Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úvod sezóny v Söldene senzačne pre mladú Novozélanďanku Robinsonovú, Vlhová na 14. mieste
Zdielať na

Úvod sezóny v Söldene senzačne pre mladú Novozélanďanku Robinsonovú, Vlhová na 14. mieste

Archívna reportáž

SÖLDEN / Mikaela Shiffrinová nevyhrala úvodný obrovský slalom novej sezóny Svetového pohára v rakúskom Söldene. Fenomenálna Američanka sa musela skloniť pred umením iba 17-ročnej Novozélanďanky Alice Robinsonovej, s ktorou prehrala o 6 stotín sekundy.

Tretia skončila francúzska špecialistka na túto disciplínu Tessa Worleyová s mankom 36 stotín. Slovenka Petra Vlhová neudržala siedmu priečku po prvom kole a napokon skončila štrnásta. Za víťazkou zaostala o 1,78 s.

Vlhová je úradujúca majsterka sveta v obrovskom slalome zo švédskeho Aare, ale úvody sezón v Söldene jej nevychádzajú podľa predstáv. Na ľadovci Rettenbach 24-ročná Liptáčka dosiaľ nestála na pódiu pre tri najlepšie.

Vzhľadom na zdravotné problémy a nakopené tréningové manko počas letnej prípravy sa Vlhovej tréner Livio Magoni pred pretekmi v Söldene vyjadril, že bude v úvode sezóny spokojný aj s umiestnením od piateho do desiateho miesta.

V prvom kole trónila Shiffrinová

Suverénka uplynulej sezóny Shiffrinová má na čele náskok 14 stotín sekundy pred mladučkou Novozélanďankou Alice Robinsonovou, Talianka Federica Brignoneová na tretej priečke zaostáva už výraznejšie: o 86 stotín. Slovenka Petra Vlhová je s odstupom 1,47 s za Shiffrinovou siedma.

"Nešlo sa mi zle, ale ani dobre. Vrchnú časť som nemala zlú, do ´strminy´ som vošla celkom fajn. Potom som však stratila rytmus a bolo ťažké sa do toho vrátiť. Snažila som sa pustiť lyže, ale nešlo to poriadne. Mala som aj problém prispôsobiť sa zmene zo slnečnej časti trate do tieňa. Kým som si zvykla, prešla som dve bránky. Sú to len prvé preteky, viem, kde som urobila chyby. Do druhého kola pôjdem naplno, hoci strata sekunda a pol je dosť veľká," uviedla Petra Vlhová po 1. kole v reakcii pre RTVS.

Najťažší v kalendári 

Obrovský slalom v Söldene má status najťažšieho v kalendári Svetového pohára žien, keďže sa štartuje vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške. S prevýšením takmer 400 m a 50 bránkami je tiež najdlhší spomedzi porovnateľných ženských "obrákov" v SP, čiže je náročné vydržať s dychom. Vlhová sa pustila do boja s traťou ako prvá z elitnej skupiny pretekárok. V prvej rovnejšej časti získala potrebnú rýchlosť a udržala si ju aj v nájazde do strmej pasáže.

Potom sa však dostatočne nevyrovnala so zmenami rytmu a do cieľa v miernejšom kopci nebola až taká rýchla. Vlhová aj jej súperky si tiež museli zvyknúť na zmenu svetelných podmienok počas jazdy, keďže úvodnú časť svahu v 1. kole osvetľovalo slnko a jej druhá polovica bola v tieni. Ďalšie Slovenky už v 66-člennej zostave pre 1. kolo nefigurovali.

Druhé kolo s tridsiatkou najlepších pretekárok sa začne o 13.00 h.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2019/2020 - Sölden (Rak.):

Obrovský slalom žien - po 1. kole: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:07,89 min, 2. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,14 s, 3. Federica Brignoneová (Tal.) +0,86, 4. Meta Hrovatová (Slovin.) +0,95, 5. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +1,06, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,24, 7. Petra Vlhová (SR) +1,47

Petra Vlhová si v Jasnej zatrénovala s deťmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie