Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko 21 zničilo Kazachstan, o ME zabojujú v baráži
Zdielať na

Slovensko 21 zničilo Kazachstan, o ME zabojujú v baráži

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili nad rovesníkmi z Kazachstanu 6:0 v pondelkovom záverečnom stretnutí 9. skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2013 do Izraela.

Na ihrisku NTC SFZ v Senci otvoril skóre v 13. min stredopoliar 1. FC Norimberg Róbert Mak, keď premenil pokutový kop. V 35. min pridal druhý gól stredopoliar Banskej Bystrice Jakub Považanec a na rozdiel troch gólov zvýšil v nadstavenom čase opäť Mak.

Futbalistom SR "21" patrí v tabuľke 9. skupiny druhé miesto s 15 bodmi a v tabuľke druhých tímov skupín im momentálne patrí tiež druhá priečka. Víťazom 9. skupiny sa už v predstihu stalo Francúzsko, ktoré získalo 21 bodov.

Ako je známe, v každej zo skupín kvalifikácie ME 2013 sa tímy stretli tradičným systémom každý s každým. Do ďalšej fázy postúpia desiati víťazi základných skupín spolu so štyrmi najúspešnejšími mužstvami z druhých priečok. Týchto 14 krajín potom ďalší žreb "spáruje" do siedmich dvojíc, z ktorých po dvoch októbrových dueloch (doma - vonku) vzíde sedem účastníkov záverečného turnaja ME (termín: 5. - 18. 6. 2013). Tým ôsmym bude organizátor kontinentálneho šampionátu z Izraela.

Výsledok - pondelok - 9. skupina:

Slovensko "21" - Kazachstan "21" 6:0 (3:0)

Góly: 14. a 45.+ Mak (prvý z pok. kopu), 37. Považanec, 69. F. Oršula, 89. Kolčák, 90. Lalkovič, ŽK: 73. F. Kiss - 14. Gorjačij, 65. Kožabajev, 88. Achmetov, 90.+ Lissenkov, rozhodoval: Dunauskas (Lit.), 800 divákov

Slovensko "21": Šulla - Štetina, Gyömbér, Kolčák, Čonka - Greguš (20. Karaš) - Mak, F. Kiss, Považanec, Žilák (77. Lalkovič) - Mikovič (46. F. Oršula)
Kazachstan "21": Tkačuk - Amirchanov, Achmetov, Gorjačij (76. Lissenkov), Omarov - Kožabajev, Kuantajev (59. Machambetov), Levin, Kuat, Sujumbajev (79. Ščotkin) - Beisebekov

Úvod záverečného kvalifikačného stretnutia začali lepšie Slováci. Počas úvodnej štvrťhodiny diktovali tempo hry, no podľa ich želania im vyšla iba jedna krídelná akcia. V 13. min Mak so Žilákom poslali do šance Mikoviča, ktorý sa preštrikoval do pokutového územia hostí, no obranca Gorjačij ho faulom nedovolene zastavil. Z nariadeného pokutového kopu Mak otvoril skóre zápasu. V 19. min rýchlym nájazdom pohrozil hosťujúci Kuantajev, ale Kolčák s Čonkom jeho akciu zastavili. O minútu neskôr z ihriska musel pre zranenie odstúpiť Greguš, na jeho post defenzívneho stredopoliara sa presunul Kiss a hra sa vyrovnala. Výsledkom tohto vývoja boli dve ďalekonosné strely Sujumbajeva z 30 metrov, ktoré Šulla chytil. V 36. min tvrdú strelu Karaša z hranice pokutového územia brankár Tkačuk vyrazil na rohový kop. Hneď po tomto rohovom kope urobili hostia chybu pri zakladaní útoku, čo využil pohotový Považanec a presnou strelou k vzdialenejšej žrdi zvýšil na 2:0. V 45. min Slovákom opäť vyšla pekná kombinačná akcia, lopta putovala po osi Karaš - Považanec - Žilák a technicky dobre vybavený Mak ju rutinérsky premenil v tretí gól "galádovcov". Mladí Slováci viedli zaslúžene už po polčase hry rozdielom triedy.

V 47. min ohrozil ako prvý bránku Šullu hosťujúci Levin. V 56. min sa k strele z 30 metrov odvážil Štetina a gólman Tkačuk iba s námahou vyrazil na rohový kop. Zverenci Ivana Galáda mohli svoj náskok zvýšiť v 60. a 63. min, keď sa striedajúci Oršula ocitol v dvoch sľubných šanciach, no v oboch sa zľakol a v prehustenej obrane Kazachstanu sa nepresadil. Čo Oršula dvakrát pokazil, na tretí pokus už v 69. min napravil a nekompromisnou strelou z 12 metrov zvýšil na 4:0. V 74. min mal výborne hrajúci Mak na kopačke hetrik, ale jeho krížna strela len tesne minuli bránku hostí. V 83. min mohli Slováci viesť už 5:0, ale opäť sa v prehustenom priestore pred bránkou Kazachstanu nepresadili a loptu stratili. Až v 89. min Kolčák tvrdou strelou pod brvno Tkačukovej bránky dokončil akciu Oršulu Lalkoviča a Maka - 5:0. Šiesty gól padol v 90. min, keď Mak vyhral v strede ihriska osobný súboj a jeho nezištnú prihrávku poslal Lalkovič za chrbát brankára Tkačuka. Prítomní diváci odmenili výkon mladých Slovákov búrlivým potleskom.

Ivan Galád (tréner SR "21"): "Som rád, že sme tento ťažký zápas tak dobre zvládli. Teší ma, že húževnatému súperovi, ktorý v tejto kvalifikácii dvakrát remizoval s Rumunskom, sme dali šesť gólov. Stretnutie pre nás bolo ťažké aj preto, že hráči mali v nohách piatkový víťazný zápas s Francúzskom. V dnešnom dueli bol našim najlepším hráčom ten, ktorý má tri písmená, ale nebol to Mak, bol to tím. Som hrdý na to, že som viedol partiu skvelých mladých chlapcov a nech táto kvalifikácia skončí akokoľvek, pre mňa to bola veľká česť. Verím, že títo futbalisti majú pred sebou ešte skvelú perspektívu."
Filip Kiss (kapitán SR "21"): "Sme veľmi radi, že sa nám v tomto súboji podarilo dať toľko gólov, ktoré nám môžu pomôcť otvoriť cestu do ďalšej fázy kvalifikácie. Na stretnutie sme nastupovali s odhodlaním, urobiť všetko pre to, aby sme sa mohli po ňom radovať. Bolo dobré, že sme veľmi rýchlo dali vedúci gól, vďaka čomu z nás opadla nervozita. Keď sme vyhrávali 3:0 po prvom polčase, tréner nám prikázal prvých dvadsať minút druhého dejstva hrať trpezlivo a podľa možnosti v závere pridať ešte nejaké góly. Vyšlo to perfektne, dali sme tri krásne góly a ešte niekoľko našich možností zostalo nevyužitých. Sme radi, že sme týmto víťazstvom mohli potešiť všetkých divákov, ktorí nás prišli do Senca povzbudiť."
Róbert Mak (stredopoliar SR "21" a autor dvoch gólov): "Je to nádherné víťazstvo, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť a dúfam, že sme uspokojili aj tých ľudí, ktorí nám po dvoch neúspešných zápasoch s Rumunskom prestali veriť. Samozrejme, v druhom polčase sme mohli pridať ešte ďalšie góly, ale ak by sme povedzme dva z týchto presných zásahov dali v predchádzajúcich stretnutiach, nemuseli by sme sa teraz strachovať o ďalší postup. Kazachovia hrali húževnato najmä v obrane a strede poľa, ale nám sa ich podarilo kombináciou prekonať. Naše góly boli krásne, vypracované a verím, že nám pomôžu postúpiť ďalej. Som rád, že sa nám po víťazstve nad Francúzskom podarilo zvíťaziť takýmto vysokým rozdielom aj nad Kazachstanom, ktorý dvakrát v tejto kvalifikácii remizoval s Rumunskom."
Filip Oršula (útočník SR "21" a autor jedného gólu): "Samozrejme, som rád, že sa mi v reprezentácii darí. Potešilo ma, že som v dvoch stretnutiach dal dva góly, ako Francúzsku, tak aj Kazachstanu. Máme za sebou dva veľmi ťažké zápasy, v ktorých sme dokázali zvíťaziť. Je to veľmi dobrý pocit, pretože obaja súperi nám nič nedali zadarmo. Uvedomujem si, že v závere druhého polčasu som mohol pridať ďalšie dva góly, len som to trochu v tom prehustenom priestore prekombinoval. Som rád, že sa mi podarilo skórovať aspoň na ten tretí pokus, aj keď brankár hostí si moju loptu tečoval."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Slovensko 21-Kazachstan 21