Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Jesenným majstrom v Česku Plzeň so štvoricou Slovákov
Zdielať na

Jesenným majstrom v Česku Plzeň so štvoricou Slovákov

Jesenným majstrom v najvyššej českej futbalovej súťaži sa stal klub FC Viktoria Plzeň.

Zverenci Pavla Vrbu, ku ktorým patrí aj štvorica Slovákov Matúš Kozáčik, Marián Čišovský, Michal Ďuriš a Marek Bakoš, majú po šestnástich kolách dvojbodový náskok pred futbalistami Baumitu Jablonec a prezimujú na čele poradia Gambrinus ligy 2012/2013. Plzenčania sa dostali na prvé miesto tabuľky zásluhou pondelňajšieho víťazstva nad Jihlavčanmi 1:0, o ktoré sa gólom postaral slovenský reprezentačný útočník M. Bakoš. "Viktorka" má za sebou naozaj úspešnú časť ročníka, keďže si v predstihu zabezpečila postup do šesnásťfinále Európskej ligy UEFA 2012/2013 a v záverečnom kole dokonca zabojuje o konečné prvé miesto v skupine v priamom domácom súboji s Atléticom Madrid.

Pozitívna jeseň, čo prinesie jar ?

"Jeseň musíme hodnotiť pozitívne. V EL sme postúpili zo základnej skupiny, v ktorej stále bojujeme o prvú pozíciu, čo od nás nikto nečakal. Čo sa týka ligy, tak máme viac bodov ako vlani, ale v niektorých zápasoch sme mali šťastie a body sme získali len horko - ťažko. Boli tam však aj kvalitné stretnutia, tam radím duely proti Jihlave a najmä s Olomoucom a Jabloncom," hodnotil kouč Vrba a vyjadril sa aj na margo ambícií v jarnej časti ročníka: "Uvidíme, čo sa stane počas zimnej prestávky. Ak zostane tím pokope, tak si dáme len tie najvyššie ciele."

Sklamanie Liberca bez Breznaníka

Za riekou Moravou sú sklamaním najmä vystúpenia úradujúceho šampióna Slovana Liberec, ktorý je po 16 kolách až na deviatej pozícii. Značne ho oslabil odchod Michala Breznaníka, ktorý prestúpil do ruského Permu. Druhú pozíciu po jesennej časti si vybojoval Jablonec na čele s reprezentačným kanonierom Davidom Lafatom. Ten dal v doterajšom priebehu sezóny 13 gólov a je najlepší strelec súťaže. Na tretiu pozíciu sa prepadla Sparta Praha, ktorá bola na začiatku sezóny lídrom. Na vedúcej priečke sa vystriedali aj Olomouc a Jablonec.

V dobrom svetle sa prezentovali slovenskí legionári pôsobiaci v Česku. Okrem spomenutého Bakoša sa darilo aj jeho klubovým spoluhráčom. Ofenzívny univerzál Michal Ďuriš si dokázal vybojovať miesto v základnej zostave, čo mu prinieslo aj nomináciu do reprezentácie. Rovnako stabilným členom základnej jedenástky bol po doliečení sa zo zranenia aj stopér Marián Čišovský, ktorý stihol v desiatich ligových zápasoch dať dva góly. Plzenčania sa spoliehajú aj na kvalitné výkony brankára Matúša Kozáčika, ten bol s piatimi čistými kontami druhý najlepší gólman v tejto štatistike. Viac ako on dosiahol len ďalší Slovák Kamil Čontofalský. Brankár Slavie Praha neinkasoval v šiestich meraniach síl a spolu s krajanom Karolom Kiselom a stopérom Martinom Latkom boli najvýraznejšími hráčmi "zošívaných". Kapitán mužstva Kisel svoje výkony okorenil aj piatimi presnými zásahmi. Rovnako päť gólov dal aj Dušan Uškovič pôsobiaci v Hradci Králové, ten však nazbieral aj šesť žltých kariet.

Prvé jarné kolo najvyššej českej súťaže sa uskutoční 23. februára 2013. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Marek Bakoš s Michalom Ďurišom sa postarali o senzačnú remízu Plzne s AC Miláno

sita - Bakoš a Ďuriš sa postarali o senzačnú remízu Plzne

Súvisiace články