Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
GRAFIKA. Toto bude futbalový videorozhodca!?
Zdielať na

GRAFIKA. Toto bude futbalový videorozhodca!?

Technológie stále viac ovládajú svet športu. Iba vo futbale sa špekuluje a vymýšľa. Ľuboš Micheľ má v tejto otázke jasno. Vylepšenia môže len podporiť. Často sa hovorí o čipe v lopte, ktorý po prejdení bránkovou čiarou vyšle signál.

100 percentne to nejde

O góle veľakrát rozhodujú centimetre, či dokonca milimetre. A aj ľudské oko má svoje hranice. "Ľudský faktor nedokáže 100 percentne vyhodnotiť situáciu, aká sa stala napríklad v zápase Európskeho šampionátu Ukrajina-Anglicko," hovorí Micheľ.

"Sú to veľké rozhodnutia, ktoré budú o veľkých peniazoch o úspechu mužstva, o víťazstvách v Lige Majstrov, na majstrovstvách sveta, takže ja osobne som za to, aby tá technológia, ktorá môže posúdiť gól, bola," dodáva bývalý rozhodca FIFA.

Čip v lopte

Čoraz častejšie sa teda hovorí o zavedení technológie, ktorá by mala rozhodcom pomôcť. Momentálne je v kurze čip v lopte, ktorý po prejdení cez bránkovú čiaru vyšle signál. Bývalý špičkový arbiter sa však prikláňa k inému riešeniu.

"Aby, napríklad ako v hokeji sedel nejaký rozhodca, ktorý by mal tie monitory, alebo vstupy z televíznych kamier a bol by v kontakte s rozhodcom, dokázal by prerušiť hru, ale dalo by sa to jedine pri bránkovej čiare - či lopta bola za čiarou, alebo nie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články