Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Má 74 rokov a za sebou úspechy, ktoré by mu mohli závidieť mnohí mladí
Zdielať na

Má 74 rokov a za sebou úspechy, ktoré by mu mohli závidieť mnohí mladí

BRATISLAVA / Ján Hazucha má tituly z viacerých prestížnych maratónov. V kategórii nad 70 rokov bol najlepší v Berlíne, Bostone, Aténach a uplynulú nedeľu aj v New Yorku. Zvolenčan ho zvládol za 3 hodiny 34 minút a 14 sekúnd. Tento čas mu veru môžu závidieť aj oveľa mladší bežci.

"To, že vyhrám som vôbec nepredpokladal, čakal som, že tam bude väčšia konkurencia a lepšie časy, tak som trocha prekvapený," uviedol víťaz maratónu v New Yorku Ján Hazucha. Jeho syn hovorieva, že mu raz určite postavia sochu. Ján Hazucha totiž ako 74-ročný podáva bežecké výkony, ktoré aj skúsených vytrvalcov nútia povedať klobúk dolu. V New Yorku vo svojej kategórii nad 70 rokov nemal konkurenciu. Pre vytúžený triumf si dobehol za tri hodiny 34 minút a 14 sekúnd. "Podal skvelý výkon a určite veľa nadšencov maratónu by bralo taký čas ako mal," uviedol víťaz ČSOB Marathon Bratislava a majster Slovenska Jozef Urban. 

Vytrvalcovi zo Zvolena, ktorý beháva už 20 sezónu to stále nestačí. Túži stále po čo najlepšom čase. Po svojom 107 maratóne v kariére ale môže byť spokojný aj s tým, koľkých rovesníkov dokázal predbehnúť. Zatiaľ čo poniektorí márne celý život hľadajú motiváciu čo i len na prechádzku v prírode, títo starí páni s prehľadom zvládajú kráľovskú disciplínu atletiky aj niekoľkokrát počas roka. "Sú takí nadšenci, ktorí zbierajú kilometre. Sú bežci, ktorí majú radi medaily, a tak chodia z pretekov na preteky. A potom sú bežci, ktorí jednoducho zbierajú maratóny," uviedol Urban. 

Aj vedecké štúdie ukazujú, že beh má veľké plusy v boji s príznakmi starnutia, napríklad aj osteoartritídy. "Na zvieracích modeloch sa napríklad preukázalo, že pravidelné behanie zlepšuje novú tvorbu nervových buniek a pohybová aktivita sa využíva aj ako prevencia liečby alzheimerovej choroby," tvrdí Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu. 

Motiváciu ale musí nájsť každý najmä sám v sebe. Ján Hazucha vo svojej kategórii nad 70 rokov vyhral maratóny v Bostone, New Yorku, Berlíne či Aténach, čím si splnil niektoré sny. ďalšie zastávky na maratóny by si rád urobil v Chicagu, v Londýne či v Tokiu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie