Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Juraj Sagan sa stal opäť majstrom Slovenska v cestnej cyklistike
Zdielať na

Juraj Sagan sa stal opäť majstrom Slovenska v cestnej cyklistike

TRNAVA / Juraj Sagan sa stal po tretí raz v kariére majstrom Slovenska v cestnej cyklistike. Jazdec tímu Bora-Hansgrohe ťažil z úspešného úniku ešte v prvej polovici trate. Dominancia bratov Saganovcov na národnom šampionáte Slovenska pokračuje už deviatu sezónu po sebe. Okrem troch triumfov Juraja má na konte šesť titulov mladší Peter, ktorý sa už o šesť dní predstaví na 106. ročníku Tour de France.

Tridsaťročný pretekár zo Žiliny nadviazal na svoje víťazstvá z rokov 2016, 2017 a ďalších dvanásť mesiacov bude nosiť slovenskú trikolóru na drese. Celkovým víťazom spoločného šampionátu Česka a Slovenska sa stal František Sisr z tímu Elkov-Author.

Mladší brat - Peter Sagan  sa už o šesť dní predstaví na 106. ročníku Tour de France (6.-28. júla). Trojnásobný majster sveta skončil celkovo na 15. mieste a štvrtý v rámci slovenského šampionátu. Stupne víťazov v slovenskej časti majstrovstiev doplnili Erik Baška (Bora-Hansgrohe) a Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). "Ja som veľmi spokojný, pretože vyhral Sagan. Jediné miesto, kde sa dalo tvoriť bolo na začiatku v jednom zo stúpaní, ktoré sme mali. Dva razy sme to skúsili, raz sme zostali vpredu v celkom dobrej skupine. Potom sa však rozdelila, zozadu nás dostihli a potom to už bolo také, aké bolo. Som veľmi spokojný, ako sme to kontrolovali s Jurajom a v závere som Erikovi rozbehol špurt. Myslím si, že Patrik Tybor si tretie miesto vybojoval zaslúžene." skonštatoval pre RTVS Peter Sagan.

V záverečnom okruhu bojovala o celkový titul sexteto pretekárov, ale na rovinatom profile neboli diváci v Trnave svedkami žiadneho výrazného nástupu. Cieľ bol situovaný na Hlbokej ulici, kde sa napokon aj finišovalo. Najrýchlejším pretekárom bol František Sisr z tímu Elkov-Author a získal titul českého majstra. Za ním finišoval druhý Tomáš Kalojíros (Sparta Praha) a tretí Petr Vakoč (Deceuninck - Quick-Step). "Boli to veľmi ťažké preteky. Začiatok bol veľmi rýchly, boli tam kopce a fúkalo. Zvyšok bol rovinatý, takže veľa ľudí to chcelo rozhodnúť už na začiatku. Odišli sme v dobrej skupine a v polovici pretekov to vyzeralo tak, že si udržíme náskok a budeme bojovať o víťazstvo. Skúšal som párkrát odskočiť, veľa som útočil v posledných 30-40 kilometroch, ale Sisr bol silný, aby zostal so mnou. V tej otočke som to skúsil, ale napokon to nevyšlo. Je pekné byť na pódiu, ale na týchto pretekoch sa počíta len víťazstvo," povedal pre RTVS Vakoč.

Výsledky - MSR a ČR v cestnej cyklistike - Trnava - nedeľa - výsledky:

MSR a ČR - muži - preteky s hromadným štartom (Trnava, 187 km): 1. František Sisr (Elkov-Author) 4:08:31 h, 2. Tomáš Kalojíros (Sparta Praha), 3. Petr Vakoč (Deceuninck - Quick-Step)... 6. Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe) - všetci rovnaký čas.

MSR - muži - preteky s hromadným štartom (Trnava, 187 km): 1. Juraj Sagan 4:08:33 h, 2. Erik Baška (obaja Bora-Hansgrohe) +1:31 min, 3. Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica) +1:33, 4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) +1:34

Súvisiace články

Najčítanejšie