Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mexičania unikli trestu za doping. Zjedli kontaminované mäso
Zdielať na

Mexičania unikli trestu za doping. Zjedli kontaminované mäso

Zdroj: sita - futbalisti MExika v zápase s Guatemalou

MEXICO CITY / Dvaja hráči z mexickej futbalovej ligy vyviazli napriek pozitívnemu testu na zakázaný clenbuterol bez trestu za dopingové previnenie, pretože látka sa údajne nachádzala v kontaminovanom mäse.

"Vzhľadom na výnimočné okolnosti v tomto prípade nebude uplatnený žiadny trest," cituje agentúra Reuters z oficiálneho stanoviska FMF. Keďže neboli porušené dopingové pravidlá, federácia ani nezverejní identitu hráčov. Tí boli testovaní medzi 19. a 21. júlom.

Už v roku 2011 piatim hráčom mexickej reprezentácie našli pred šampionátom zóny CONCACAF v tele stopy po clenbuterole. Hoci nemohli na turnaji štartovať, neskôr ich zbavili obvinenia z dopingu, rovnako z dôvodu kontaminácie mäsa.

Pred dvoma rokmi testovali na rovnakú látku pozitívne viac ako 100 hráčov počas MS hráčov do 17 rokov v Mexiku. FIFA ich nepotrestala a konštatovala, že sa stali obeťami zdravotných problémov v krajine. Mexickí predstavitelia priznali, že v krajine je praxou pichať hovädziemu dobytku do tela anabolické prostriedky, ktoré sú na listine zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry WADA.

Kontaminované mäso uvádzal ako dôvod pozitívneho testu na clenbuterol v roku 2010 aj dvojnásobný víťaz cyklistickej Tour de France Alberto Contador. WADA, Medzinárodný cyklistická únia i Športový arbitrážny súd ale rozhodli, že na jeho tvrdenie neexistuje dôkaz a tak dostal dvojročný trest.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články