FK DAC 1904 Dunajská Streda je "namočený" do škandálu s ovplyvňovaním výsledkov svojich zápasov. Až štvorica jeho hráčov Ivan Hodúr, Marek Božoň, Michal Dian a Čech Tomáš Huber údajne ovplyvnili bližšie nešpecifikované množstvo stretnutí. Spomenutí futbalisti vraj za prijatý úplatok vo výške od 2 000 do 60 000 eur od trojice bývalých hráčov Ivana Žigu, Róberta Ráka a Mariána Dirnbacha ovplyvnili duely aj v aktuálnej sezóne najvyššej slovenskej súťaže.

"Mali sme pozvaných hráčov. Pred dvoma týždňami 27. septembra tu bol pán Hodúr, ktorého sme vypočuli. Pozvali sme ďalej pána Diana, Božoňa a Hubera. Páni Dian a Huber sa nám písomne ospravedlnili, pričom pán Božoň prisľúbil, že príde na najbližšie zasadnutie disciplinárnej komisie po výsluchu na policajnom zbore. Podobne sa cez svojho agenta vyjadril aj Dirnbach. Klub DAC Dunajská Streda sme pozvali na budúci týždeň," povedal pred početným húfom novinárov šéf DK SFZ Miroslav Vlk.

Disciplinárka zastavila činnosť štvorici hráčov

FK DAC 1904 Dunajská Streda po prepuknutí aféry suspendoval spomenuté kvarteto hráčov Hodúr, Božoň, Dian a Huber. DK komisia SFZ tejto štvorici predbežným opatrením zastavila pretekársku činnosť od 13. septembra a ďalšej dvojici Dirnbach, Žiga od 16.9. až do ďalšieho rozhodnutia. Pred dvoma týždňami členovia DK SFZ už vypočuli Hodúra, ktorý teda nemusel pred nich opäť predstúpiť vo štvrtok 10. októbra.

Okrem Ráka, ktorý je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze, boli všetci ostatní prizvaní na disciplinárku prostredníctvom úradných správ a písomných pozvánok. "Zatiaľ konečný verdikt nemáme, pretože platí prezumpcia neviny. Stále to opakujem, že až budeme mať právne relevantné podklady k tomu, tak určite rozhodneme. Na budúci týždeň máme sedenie s právnikmi a poradíme sa," vysvetlil Vlk, ktorý dementoval, že by dištanc mal platiť pre hráčov až do rozhodnutia súdu. "Nie. My musíme aj toto vyriešiť, pretože my im nemôžeme určité veci zakázať. My môžme trestať klub a hráčov len po športovej stránke."

Prezident SFZ Ján Kováčik sa nedávno vyjadril, že v prípade dokázania viny by obvinení futbalisti mali dostať exemplárny trest.  "Žiaľ my môžeme vychádzať len z nášho disciplinárneho poriadku, smerníc a paragrafov. My musíme veci došetriť, nemôžeme to unáhliť, pretože je to vážny problém. Sú to pre nás v podstate nové veci, pretože na Slovensku sme sa s podobnými prípadmi ešte nestretli. Musíme postupovať veľmi opatrne a zodpovedne. My žiaľ nemáme iné možnosti. Nemôžeme dať predviesť hráčov, môžeme konať len v rámci disciplinárneho poriadku," skonštatoval Vlk.

Nový disciplinárny poriadok

Členom DK SFZ by mal v podobných korupčných kauzách výrazne pomôcť nový disciplinárny poriadok, ktorý vstúpi do platnosti od budúceho roku. "Pracujeme na novom disciplinárnom poriadku a tieto veci vrátane exemplárnych trestov tam už budú zakomponované. V starom disciplinárnom poriadku, ktorý má účinnosť od 1.7. 2012, toto nie je. V starom disciplinárnom poriadku sa s takýmito vecami nepočítalo a tieto nové veci nám priniesol futbalový život. Korupcia bola v disciplinárnom poriadku len okrajovou záležitosťou. Nový disciplinárny poriadok schválil v stredu Výkonný výbor SFZ a mal by mať účinnosť od 1.1. 2014," vysvetlil Vlk.

Zaisťovacia policajná akcia prebehla v Česku aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť v SR, ostatných v ČR. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenie na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami.

Na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina. Na vrchole pyramídy podľa polície stojí osoba, ktorá sa nachádza v Ázii a online uzatvárala stávky na zmanipulované futbalové zápasy. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články