Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Finále Ligy majstrov. Polícia varuje pred terorizmom
Zdielať na

Finále Ligy majstrov. Polícia varuje pred terorizmom

BERLÍN/LONDÝN / nemecká polícia pred sobotňajším finále futbalovej Ligy Majstrov vydala varovanie pred možným teroristickým útokom na verejných zhromaždeniach futbalových fanúšikov, ktorí budú po celej krajine londýnsky zápas medzi Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund sledovať.

Varovanie odovzdal ministerstvu vnútra šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA). Podľa neho je hrozba útoku spojená s islamistami. Polícia kvôli tomu výrazne zvýši bezpečnostné opatrenia v Berlíne a ďalších mestách.

Podľa šéfa BKA Jörga Zierckeho existujú vážne náznaky, že by sa útočníci mohli zamerať na futbalových fanúšikov, ktorí budú po celom Nemecku sledovať zápas na veľkoplošných obrazovkách. Pravdepodobne plánujú bombový útok. Nič konkrétnejšie ale kriminalisti nezverejnili. Ziercke preto už piatok varoval zástupcov spolkového ministerstva vnútra a ministerstiev v jednotlivých krajinách.

Polícia v strehu

Zahraničná agentúra DPA upozorňuje, že podobné varovania v minulosti často vyšli na prázdno. Polícia je odhodlaná nasadiť všetky prostriedky, aby zvýšili bezpečnosť. Pri príchode chce všetkým divákom prehľadávať tašky, aby vylúčila možnosť, že niekto do davu donesie výbušninu. V pamätei totiž stále ostáva nedávny útok na bostonský maratón, pri ktorom prišli o život traja ľudia.

Nemecké futbalové finále, ktoré sa hrá na londýnskom štadióne Wembley, budú mať Nemci možnosť sledovať nielen v televízii, ale aj na veľkoplošných obrazovkách v celej krajine. Najviac ľudí sa zrejme zíde v Dortmunde, Mníchove a Berlíne.

Fanúšikovia vyjdu do ulíc

V Dortmunde sa asi 18 000 divákov zíde pod strechou dvoch Vestflaských športových hál a ďalších odhadom 45 000 zaplaví námestie pred radnicou. Bayern svojim fanúšikom ponúkol možnosť sledovať zápas na domácom štadióne, kde je kapacita 66 000 divákov. Všetky miesta sú už vypredané.

Ďalšie desaťtisíce fanúšikov vyjdu do ulíc v Berline, kde je prichystané premietanie na tradičnom mieste neďaleko od Brandenburskej brány v centre mesta.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články