Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovákov povedie rovnocenný tandem Griga - Hipp
Zdielať na

Slovákov povedie rovnocenný tandem Griga - Hipp

Slovenskú futbalovú reprezentáciu povedie dvojica rovnocenných hlavných trénerov Stanislav Griga - Michal Hipp.

Premiéra v novej funkcii ich čaká presne o mesiac 26. mája v prípravnom zápase s Poľskom v rakúskom Klagenfurte. O štyri dni neskôr nastúpia Slováci v Rotterdame proti úradujúcim vicemajstrom sveta Holanďanom. Oba súboje slúžia ako príprava na kvalifikáciu MS 2014, ktorá sa začne na jeseň tohto roka a bude vrcholom snaženia nového realizačného tímu.

Slovenská futbalová reprezentácia po odchode strojcu osemfinálovej účasti na MS 2010 v JAR Vladimíra Weissa, ktorý skončil k 31. januáru, takmer tri mesiace nemala hlavného kormidelníka. Februárový prípravný zápas v Turecku, v ktorom Marek Hamšík a spol. vyhrali 2:1, viedol z pozície dočasného kouča bývalý Weissov asistent Hipp. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik medzitým dostal od Výkonného výboru mandát na rokovanie s Čechom Pavlom Vrbom, toho však prezident Viktorie Plzeň odmietol uvoľniť a šéf slovenského futbalu sa musel obzerať po inej alternatíve. Pred vyše dvoma týždňami začal rokovania s Grigom a Hippom, ktoré sa skončili dohodou zainteresovaných osôb a na štvrtkovej tlačovej konferencii Kováčik oznámil ich vymenovanie do funkcie.

V slovenskom futbale ide z hľadiska rovnocennej spolupráce trénerov o novinku, no napríklad Švédi majú s týmto modelom dobré skúsenosti. Tommy Söderberg a Lars Lagerbäck tvorili trénerskú dvojičku v rokoch 1998-2004 a "Tre kronor" priviedli k trom účastiam na vrcholných podujatiach MS a ME. Na Grigovi s Hippom stojí po nevydarenej kvalifikácii EURO 2012 úloha uspieť v ďalšom cykle o postup na MS 2014 v Brazílii. V G-skupine odohrajú Slováci zápasy s Gréckom, Bosnou a Hercegovinou, Litvou, Lotyšskom a Lichtenštajnskom.