Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Australian Open: Hantuchová vyzve obhajkyňu Clijstersovú
Zdielať na

Australian Open: Hantuchová vyzve obhajkyňu Clijstersovú

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako dvadsiata zvíťazila v stredajšom stretnutí 2. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

Nad ukrajinskou šampiónkou z novembrového bratislavského turnaja ITF Slovak Open Lesiou Curenkovou, 111. v renkingu WTA, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 148 minút tesne 4:6, 6:4, 6:3. Rovnako ako v 1. kole proti americkej kvalifikantke s uzbeckým rodiskom Varvare Lepčenkovej teda dosiahla obrat zo stavu 0:1 na sety. Uspela v desiatom zo svojich ostatných dvanástich trojsetových súbojov.

Obe aktérky urobili po 7 dvojchýb. Z 29 gemov sa iba 10 neskončilo brejkom. Hantuchová nazbierala presne 50 nevynútených chýb, Curenková 53. Ukrajinka bola na "winnery" lepšia 30:25. Slovenka si pripísala iba 28 % fiftínov rozohraných vlastným druhým podaním, platne však trafila až 71 % prvých. Zužitkovala 10 zo 14 brejkbalov, zdolaná využila len polovicu z osemnástich možností.

"Dnes to bolo také tenisové trápenie. Vôbec som nehrala, čo som mala. Opäť som sa však v tom teple cítila fyzicky dobre a bolo dôležité nevzdávať sa. Bojovala som o každú loptu, hoci ma frustrovalo, že herne som určite nepredvádzala to, čo som si predstavovala," povedala Daniela Hantuchová v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

V 3. kole si Hantuchová zmeria sily s obhajkyňou titulu Kim Clijstersovou (14.), proti ktorej pri seniorskej bilancii 0:9 premiérovo v kariére uspela 6. januára v semifinále Brisbane. Belgická rovesníčka odstúpila pre problémy s ľavým bokom za stavu 7:6 (4), 1:3 z jej pohľadu. Niekdajšia jednotka rebríčka Clijstersová v stredu v 2. kole povolila iba jeden gem Francúzke Stéphanie Foretzovej-Gaconovej. Hantuchová dosiaľ získala proti Belgičanke jediný dohraný set, a to pred desiatimi rokmi vo finále v nemeckom Filderstadte (6:4, 3:6, 4:6). Od Clijstersovej návratu na diania po materskej prestávke sa stretli len raz. Do predminulého týždňa naposledy proti sebe hrali v osemfinále Australian Open 2007 a rodáčka z Bilzenu triumfovala 6:1, 7:5. Hantuchová sa s Clijstersovou dvakrát stretla na oficiálnej medzinárodnej scéne už v roku 1998 v juniorskom štádiu kariéry oboch a zhodne neuspela. Bolo to aj na bratislavskom mládežníckom podujatí Slovak Junior Indoor (0:6, 2:6).

Semifinalistka Australian Open 2008 Hantuchová, 21. v počítačovom poradí, hrá vrátane kvalifikačného pokusu zo sezóny 2000 na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 13. raz, v ostatných jedenástich prípadoch ako nasadená. Vlani sa lúčila už v 1. kole, keď podľahla Ruske Regine Kulikovovej 7:9 v treťom sete. Úvod sezóny však mala niekdajšia päťka počítačového poradia poznačený zranením ľavej achilovky z konca prípravného obdobia. Z tohto turné cestovala domov s bilanciou 0:2, teraz je jej priebežné skóre 7:2. Už má istotu 160 bodov do hodnotenia a šek na 54 625 dolárov. Stále platí, že s protivníčkou mimo prvej stovky renkingu neťahala Hantuchová za kratší koniec od prehry s Ruskou Dinarou Safinovou vlani v marci v kalifornskom Indian Wells. Niekdajšia líderka renkingu vtedy bola na 108. pozícii.

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová sa na AO 2012 predstaví aj vo štvorhre po boku Poľky Agnieszky Radwanskej. V debli pri rieke Yarra bola vo finále v rokoch 2002 Španielkou Arantxou Sánchezovou-Vicariovou a 2009 s Japonkou Ai Sugijamovou. V miešanej štvorhre triumfovala v sezóne 2009 po boku Zimbabwčana Kevina Ullyetta.

Dvojhra žien - 2. kolo:
Daniela Hantuchová (SR-20) - Lesia Curenková (Ukr.) 4:6, 6:4, 6:3 za 148 minút (49, 55, 44)

Favorizovaná Hantuchová dovedna až deväťkrát stratila podanie. V prvej časti v Aréne Margaret Courtovej viedla 4:3 bez brejku (po sérii šiestich odovzdaných podaní), neťažila však z toho. V druhom dejstve mala manko 2:3 s brejkom, ale aj náskok 5:3 a dva setbaly ako podávajúca v deviatej hre. Zverenkyňa Claudia Pistolesiho si však vynútila rozhodujúci set až na príjme v desiatom geme, keď 22-ročná Curenková pod tlakom poslala forhend mimo. Na začiatku tretieho dejstva inkasovala Hantuchová brejk, ale potom si pripísala štyri hry v rade, čím predznamenala riešenie tajničky. Pri skóre 4:2 prehrávala Slovenka na servise 15:30, za stavu 30:30 Ukrajinka predviedla potrestane zlú voľbu umiestnenia úderu v zdanlivo jasnej situácii. Hantuchová aj vďaka tomu napokon upravila na 5:2. Súperka sa dostala na 3:5 a 30:0 na returne, Hantuchovej zbytočné bekhendové zlyhanie jej dodalo dva brejkbaly. Slovenka ich zhodne odstránila kvalitným podaním. Následne v dlhej výmene prinútila Curenkovú k forhendovej chybe. Ukrajinka odvrátila mečbal forhendom inside-out v kombinácii s doklepnutím sponad hlavy. Vzápätí však nedokázala odpovedať na skrátenie a po ďalšom sa márne načahovala za bekhendovým krížnym obhodením.

Súvisiace články