Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Portugalci s nožom na krku, Dáni veria v kolektív
Zdielať na

Portugalci s nožom na krku, Dáni veria v kolektív

Zdroj: sita, tréning Portugalska

V prvom stredajšom zápase na XIV. majstrovstvách Európy vo futbale sa od 18.00 h v Aréne Ľvov v rovnomennom ukrajinskom meste stretne Dánsko s Portugalskom.

Dáni vo svojom úvodnom vystúpení na kontinentálnom šampionáte zdolali Holanďanov 1:0 gólom Michaela Krohna-Dehliho. Portugalčania prehrali s Nemcami rovnakým výsledkom, do siete Ruia Patrícia sa trafil Mario Gómez. Na záverečnom turnaji ME sa títo súperi stretli len raz, v Anglickom Sheffielde v roku 1996 sa zrodila remíza 1:1. V histórii odohrali celkovo spolu 12 zápasov, 7-krát sa z víťazstva tešili Portugalčania, trikrát Dáni a dva súboje sa skončili nerozhodne. Dáni sa s Portugalcami poznajú dobre aj z kvalifikácie na tohtoročné ME. Zverenci tréner Paula Benta v domácom zápase zvíťazili 3:1, no Dáni brali doma takisto tri body, keď v H-skupine zdolali Portugalčanov 2:1. Vždy, keď Nicklas Bendtner nastúpil v súťažnom zápase proti utorňajšiemu súperovi, strelil gól. Portugalčan Nani zase skóroval v troch zo štyroch zápasov, vrátane jeho prvého reprezentačného v septembri 2006.

"Urobil som chybu, keď som Krohna-Dehliho nenominoval na MS 2010 v JAR," povedal po prvom zápase Dánov na turnaji tréner Morten Olsen. "Michael mal smolu počas pôsobenia v Holandsku. Zranil sa, prežíval náročné obdobie, nemal práve najlepšiu formu, preto nebol v kádri. Teraz je z neho futbalista v tom správnom veku, čo potvrdil aj v jesenných kvalifikačných zápasoch proti Nórsku a Portugalsku. Verím, že na tejto vrcholnej úrovni sa udrží ešte dlho," chválil strelca víťazného gólu Krohna-Dehliho po zápase s Holandskom dánsky tréner. Šesťdesiatdvaročný kouč ešte pred začiatkom šampionátu tvrdil, že ak by sa Dáni v takej kvalitnej skupine dostali do štvrťfinále, bol by to úžasný úspech. "Naši ďalší súperi, Portugalsko i Nemecko chcú zvíťaziť. Lenže to chceme aj my," vyhlásil Olsen. Dánom napriek víťazstvu nad favorizovanými Holanďanmi vyhovuje úloha outsiderov. Umožňuje im to mierniť tlak, ktorému sa na vrcholnom podujatí aj tak nevyhnú. "Nepopieram, že sme outsideri, no ak budeme v deň zápasu v lepšej forme než súper a vyjde nám šťastena v ústrety, môžeme vyhrať v troch zápasoch," dodal Morten Olsen. Dáni v posledných piatich vzájomných súbojoch trikrát Portugalčanov zdolali a zároveň prehrali len raz. Tieto štatistiky teda favorizujú severanov. "Ak sa na to pozeráte takto, tak potom áno, sme favoriti," povedal dánsky útočník Nicklas Bendtner pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie www.UEFA.com. "Lenže, pozrite sa na portugalských hráčov. Všetci sú v špičkových kluboch a dlhodobo predvádzajú skvelé veci. Aj to značí, že nie sme žiadnym favoritom. Portugalci pokojne môžu mať lepších hráčov, lenže to, kto má aj lepší tím, uvidíme až po zápase. Myslím si, že málokedy nájdete mužstvo ako dánske, v ktorom je každý ochotný behať viac, aby pomohol spoluhráčovi bez ohľadu na súpera," dodal Bendtner.

Portugalský tréner Paulo Bento po prehre s Nemeckom vyhlásil, že zápas s Dánskom bude cestou za povinným víťazstvom. Ak totiž jeho zverenci nezvíťazia, je pravdepodobné, že si 17. júna po poslednom vystúpení v B-skupine s Holanďanmi pobalia kufre. Bento po prehre s Nemeckom vyhlásil, že jeho zverenci odohrali kvalitný a vyrovnaný zápas, Nemci podľa jeho slov mali viac šťastia a výsledok nebol spravodlivý. "Nikdy neskladáme zbrane. Máme charakter i osobnosti, musíme udržať vysokú úroveň motivácie. Moji hráči sa nevzdávajú, preto si nič iné než víťazstvo ani nepripúšťame," povedal portugalský tréner. "Nemôžeme ani pomyslieť na to, že by sme mali v stredu prehrať," vyhlásil Portugalčan Miguel Veloso. "Od prvej chvíle budeme myslieť na víťazstvo. Náš tím sa stále zlepšuje. Dáni majú zatiaľ len trojbodový náskok, takže budeme veriť v úspech do poslednej chvíle," dodal spoluhráč Juraja Kucku v talianskom Janove. Portugalčania v štyroch tohtoročných zápasoch strelili len jeden gól. "Taká je realita. Musíme ísť streleckému šťastiu naproti a zlomiť túto nepriazeň," dodal stredopoliar Veloso. "Seleccao" sa bude spoliehať na svoju typickú technickú hru s množstvom krátkych prihrávok, ale aj na rýchlosť Naniho či Cristiana Ronalda. Recept na ustráženie hviezdy madridského Realu ukázal Dánom nemecký obranca Jérome Boateng. Nani z Manchestru United pripustil, že jeho tímu chýba len vyššia strelecká efektivita: "Potrebujeme dávať góly, to je totiž jediný spôsob, ako vyhrať zápas."