Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na konflikt reaguje aj športový svet. Futbalové finále Ligy majstrov sa v Petrohrade konať nebude
Zdielať na

Na konflikt reaguje aj športový svet. Futbalové finále Ligy majstrov sa v Petrohrade konať nebude

SLOVENSKO/ZAHRANIČIE / Na vojnu na Ukrajine reaguje aj športový svet. Európska futbalová asociácia zrušila finále Ligy majstrov v Petrohrade. Formula 1 oznámila, že plánovaná Veľká cenu Ruska nebude. Futbalisti Slávie Praha nastúpili na ihrisko v žltých dresoch. Emotívne chvíle priamo na hraničnom priechode Veľké Slamence prežíval boxer Tomi Kid Kováč, ktorý sa rozhodol pomáhať vojnovým utečencom.

"Ťažko sa mi o tom rozpráva. Som si odbehol do auta, aby som si poplakal," hovorí boxer Tomi Kid Kovács, keď vyrazil autom na ukrajinské hranice pomáhať ľuďom, ktorí pešo prekračujú hranice.

"Čakáme teraz na dodávku, ktorá donesie 1000 bagiet, kúpili sme deky, máme zabezpečený pitný režim, sladkosti pre detičky," pokračuje.

Okrem odvozu je Tomi pripravený pomôcť aj s ubytovaním vo svojej športovej akadémii. "Viem vziať 12 ľudí," povedal.

Na vojnu na Ukrajine reagovali aj futbalisti Slávie Praha na zápase proti Fenerbahče Istanbul. Na Ihrisku sa objavili v žltých tričkách s nápisom Stojíme pri Ukrajine. Kapitánom Slávie bol Ukrajinec Taras Kačaraba. 

Štadiónom znela Pieseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, ktorá je pre Československo symbolom okupácie ruskými vojskami.

Z futbalového sveta reaguje aj UEFA

Finále Ligy majstrov z Petrohradu presunula do Francúzska. Nevzdáva sa ani kapitán ukrajinskej reprezentácie Oleksandr Zinchenko, ktorý hrá za Manchester City.

Takisto aj nemecký pilot Formuly 1 Sebastian Vettel tvrdí, že nebude štartovať na septembrovej Veľkej cene Ruska, ktorá bola zrušená. Štvornásobný majster sveta odôvodnil tento krok ruskou inváziou na území Ukrajiny.

"Myslím si, že pretekať v tejto krajine je nesprávne. Je mi ľúto ľudí, nevinných ľudí, ktorí prichádzajú o život a sú zabití z hlúpych dôvodov," napísal na svojej sociálnej sieti pretekár Formuly 1, Sebastian Vettel.

Do Putina sa pustil niekdajší sovietsky šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý ho označil za hada, ktorého si slobodný svet zohrieval na prsiach. Naopak, hokejista Alexander Ovečkin si vyslúžil kritiku za profilovú fotku s Vladimírom Putinom na sociálnej sieti Instagram.

Súvisiace články

Najčítanejšie