Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bayern môže zakončiť famóznu sezónu ďalším úspechom
Zdielať na

Bayern môže zakončiť famóznu sezónu ďalším úspechom

LONDÝN / Futbalisti Bayernu Mníchov majú šancu zakončiť fantastickú sezónu v ich podaní ziskom ďalšej prestížnej trofeje. Bavori nastúpia v sobotu o 20.45 h SELČ vo finále Ligy majstrov 2012/2013 v londýnskom Wembley proti hráčom Borussie Dortmund.

Hlavným rozhodcom duelu bude Talian Nicola Rizzoli a v zápise o stretnutí bude uvedený ako domáci tím Borussia.

Bayern valcuje na všetkých frontoch

Bayern si v rekordnom predstihu zabezpečil nemecký ligový titul a predstaví sa aj vo finále národného pohára, v sobotu 1. júna nastúpi v Berlíne proti VfB Stuttgart. V domácej dlhodobej súťaži získal ligový primát už 6. apríla, teda šesť kôl pred koncom I. bundesligy. Po skončení ligovej súťaže mal Bayern na čele obrovský 25-bodový náskok práve pred Borussiou Dortmund. Vo vrcholiacom ročníku Ligy šampiónov zverenci Juppa Heynckesa prešli suverénnym spôsobom v semifinále cez futbalistov FC Barcelona. Doma triumfovali 4:0 a v odvete na katalánskej pôde vyhrali 3:0.

Famóznu prácu predviedol tréner Bayernu Heynckes. Ten po troch desaťročiach "vo fachu" má na dosah najväčší úspech. Heynckes už síce triumfoval v Lige majstrov v roku 1998 s Realom Madrid, ale aktuálny ročník je v jeho podaní neuveriteľne jednoznačný. Vo štvrťfinále kontinentálneho pohára číslo jeden si jeho zverenci poradili s futbalistami Juventusu Turín, keď oba zápasy vyhrali 2:0. Najviac problémov mali v osemfinále. Na pôde londýnskeho Arsenalu zvíťazili 3:1, ale v odvete sa do poslednej chvíle strachovali o výsledok a prehrali ju nečakane 0:2. "Nikdy som nezažil takýto priebeh, preto je táto vrcholiaca sezóna absolútne výnimočná," povedal pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) 68-ročný kouč Bayernu, ktorého po skončení sezóny nahradí vo funkcii Pep Guardiola. "Prekonali sme takmer všetky rekordy. Zvyčajne, keď dávate veľa gólov, mnoho ich aj inkasujete. Hráči ako Arjen Robben, Franck Ribéry, Mario Gómez, Mario Mandžukič, Thomas Müller a Xherdan Shaqiri sa však naučili perfektne si plniť defenzívne povinnosti a to je kľúč k úspechu. Myslím si, že futbal sa zmenil, stal sa komplexnejší. Je rýchlejší, futbalisti majú na ihrisku menej priestoru a my sme sa tomu prispôsobili. Proti Borussii budeme hrať tak, ako sme proti nej hrali v DFB Pokal a zdolali sme ju. Skúsime sa predviesť štýlom, ktorý bol úspešný proti Juventusu Turín i FC Barcelona. Vo finále chceme byť úspešní, preto nebudem nič meniť na našom hernom prejave či stratégii," avizoval Heynckes, ktorý sa môže stať štvrtým kormidelníkom v histórii s celkovým prvenstvom v najprestížnejšom európskom pohári na lavičkách dvoch rôznych klubov. Pred ním to dokázali Ernst Happel (Feyenoord Rotterdam a Hamburger SV), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund a Bayern Mníchov) a José Mourinho (FC Porto a Inter Miláno).

Bavori môžu dosiahnuť piatu trofej

V kontinentálnom pohári číslo jeden, čím by sa zaradili na tretie miesto k FC Liverpool. Viac majú na konte len Real Madrid a AC Miláno. Zároveň tiež môžu odčiniť smolu z ostatných dvoch svojich finálových vystúpení. Vlani prehrali v rozhodujúcom súboji s FC Chelsea a pred tromi rokmi ťahali za kratší koniec v stretnutí s Interom Miláno.

Vo vzájomných dueloch je na tom lepšie bavorský klub, ktorý má bilanciu 45 víťazstiev - 29 remíz - 26 prehier a neprehral v ostatných štyroch konfrontáciách. V najprestížnejšom pohári "starého kontinentu" sa stretli tieto dve mužstvá len raz, resp. dvakrát, keďže išlo o štvrťfinále hrané na odvetu. V sezóne 1997/1998 po bezgólovej remíze v Mníchove zvíťazil Dortmund doma 1:0 po predĺžení zásluhou gólu Stéphana Chapuisata.

Po zdravotnej stránke sú na tom Mníchovčania vynikajúco

Okrem dlhodobo zranených hráčov Holgera Badstubera a Toniho Kroosa sú všetci v poriadku a môžu zasiahnuť do sobotňajšieho súboja o "ušatú trofej". Žiadny z Bavorov nečelí ani disciplinárnemu trestu za žlté či červené karty.

Predpokladaná zostava Bayernu Mníchov vo finále LM 2012/2013:
Neuer - Lahm, J. Boateng, Van Buyten, Alaba - Javi Martínez, Schweinsteiger - Robben, Th. Müller, Ribéry - Mandžukič

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články