Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
ME 2012: Španieli o historický hetrik, Taliani chcú titul
Zdielať na

ME 2012: Španieli o historický hetrik, Taliani chcú titul

Zdroj: sita, Španielsko

Španielsku futbalovú reprezentáciu delí od zisku tretej trofeje z vrcholného podujatia v rade už len jedna prekážka. Vo finále EURO 2012 ňou v nedeľu 1. júla o 20.45 SELČ v ukrajinskom Kyjeve bude Taliansko, ktoré sa úradujúcim majstrom sveta a Európy pokúsi zabrániť v obhajobe kontinentálneho titulu spred štyroch rokov.

Španielsko by sa v prípade celkového triumfu stalo historicky prvým národným tímom, ktorému by sa podarilo získať tri nepretržité trofeje z MS, resp. ME v rade.

V skupine sa zrodila remíza 1:1

Oba tímy sa stretli už v základnej skupine a v atraktívnom súboji sa zrodila deľba bodov po remíze 1:1. Práve Talianom sa podarilo ako jediným na turnaji prekonať gólmana Ikera Casillasa, ktorý si v ďalších dvoch zápasoch skupinovej fázy s Írskom (4:0) a Chorvátskom (1:0) udržal čisté konto. Vo štvrťfinále ho Francúzi takmer vôbec nepreverili (2:0) a v semifinále Španieli aj so šťastím postúpili cez Portugalsko po jedenástkovom rozstrele, ktorému predchádzal bezgólový 120-minútový priebeh. Casillas si tak drží úctyhodnú 419-minútovú nepriestrelnosť. "Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť to, čo ešte nikto nedokázal," povedal tréner "La Furie Roja" Vicente del Bosque. "Bol by to obrovský úspech pre všetkých. Pre španielsky futbal, ale aj pre celú krajinu. Je to jeden z ďalších znakov dobrého napredovania v španielskom športe a dúfam, že sa to odrazí aj v celej spoločnosti. Šance vidím 50:50, nemyslím si, že sme vo finále favoritom," uviedol.

Španieli prehrali naposledy v júni 2012

Futbalisti z Pyrenejského polostrova neprehrali v súťažnom stretnutí - v kvalifikácii, na európskom alebo svetovom šampionáte, od júna roku 2010, keď v Durbane zaváhali v úvodnom zápase MS proti Švajčiarsku (0:1). Od toho zápasu sa však naštartovali za historickým úspechom na "mundiale". Obranca Sergio Ramos o kvalitách svojho tímu nepochybuje: "Španielsky futbal zaznamenal ďalší dôležitý bod vo svojej úspešnej ére, ktorú prežíva. Verím, že ľudia dokážu oceniť, kam sme sa až dostali v tejto náročnej konkurencii. Španielsko nebude navždy vyhrávať všetky zápasy, ale dúfam, že nedeľa nebude ten prípad," poznamenal.

Taliani súpera nechcú podceniť

Taliani však ukázali, že ich nemožno podceňovať. V skupine okrem remízy so Španielskom 1:1 uhrali rovnaký výsledok s Chorvátmi a postup do vyraďovacej fázy si vybojovali až vďaka víťazstvu 2:0 nad Írskom. Vo štvrťfinále najskôr po penaltovom rozstrele eliminovali Anglicko a v semifinále po zásahoch kontroverzného útočníka Maria Balotelliho šokovali favorizované Nemecko, ktoré zaslúžene zdolali 2:1. "Favoritom je Španielsko a nie my. Súper má vo svojom strede väčšie individuality, ktoré sú už dlhý čas spolu. My sa pokúsime vo finále prekvapiť podobne ako proti Nemecku," poznamenal taliansky kormidelník Cesare Prandelli, ktorý mužstvu vštepil útočný herný prejav a slávi s ním úspech. "Ani vo finále nebudeme hrať inak, lebo hráči už si na tento štýl zvykli. Ak zopakujeme výkon zo skupiny, kde sme boli blízko víťazstva, môžeme byť úspešní," dodal Prandelli.

Štatistiky prajú prekvapujúco Taliansku

Štatistika hovorí jasne v prospech jeho mužstva, ktoré na finálovom turnaji MS a ME ešte nikdy (pozn. - 7x) so Španielskom neprehralo. Celkovo sa oba tímy stretli v 30. vzájomných zápasoch, v ktorých sa desaťkrát radovali z výhry Taliani, dvanásťkrát sa zrodila remíza a osem výhier zaknihovali Španieli. Do kádra "squadry azzurra" sa vracia obranca Christian Maggio, ktorý v semifinále pre kartový trest nemohol hrať.

Finálový zápas v Kyjeve povedie ako hlavný rozhodca Portugalčan Pedro Proenca so svojimi krajanmi a asistentmi Bertinom Mirandom a Ricardom Santosom.

ME finále, Kyjev, 1. júla, 20.45 SELČ:

Španielsko - Taliansko

pravdepodobné zostavy:
Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Silva, Xavi, Iniesta - Torres (Fabregas)
Tréner: Vicente del Bosque
Taliansko: Buffon - Balzaretti (Maggio), Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi - Balotelli, Cassano
Tréner: Cesare Prandelli
rozhodcovia: Pedro Proenca - Bertino Miranda, Ricardo Santos (všetci Port.)