Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obhajca US Open Nadal do osemfinále
Zdielať na

Obhajca US Open Nadal do osemfinále

Zdroj: tasr

Španielsky obhajca trofeje Rafael Nadal postúpil už do osemfinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku.

Druhý muž "pavúka" aj svetového rebríčka ATP zvíťazil v nedeľňajšom stretnutí 3. kola na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nad skúseným argentínskym niekdajším 3. mužov hodnotenia Davidom Nalbandianom za 159 minút 7:6 (5), 6:1, 7:5.

Víťaz 46 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Nadal síce na "winnery" ťahal za kratší koniec (22:36), lenže Nalbandian spáchal až 60 nevynútených chýb v porovnaní s iba 18 omylmi súpera. Argentínčan nastrieľal 6 es, ale urobil aj 7 dvojchýb. Zdolaný sa 40-krát objavil pri sieti, zvládol 28 takýchto zákrokov.

V prvom aj treťom sete zmazal favorizovaný Nadal manko brejku, v napokon poslednej časti premrhal náskok 5:2, ale vyhol sa čo i len druhému tajbrejku v tomto piatom vzájomnom súboji. Nadal dosiahol v bilancii s 29-ročným majstrom sveta ATP zo sezóny 2005 Nalbandianom, teraz 76. v renkingu, obrat z 0:2 na 3:2. Juhoameričana predtým naposledy prekonal vlani v apríli takisto na "harde" v Miami.

Dvadsaťpäťročný Malorčan Nadal, ktorý si počas prípravného obdobia popálil prsty na pravej ruke pri neopatrnom chytaní misy v reštaurácii, sa najbližšie stretne s takisto ľavou rukou hrajúcim Luxemburčanom Gillesom Mullerom (68.). V 3. kole tohtoročného Wimbledonu ho zdolal 7:6 (6), 7:6 (5), 6:0 a upravil tým bilanciu na 3:1. Jedinú prehru utrpel už pred šiestimi rokmi na londýnskej grandslamovej tráve.

Držiteľ 10 titulov s úrovňou Major Nadal sa naposledy nedostal aspoň do osemfinále na úrovni "veľkej štvorky" na US Open 2005, na ktorých zakopol v 3. kole na domácom Jamesovi Blakovi. S hráčom mimo Top 75 neprehral od nezdaru proti Francúzovi Nicolasovi Mahutovi, vtedy 106., na tráve v londýnskom Queen´s Clube v roku 2007. Z ostatných 14 stretnutí s Argentínčanmi triumfoval v 11 prípadoch, pričom všetky tri prehry mu pripravil Juan Martín Del Potro. S iným Argentínčanom naposledy neuspel na jeseň 2007 v parížskej hale, keď nestačil práve na Nalbandiana.

Finalista Wimbledonu 2002 Nalbandian je semifinalistom US Open zo sezóny 2003, vlani sa takisto lúčil v 3. kole proti španielskemu ľavákovi, a to Fernandovi Verdascovi. Stále platí, že v grandslamovom osemfinále nebol od Roland Garros 2007. S hráčmi z Top 10 prehral 9 zápasov v rade. Nalbandian je víťazom súťaže chlapcov z US Open 1998, vo finále vtedy zdolal Švajčiara Rogera Federera. Zaujímavosťou je, že aj ďalší Nadalov súper má juniorský primát z lokality Flushing Meadows - Muller sa radoval v roku 2001.

Dvojhra mužov - 3. kolo:

Rafael Nadal (Šp.-2) - David Nalbandian (Arg.) 7:6 (5), 6:1, 7:5 za 159 minút

Federer štvrtým hráčom s miestenkou na koncoročný šampionát

Švajčiar Roger Federer sa po Srbovi Novakovi Djokovičovi, Španielovi Rafaelovi Nadalovi a Britovi Andym Murraym stal štvrtým tenistom s istotou práva štartu na koncoročnom londýnskom "výberovom" šampionáte Barclays ATP World Tour Finals, ktorý sa na tvrdom povrchu v hale O2 Arena uskutoční 20. - 27. novembra. Prepočet priniesla Asociácia tenisových profesionálov (ATP) na svojej internetovej stránke.

Tridsaťročný bývalý líder svetového rebríčka Federer, teraz tretí v renkingu, nadobudol istotu zásluhou sobotňajšieho víťazstva nad Chorvátom Marinom Čiličom v 3. kole dvojhry na grandslamových US Open v New Yorku. Bazilejský rodák sa kvalifikoval medzi elitu jubilejný 10. raz v rade. Federer má z tohto podujatia 5 titulov, postupne sa radoval v rokoch 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj) a vlani v britskej metropole. Rekordérom v počte štartov bez prerušenia je Čech Ivan Lendl (12) pred Američanom Petom Samprasom (11).