Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boj Mateja Tótha sa ešte nekončí. Teraz sú na rade mezdinárodné inštitúcie
Zdielať na

Boj Mateja Tótha sa ešte nekončí. Teraz sú na rade mezdinárodné inštitúcie

BRATISLAVA / Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu v stredu rozhodla, že ruší Matejovi Tóthovi dočasné pozastavenie činnosti. Ak to veľmi zjednodušíme – tak na Slovensku sme meno nášho olympijského víťaza očistili – lenže Matejov boj sa zatiaľ neskončil.

“Naša disciplinárna komisia sa rozhodla, na základe tých argumentov, ktoré predložil Matej a na základe analýz, ktoré sme si dali urobiť, že to stanovisko je rozhodne jednoznačné,” hovorí Vladimír Gubrický, generálny sekretár Slovenského atletického zväzu. “Disciplinárnu komisiu tvorí päť ľudí, ktorí sú na základe stanov zvolení valným zhromaždení a majú svojho predsedu."

Hoci je Matej Tóth očistený, ešte nie je koniec, ešte sa to všetko môže zmeniť.

“Na Slovensku máme kauzu uzavretú. Teraz sú na rade medzinárodné inštitúcie, ktoré sa buď stotožnia s našim verdiktom alebo dajú žalobu na súd. Oni majú dvadsaťjeden dní od doručenia našej správy. Zatiaľ sme podali iba report," uviedol Gubrický.

Dvadsaťjeden dní ak zostanú ticho, to je asi ta najlepšia správa. Inak častokrát idú tieto spory na arbitráž. Môžeme povedať, že slovenský atletický zväz je advokátom Mateja Tótha? “My sme do tohto času museli byť nestranní. Tým, že naša disciplinárka skonštatovala, že Matej nič nespravil, že nedošlo k porušeniu dopingových pravidiel, tým pádom takéto stanovisko zaujímame aj my.”

Nebojíte sa, že na medzinárodnej úrovni narazíme, že sa spochybní kvalita alebo istota celého toho biologického pasu? “No toto je otázka pre expertov. Ale môže to tak byť," hovorí Vladimír Gubrický.

Ísť na detektor lži bolo rozhodnutie Mateja Tótha. "Ak by nemal čisté svedomie, tak by toto nepodstúpil," hovorí generálny sekretár Slovenského atletického zväzu. Tóth sa zatiaľ nemôže zúčastňovať žiadnych oficiálnych akcií v atletike. Vo chvíli, keď mu doručia rozhodnutie môže trénovať, ale je tu hrozba arbitrážneho súdu. "Pokiaľ by to tak dopadlo, že môže začať prípravu išiel by obhajovať aj olympijské víťazstvo do Tokia.

Súvisiace články

Najčítanejšie