Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko proti Lichtenštajnsku s trojbodovým imperatívom
Zdielať na

Slovensko proti Lichtenštajnsku s trojbodovým imperatívom

Štyri dni po "remízovom" vstupe vo Vilniuse s Litvou (1:1) čaká na slovenskú futbalovú reprezentáciu druhé vystúpenie v G-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie.

Zverenci trénerskej dvojice Stanislav Griga - Michal Hipp privítajú v utorok 11. septembra od 20.15 h na bratislavských Pasienkoch výber Lichtenštajnska, ktoré v ouvertúre tejto eliminácie podľahlo doma vo Vaduze tímu Bosny a Hercegoviny vysoko 1:8.

Slovensko nastúpi v úlohe favorita duelu, proti outsiderovi s jednoznačným imperatívom získať tri body. V ostatnom septembrovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sú Slováci o 104 miest vyššie ako ich súper z maličkého kniežactva, susediaci so Švajčiarskom a Rakúskom (45. priečka, resp. 149. pozícia, pozn.). Navyše Škrtel a spol. hrajú v domácom prostredí, o to by sa malo očakávané víťazstvo rodiť ľahšie.

Je Lichtenštajnsko stále trpaslík?

"Pokiaľ chceme pomýšľať na postup na svetový šampionát do Brazílie, utorkový duel s lichtenštajnským súperom musíme zvládnuť," uviedol reprezentačný pravý obranca Peter Pekarík a pokračoval: "Čo som mal možnosť vidieť zostrih z ich piatkového vystúpenia, určite bude na nich platiť rýchlosť po stranách. V tomto aspekte Bosniaci dominovali a po centroch do šestnástky strieľali góly. Receptom na úspešný výsledok v Bratislave by mohli byť aj kolmé prihrávky za obranu súpera."

Dvadsaťpäťročný rodák zo Žiliny, "čerstvo" hráč nemeckého druholigového klubu Hertha Berlín, si je vedomý, že Lichtenštajnci sa zamerajú predovšetkým na defenzívu. "Dá sa očakávať, že neotvoria hru, ale budú naskladaní na vlastnej polovici s jedenástimi hráčmi. Preto musíme hrať rýchlo, presne a účelne kombinovať. Na takýchto súperov ako je Lichtenštajnsko platí jediné: dať rýchly gól, potom sa hra upokojí a je v nej viac rozvahy. Presný zásah v sieti súpera hneď na začiatku by nám určite prospel a pomohol mužstvu. Verím, že takýto scenár aj nastane," doplnil 25-ročný Peter Pekarík, ktorý odohral vo Vilniuse celý zápas.

Na úrovni A-tímov má Slovensko s Lichtenštajnskom jednoznačne lepšiu bilanciu.

Obe reprezentácie sa dosiaľ stretli sedemkrát, z toho v šiestich dueloch odchádzali futbalisti spod Tatier z trávnika s víťazstvom. Slováci proti tomuto súperovi ešte neinkasovali, mrzieť ich však môže bezgólová remíza vo Vaduze na štadióne Rheinpark pred viac ako siedmimi rokmi (17. 8. 2005) v kvalifikácii MS 2006. Zo spomenutej "sedmičky" vzájomných konfrontácii bol až poltucet v rámci súťažných bojov (kvalifikácie ME 2000, ME 2004 a MS 2006, pozn.), iba raz - paradoxne v dosiaľ poslednom vzájomnom súboji 19. novembra 2008 v Žiline (Slovensko zvíťazilo 4:0) - išlo "len" o prípravný zápas.

Hoci by slovenským futbalistom nemal utorkový protivník robiť na Pasienkoch problémy na ceste k očakávanému víťazstvu, krídelník Michal Breznaník zdvihol aj varovný prst. "Lichtenštajnsko prehralo doma v prvom vystúpení s Bosnou a Hercegovinou 1:8. Možno si ľudia myslia, že aj tentoraz pôjde o jednoznačnú záležitosť. Lichtenštajnci dostali proti Bosniakom veľkú facku, proti nám sa budú oveľa viac snažiť. Určite nebudú chcieť toľko inkasovať, v obrane si dajú väčší pozor. Verím, že sa nám podarí prekonať ich defenzívu," skonštatoval už pár dní hráč ruského klubu Amkar Perm. Dvadsaťšesťročný rodák z Revúcej Breznaník zároveň doplnil: "Ak však všetci zahráme na sto percent, mali by sme zvládnuť tento najbližší zápas. Pre nás sú dôležité tri body, ktoré potrebujeme. Budeme sa snažiť vyhrať tento zápas. Z môjho pohľadu je jedno, akým rozdielom, len aby sa tak stalo. Verím, že si vypracujeme veľa šancí a aj ich premeníme. Najlepšie by bolo v utorok večer skórovať čo najskôr, to by nás určite nakoplo a ich položilo. A potom by to už išlo."

Bez brankára Muchu

Tréneri slovenskej reprezentácie majú k dispozícii na duel proti Lichtenštajnsku 20 hráčov. Z pôvodnej 22-mennej nominácie už nefigurujú v kádri Michal Ďuriš z Viktorie Plzeň, ktorý má zo stretnutia s Litvou zlomený prst na nohe, Viktor Pečovský, stredopoliar MŠK Žilina videl vo Vilniuse červenú kartu a od disciplinárnej komisie FIFA dostane dištanc. A brankár Ján Mucha, ktorý vzal na seba gól a pokým nebude v hernom klubovom kolotoči, nechce zaberať miesto zápasovo aktívnejším brankárom.

Po návrate z Litvy absolvovali hráči dve tréningové jednotky v Senci, v pondelok podvečer je v pláne oficiálny tréning na Pasienkoch. Menšie zdravotné problémy mali aj Tomáš Hubočan (v nedeľu netrénoval, podozrenie na natiahnutie zadného stehenného svalu však vyšetrenie ultrazvukom nepotvrdilo), Marek Bakoš i Marek Hamšík, tí však budú k dispozícii.

Isté je, že v zostave SR nastanú minimálne tri zmeny.

Výprava Lichtenštajnska pricestovala na Slovensko v nedeľu večer a ubytovala sa v bratislavskom hoteli Crowne Plaza. Kormidelníkom futbalovej reprezentácie tohto maličkého kniežactva je 59-ročný Švajčiar Hans-Peter Zaugg, jeho zverenci absolvujú oficiálny tréning v pondelok večer od 19.00 h na Pasienkoch.

Hlavným rozhodcom utorkového duelu Slovensko - Lichtenštajnsko bude Walesan Simon Lee Evans, tomuto 36-ročnému rodákovi z Llanllechidu budú na čiarach pomáhať jeho krajania Edward James King a Alun Boore, štvrtým arbitrom je rovnako Walesan Huw Jones.
 

Predpokladaná zostava SR:
   Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, Hubočan (Saláta), Zabavník - Kucka, Sapara - Weiss ml., Hamšík, Stoch - M. Bakoš
   Káder slovenskej futbalovej reprezentácie na zápas proti Lichtenštajnsku (hrá sa v utorok 11. 9. o 20.15 h na bratislavských Pasienkoch) v G-skupine kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie:
   Brankári: Ján Mucha ml. (FC Everton/Angl.), Dušan Perniš (Pogoň Štetín/Poľ.), Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.)
   Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz 05/Nem.), Marek Čech (Trabzonspor/Tur.)
   Stredopoliari: Vladimír Weiss ml. (Delfino Pescara/Tal.), Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.), Ľubomír Guldan (Ludogorec Razgrad/Bul.), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Michal Breznaník (Slovan Liberec/ČR), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Marek Sapara (Trabzonspor/Tur.)
   Útočníci: Marek Bakoš (FC Viktoria Plzeň/ČR), Martin Jakubko (FC Amkar Perm/Rus.)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články