Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Australian Open: Lacko s maximom na grandslame, čaká ho Nadal
Zdielať na

Australian Open: Lacko s maximom na grandslame, čaká ho Nadal

Slovenský tenista Lukáš Lacko prvý raz vo svojej kariére postúpil do 3. kola na niektorej zo súčastí veľkej štvorky.

V stredajšom zápase 2. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (16. - 29. januára, celková dotácia 26 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) zvíťazil nad Američanom Donaldom Youngom, 42. v hodnotení ATP, za 142 minút 6:3, 6:1, 3:6, 6:3. Revanšoval sa za prehru 4:6, 2:6, 4:6 z vlaňajších newyorských rovnako významných US Open.

"Určite to bol úplne iný zápas ako v tej Amerike. Dal som si pozor na jeho hru, čo Younga zaskočilo. Nedostával sa k štýlu, ktorým vtedy robil body. V prvých dvoch setoch som bol o dosť lepší, v treťom som trošku vytuhol a on ma dobre brejkol. Maximálne som sa koncentroval na začiatok štvrtého setu, hneď som mu prerazil podanie a už som to dobre doservoval," povedal Lukáš Lacko v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá a dodal: "Vedel som, čo Young bude hrať, snažil som sa to eliminovať a dostávať sa k tým mojim herným variantom, čo sa mi v troch setoch zo štyroch dosť dobre darilo. Bol to predsa len iný súper ako tí v kvalifikácii, viac vzdoroval. Young už je skúsený, odohral dosť zápasov na úrovni ATP World Tour a vie, kedy zabrať."

Medzi najlepšími 32 hráčmi Lacko vyzve miestneho šampióna zo sezóny 2009, Španiela Rafaela Nadala nasadeného ako druhého. Proti držiteľovi 10 titulov z Majors má bilanciu 0:2. Predvlani s ním práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie prehral v 2. kole trikrát 2:6, na začiatku sezóny 2011 mu v katarskej Dauhe senzačne dal "kanára", ale napokon ťahal za kratší koniec - 6:7 (3), 6:0, 3:6.

"Nadal hrá v podstate podobným štýlom ako Young, len oveľa rýchlejšie. Nebudem mať čo stratiť. Pôjdem na dvorec s tým, že chcem odohrať dobrý zápas a užiť si to tam. Vlani v tej Dauhe to bolo o inom - začiatok roka, on mal pred turnajom zdravotné problémy a v jednom sete sa to zbehlo tak, že čoho som sa dotkol, to som aj trafil. Nadal si v piatok určite na mňa dá dobrý pozor," predznamenal L. Lacko.

Dvadsaťštyriročný piešťanský rodák Lacko už má istotu šeku na 54 625 dolárov a k nemu 115 bodov do svetového rebríčka (aj so zarátaním kvalifikácie), v ktorom momentálne figuruje na 119. pozícii. K 30. januáru vystrieda Karola Becka (100.) na poste národnej jednotky, celkovo sa takmer nepochybne vráti do Top 100. Práve Beck bol dosiaľ posledným slovenským tenistom, ktorý sa dostal do grandslamového 3. kola, a to vlani vo Wimbledone.

Slovenský Tenista roka 2009 Lacko dosiahol v prvom sete brejk na 2:1, napokon mu to stačilo na zisk tohto dejstva. V druhej časti odskočil na 5:0 a bývalý líder tzv. kombinovaného juniorského poradia ITF Young sa už iba vyhol prehre na nulu. V treťom sete sa 22-ročný ľavoruký Američan odpútal brejkom na 3:1 a vynútil si pokračovanie. Staronovo kapitánom fedcupovej reprezentácie SR Matejom Liptákom trénersky vedený Lacko však nepripustil prípadnú päťsetovú drámu: vo štvrtej časti unikol na 3:0 a už nestratil kontrolu, hoci sa potrápil pri svojom podaní v piatom geme.

Lacko dominoval na víťazné údery výrazne 44:27, urobil pritom o jednu nevynútenú chybu menej (35:36). Nastrieľal 8 es a zvládol 13 zo 16 zákrokov pri sieti, zdolaný len 23 z 36. Slovák využil 5 z 12 brejkbalov, Američan zužitkoval 1 z 5 možností preraziť servis súpera.

Obaja aktéri zvládli v 1. kole "maratóny", Lacko predviedol proti chorvátskemu veteránovi s minulosťou trojky renkingu Ivanovi Ljubičičovi svoj prvý obrat z 0:2 na sety.

Pre niekdajšieho 60. hráča počítačového poradia Lacka bolo doterajším maximom na grandslamových turnajoch práve 2. kolo hlavnej súťaže, ktoré dosiahol tri razy v sezóne 2010 vrátane Australian Open. Vlani v 1. kole v metropole Victorie nestačil na Švajčiara Rogera Federera, uhral dovedna päť gemov v troch setoch.

Dvojhra mužov - 2. kolo:
Lukáš Lacko (SR) - Donald Young (USA) 6:3, 6:1, 3:6, 6:3 za 142 minút (39, 28, 42, 33)

Súvisiace články