Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Poljovka (38) pokoril ako prvý métu 400 zápasov v Corgoň lige
Zdielať na

Poljovka (38) pokoril ako prvý métu 400 zápasov v Corgoň lige

Zdroj: sita, Martin Poljovka

BANSKÁ BYSTRICA / Športový riaditeľ a zároveň aktívny hráč FK Dukla Banská Bystrica Martin Poljovka (nar. 9. 1. 1975) sa stal prvým futbalistom v najvyššej slovenskej súťaži, ktorý nastúpil na 400 zápasov.

Túto rekordnú métu dosiahol v pozícii kapitána "vojakov" v utorňajšom stretnutí 24. kola Corgoň ligy v domácom prostredí proti Trenčínu (0:0).

"Najkrajším darčekom k štyristovke by bolo víťazstvo, ale bohužiaľ z toho bola proti AS iba bezgólová remíza," vyjadril sa oslávenec, ktorý nebude platiť žiadne peniaze do klubovej pokladnice: "Ja skôr očakávam nejaké dary. Keď niečo príde, tak zaplatiť nejaké pivo nebude pre mňa problém."

Po anabáze v Trnave späť do Bystrice

Tridsaťosemročný Poljovka začínal v najvyššej súťaži v rodnej Banskej Bystrici v roku 1995, neskôr si obliekal dres Spartaka Trnava (1999 - 2007) a potom sa vrátil do Dukly. Na konci minulého roka mal 397 štartov. Z piatich jarných banskobystrických ligových vystúpení sa ostrieľaný zadák dostal na trávnik trikrát: 8. marca v 21. kole doma proti Trnave (2:0, vystriedal Patrika Vajdu v 68. min), následne 30. marca v 23. kole v Senici (vymenil v 90. min Jakuba Brašeňa) a v spomenutom utorkovom domácom súboji 24. kola s Trenčínom, kde odohral celé stretnutie. "Po dlhom čase som sa opäť ocitol v základnej zostave. Možno mi chýbala zápasová istota, ale v tomto veku som rád za každú minútu strávenú na ihrisku. Proti AS som odohral duel s relatívne úspešným koncom,“ zhodnotil svoje jubilejné ligové vystúpenie Poljovka a doplnil: "Mali sme problémy v zadných radoch - zraneného Nora Gyömbéra a vykartovaného Teixeiru, takže tréner Hrnčár siahol po mne. Do jarnej sezóny som išiel s tým, že som hrajúci športový riaditeľ klubu a ak bude treba, tak vypomôžem. Na úvod odvetnej časti Corgoň ligy nebolo treba, sedel som na lavičke, resp. som nastúpil, keď ma tréner postavil. Teraz som však rád, že som sa dostal v utorok na ihrisko."

Barčík v tesnom závese

Rekord Martina Poljovku v počte štartov v najvyššej slovenskej súťaži by mohol reálne ohroziť Miroslav Barčík, onedlho 35-ročný stredopoliar MŠK Žilina (nar. 26. 5. 1978) má momentálne na svojom konte 395 prvoligových duelov. Na 3. mieste je s 370 zápasmi dlhoročná opora Spartaka Trnava Marek Ujlaky. Hoci Poljovka nemá na Slovensku v tomto štatistickom ukazovateli konkurenciu, nijakú vedu z toho nerobí. "Už bol okolo tej mojej štyristovky humbuk. Predtým som spomínal, že nie je pre mňa prvoradé pokračovať v hráčskej kariére a dosiahnuť túto métu. Prioritou bolo, že sme v zime nevedeli, ako dopadne transfer s Norom Gyömbérom a nevedeli sme ani to, ako sa posilníme na stopérskych postoch. To bol hlavný dôvod, prečo som súhlasil na jar s pokračovaním kariéry hráča, ak by boli potrebné moje služby, aby sme to vedeli zaplátať. Napokon nám to vyšlo celkom dobre aj s posilami, aj s Gyömbérom,“ objasnil Martin Poljovka, ktorý na otázku, čo pre neho znamená dosiahnuť takýto míľnik v kariére, poznamenal: "Je to odmenenie mojej doterajšej futbalovej práce. Pretože ak niekto potreboval moje služby na najvyššej úrovni približne osemnásť rokov, koľko hrám ligu, tak to je v prvom rade ocenenie mojej práce. Takáto dlhovekosť nie je úplne bežná, takže som rád, že sa mi to podarilo." .

Hráč s prezývkou "Bolek" sa môže pochváliť aj dvoma reprezentačnými štartmi. V najvyššej domácej súťaži nezostane s najväčšou pravdepodobnosťou u Poljovku číslo 400 konečnou "cifrou". Na jar je skúsený obranca odhodlaný pridať aj ďalšie stretnutia, hoci sa musí ako športový riaditeľ venovať aj funkcionárskej činnosti. "Som vďačný za každý štart," zopakoval Martin Poljovka a dodal: "Verím, že to ešte natiahnem. Som pripravený nastúpiť aj na ďalšie zápasy. Keby som však skončil napríklad na méte 398, tak sa nezrútim."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články