Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kozák plán? Oživiť A-tím a pritiahnuť divákov...
Zdielať na

Kozák plán? Oživiť A-tím a pritiahnuť divákov...

BRATISLAVA / Doterajší tréner corgoňligového klubu MFK Košice Ján Kozák sa stal v utorok novým kormidelníkom slovenskej futbalovej reprezentácie.

"Pocity sú samozrejme zmiešané, nakoľko odchádzam z prostredia, kde som sa cítil veľmi dobre. Okolo seba som mal v Košiciach veľmi dobrých ľudí, spolupracovníkov, hráčov, rozrobenú prácu, ale reprezentácia je reprezentácia," týmito slovami prijal správu o svojom menovaní do funkcie kouča A-mužstva SR Ján Kozák a pokračoval:

"V prvom rade sa chcem poďakovať ľuďom, ktorí ma navrhli na túto funkciu a zároveň aj tým, ktorí mi dali dôveru a hlasovali za mňa, čiže členom výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu. Predtým sa určitá skupina ľudí vyjadrovala inak, teraz mi dali desiati z jedenástich ľudí dôveru. Teraz je to aj na mne, aby som tú dôveru, ktorú mi dali, naplnil. Chcem svojou prácou dokázať, že hlasovali za človeka, ktorí robí prácu poctivo."

Kto bude asistentom ?

Kompletné a definitívne zloženie spolupracovníkov v realizačnom mužstve SR ešte nie je známe. Po utorkovom zasadnutí výkonného výboru SFZ prezident zväzu Ján Kováčik skonštatoval, že jedinou dosiaľ známou pozíciou je Štefan Tarkovič. "Áno, je to Pišta Tarkovič, ktorý by mi mal robiť asistenta. Ide o človeka, ktorého poznám, pôsobil aj v Košiciach, naposledy v Žiline. Pre mňa je to ideálny typ asistenta trénera. Oblasti, v ktorých nie som doma, prenechám na ľudí, ktorí sa tomu viac rozumejú," doplnil J. Kozák.

Po nepresvedčivých vystúpeniach v G-skupine európskej časti kvalifikácie MS 2014, najmä júnovej "blamáži" a remíze vo Vaduze s Lichtenštajnskom (1:1), sú šance futbalistov Slovenska na účasť v Brazílii už len v rovine teórie. Na otázku, či uvažuje o prípadných zmenách v kádri, nový kormidelník národného mužstva poznamenal: "V prvom rade musím urobiť dôkladnú analýzu toho, čo sa udialo za posledné obdobie. Pokiaľ ide o menoslov, hráčov na Slovensku nemáme toľko, aby ste ich mohli strašne veľa vymeniť. Reprezentácia nie je ani o tom, reprezentácia sa musí budovať. Niektorí futbalisti, čo majú slušnú a dobrú výkonnosť, sú v A-mužstve dlhší čas. Možno je potrebné trochu oživiť ten tím, budem sa o to snažiť aj angažovaním iných hráčov. Kostra tam však určite zostane."

Slováci v auguste do Rumunska

Už v polovici augusta čaká na slovenskú futbalovú reprezentáciu medzištátne prípravné stretnutie v Rumunsku proti domácemu výberu. V septembri a októbri sú na programe zostávajúce štyri vystúpenia v spomenutej kvalifikácii MS 2014. Ján Kozák si nemyslí, že to bude súčasť prípravy nového tímu už na kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy v roku 2016. "Ja už neberiem priateľský či prípravný zápas. Reprezentácia je reprezentácia, tam je každý duel veľmi dôležitý. Vždy je potrebné podať čo najlepší výkon a dosiahnuť čo najlepší výsledok. Pretože iba tie získajú opäť dôveru ľudí pre futbal. Aj tie najbližšie zápasy budú o tom, aby mal fanúšik futbalu pocit, že tí hráči robia všetko pre úspešný výsledok. Rezultát nemusí byť samozrejme stále len dobrý, ale prístup k zápasu musí byť vždy taký, ako by mal podať reprezentant."

Rodák z Matejoviec nad Hornádom je v pozícii trénera známy svojou futbalovou "poctivosťou." Pred štartom novej reprezentačnej éry pod jeho vedením si stanovil Ján Kozák aj konkrétny cieľ. "Je to naďalej o poctivej práci. Idem robiť to, čo mám rád, idem robiť futbal. Najbližším cieľom je pritiahnuť na štadión divákov. Keď tí začnú chodiť a začnú fandiť reprezentácii, tak to bude prvý predpoklad toho, že človek robí niečo, čo má zmysel a robí to dobre."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Ján Kozák starší

Súvisiace články