Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdý verdikt pre Rusov: Na olympiáde či MS môžu súťažiť len pod neutrálnou vlajkou, to ale nie je všetko
Zdielať na

Tvrdý verdikt pre Rusov: Na olympiáde či MS môžu súťažiť len pod neutrálnou vlajkou, to ale nie je všetko

LAUSANNE / Výkonný výbor Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne jednomyseľne prijal odporúčanie svojho výboru pre kontrolu dodržiavania predpisov v súvislosti s masívnym dopingom v Rusku. Počas nasledujúcich štyroch rokov Rusi nesmú organizovať vrcholné medzinárodné podujatia vrátane majstrovstiev sveta, nesmú sa uchádzať o ich organizáciu a nemôžu štartovať na olympijských hrách či svetových šampionátoch pod ruskou vlajkou.

Ruskí športovci budú môcť najbližšie štyri roky súťažiť na olympijských hrách či majstrovstvách sveta iba pod neutrálnou vlajkou a to až po preukázaní, že nikdy nedopovali. Dnešný verdikt Svetovej antidopingovej agentúry voči Ruskej federácii je v plnom znení veľmi prísny.
Ide o zákaz účasti na olympijských i paralympijských hrách a majstrovstvách sveta a taktiež zákaz usporiadať niektoré z tých významných podujatí počas najbližších štyroch rokov. 

Počas najbližších štyroch rokov ruskí štátni zamestnanci či členovia vedenia Ruského olympijského výboru a Ruského paralympijského výboru nesmú navštevovať medzinárodné športové podujatia. Je možné, že ruská strana tento verdikt napadne na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Má na to právo počas najbližších 21 dní. 

"Ja nechápem ako mohli dospieť k takémuto rozhodnotiu. My sme urobili a robíme všetko pre očistenie nášho mena a preto, aby naši športovci mohli súťažiť," vyjadril sa Jurij Ganus, RUSADA. 

Antidopingová agentúra Slovenskej republiky sa stotožňuje s týmto rozhodnutím WADA. "Antidopingová agentúra SR ako signatár Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) plne podporuje odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania predpisov. Sankcie sú v súlade s Medzinárodným štandardom pre dodržiavanie súladu s Kódexom, ktorý je v platnosti od apríla 2018. Uvedený štandard bol odsúhlasený všetkými signatármi WADA." 

Rozhodutie WADA o tom, že Ruská federácia nesmie štartovaž na 2 olympiádach rozdelilo športovú obec na dva tábory. Jedni tvrdia, že si za to môžu sami, druhí, že ide o hon na čarodejnice. Vyjadrili sa k tejto situácií aj viacerí slovenskí športovci. Viac vo videu vyššie: 

Členka MOV Danka Barteková, ktorá je aj v komisii športovcov MOV, verdikt Výkonného výboru Svetovej antidopingovej agentúry privítala. "Vyzdvihnem dva najdôležitejšie momenty, ktoré komisia športovcov očakávala. Prvým je potrestanie vinníkov, ktorí zmanipulovali dáta. V tomto smere sme teda očakávali, že budú sankcie. Zároveň sme požadovali, aby čistí športovci mali možnosť štartovať na najbližších olympijských hrách v Tokiu a Pekingu. Prijatie odporúčania sme privítali, hoci ani v rámci našej komisie sme neboli jednotní. Nie všetci, ale viacerí vplyvní svetoví športovci požadovali pre Rusko kompletný zákaz štartu na najbližších OH a ZOH. Myslím si však, že vyhral zdravý rozum, teda princíp ochrany čistých športovcov. Podľa mňa to bolo očakávané rozhodnutie, že sa odporúčanie prijme. WADA má totiž momentálne väčšie právomoci a Rusko si za to môže samo. Nie RUSADA či Ruský olympijský výbor, keďže tieto inštitúcie spolupracujú a chcú zmenu, ale tí, ktorí to spôsobili," povedala pre SITA Danka Barteková.

Súvisiace články

Najčítanejšie