Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spoznali sme nových finalistov šampionátu: O zlato sa pobijú hokejové giganty
Zdielať na

Spoznali sme nových finalistov šampionátu: O zlato sa pobijú hokejové giganty

RIGA / Ide do tuhého! V sobotu večer sme spoznali nových finalistov, ktorí v nedeľu zabojujú o vytúžené zlato. Ako prví postúpili do finále majstrovstiev sveta v Rige hokejisti Kanady, druhým postupovým tímom sa stalo Fínsko, ktoré ako jediné ešte dosiaľ v riadnom hracom čase neprehralo. Finále v Rige tak bude mať rovnaké obsadenie ako na predchádzajúcom šampionáte v Bratislave.

Kanada triumfovala nad Spojenými štátmi

Kanadskí reprezentanti sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta v hokeji v lotyšskej Rige. "Javorové listy" si v sobotňajšom úvodnom semifinálovom dueli poradili v zámorskom derby s výberom Spojených štátov amerických, keď triumfovali 4:2. V nedeľňajšom finále sa stretnú s víťazom druhého semifinále Fínsko - Nemecko.

Hráčom z "kolísky hokeja" vyšiel vstup do duelu. Už na začiatku 3. minúty otvoril skóre Brandon Pirri. Američania ešte do prvej sirény stihli vyrovnať, keď sa v 18. minúte presadil Colin Blackwell. Aj začiatky zvyšných dvoch tretín patrili Kanaďanom. Gólmi útočníka Calgary Flames Andrewa Mangiapanea v 25. a 41. minúte odskočili na rozdiel dvoch zásahov a hoci Alexander Chmelevski v 44. minúte zaznamenal kontaktný gól, posledné slovo mal Justin Danforth, keď 24 sekúnd pred koncom definitívne rozhodol.

O zlato zabojuje favorizované Fínsko

Finále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige v roku 2019 bude mať rovnaké obsadenie ako súboj o zlato spred dvoch rokov v Bratislave. O najcennejší kov v nedeľu večer zabojujú výbery Fínska a Kanady. Obhajcom zlata, Fínom, na postup do finále stačili dva góly v prvej tretine. Nemci síce boli opticky lepší, no Suomi dve z piatich striel na brankára Mathiasa Niederbergera premenili na góly, do listiny strelcov sa zapísali Iiro Pakarinen a Hannes Bjorninen. Nemci síce v zostávajúcom priebehu bojovali, v 32. min sa im v presilovej hre podarilo v početnej výhode skorigovať Matthiasom Plachtom, ale druhý gól už nepridali. Fíni sa v sobotu prezentovali len sedemnástimi strelami na bránku súpera, Nemci ich zaznamenali 28.

​Súhrn výsledkov sobotňajších semifinále na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige:

USA - Kanada 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Góly: 18. Blackwell (Wolanin, Labanc), 44. Chmelevski (Rooney, Mackey) - 3. Pirri (Walker, Paul), 25. Mangiapane (C. Brown), 41. Mangiapane (C. Brown, Kuemper), 60. Danforth (Paul)
Fínsko - Nemecko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 14. Pakarinen (Lundell, Kaski), 9. Bjorninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider)

Nedeľňajší program MS:
o 3. miesto USA - Nemecko (14.15)
finále: Kanada - Fínsko (19.15)

Konečné poradie na MS 2021 je nasledovné: 5. Rusko, 6. Švajčiarsko, 7. Česko, 8. Slovensko, 9. Švédsko, 10. Kazachstan, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Nórsko, 14. Veľká Británia, 15. Bielorusko, 16. Taliansko.

Súvisiace články

Najčítanejšie