Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hantuchová kosí trávu v Eastbourne
Zdielať na

Hantuchová kosí trávu v Eastbourne

Daniela Hantuchová funguje na trávnatých dvorcoch v britskom Eastbourne ako kosačka. V osemfinále dvojhry stopla víťazku Roland Garros Číňanku Na Li 7:6 (7), 6:3.

Za päť dní prekonala už druhú šampiónku z úrovne "veľkej štvorky", v sobotu to bola Srbka Ana Ivanovičová. Teraz mala v tajbrejku manko 2:6, už predtým ako podávajúca v desiatom geme čelila setbalovej

"Sama neviem, ako som to všetko zvládla, nebolo to jednoduché. Som nesmierne šťastná, veľmi si toto víťazstvo nad čerstvou grandslamovou šampiónkou vážim. Je o to cennejšie, ako som zabojovala. V tajbrejku som sa dostala zo stavu 2:6, pričom som ten set mohla vyhrať 6:3 či 6:4, ale taká je tráva, niekedy sa na nej všetko rýchlo mení. Opäť som dobre zvládala dôležité stavy, v druhom sete som dosiahla obrat z 1:3 piatimi získanými hrami v rade. Proti takejto súperke je to určite veľmi cenné," povedala Daniela Hantuchová a dodala: "Obe tie moje doterajšie zápasy v Eastbourne boli náročné, už aj včera 1. kolo proti wimbledonskej semifinalistke Ťie Čeng. V druhom sete som to vtedy otočila z 1:4. Rameno som pritom mala v takom stave, že som ani nevedela, či vôbec nastúpim. Zaťala som sa však, niekedy treba cez také momenty prejsť. Ľadujem si to, denne som u ´fyzio´ asi 2,5 hodiny a najmä beriem protizápalové lieky, ktoré to trochu utlmujú. Uvedomujem si, že to nie je príliš dobré a určite nemôžem na tomto fungovať, ale teraz je to urgentné a niet iného riešenia, ak chcem hrať. Je mi však jasné, že pred Wimbledonom je to trochu riskantné. Dúfam, že sa to nezhorší."

V prvej časti sa Hantuchovej napokon nevypomstilo, že až trikrát stratila náskok brejku. V druhom dejstve dosiahla proti štvorke svetového rebríčka a šampiónke z nedávneho grandslamového antukového Roland Garros v Paríži obrat z 1:3.

Na Li povedala: "Mala som šance, ale nevyužila som ich. Dnes sme odohrali dobrý zápas a myslím si, že som pripravená na ďalšie grandslamové podujatie. Na tráve je to iné ako na antuke. Som však spokojná, že som stihla pred Wimbledonom odohrať aspoň dve stretnutia na tomto povrchu. Postupne si zvykám. Navyše, ešte mám niekoľko dní na tvrdú prácu."

Vo štvrťfinále Hantuchová vo štvrtok o 12.30 h SELČ na hlavnom dvorci vyzve bývalú líderku renkingu WTA, americkú rekonvalescentku Venus Williamsovú (teraz 33. v počítačovom poradí), proti ktorej má skóre 0:10.

Úspešné ťaženie 28-ročnej popradskej rodáčky na tomto podujatí má vzhľadom na reálne schopnosti doterajších súperiek i sprievodné okolnosti naozaj netuctovú hodnotu. Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka totiž ešte v pondelok prehrala 3:6, 2:6 s Nemkou Sabine Lisickou vo finále v Birminghame a ku koncu spomenutého turnaja referovala o problémoch s ramenom. V utorok vstúpila do nového turnaja triumfom dvakrát 6:4 nad čínskou semifinalistkou Wimbledonu 2008 Ťie Čeng.

SITA/AP/Bernat Armangue

Hantuchová vlani 29. marca v osemfinále v Miami prehrala s V. Williamsovou v ich zatiaľ poslednom vzájomnom dueli za 138 minút tesne 6:1, 5:7, 4:6. Po výbornom začiatku vo veternom počasí viedla bývalá svetová päťka renkingu nad vtedajšou sľubne 6:1, 2:0 a v koncovke druhého setu povzbudzujúco vyrovnávala z 3:5 na 5:5. Ešte aj v treťom dejstve mala solídnu šancu na víťazstvo v podobe stavu 4:3, ale v deviatom geme napokon po dvoch výhodách odovzdala agresívnejšie hrajúcej protivníčke piatykrát v zápase podanie, a Venus už pri tom svojom neponechala nič na náhodu.

Staršia zo sestier Williamsových zatiaľ dobre zvláda svoj návrat do súťažného diania po takmer piatich mesiacoch zdravotnej prestávky. Tridsaťročná držiteľka 43 titulov vo dvojhre na hlavnom profesionálnom okruhu predtým naposledy hrala 21. januára a v 3. kole na melbournských grandslamových Australian Open už po siedmich minútach odstúpila z duelu s Nemkou Andreou Petkovicovou pre zranenie svalu v oblasti medzi bruchom a slabinami.

"Strašne sa na ten zápas teším, nebudem mať čo stratiť. ´Venuša´ tu po svojom návrate hrá vo veľmi dobrej forme, videla som to na vlastné oči. Ona na tej tráve vždy bude nebezpečná a pre mňa pôjde o dobrý test. Budem si to užívať a bojovať o každú loptu, azda to zdravotne ´prežijem´," uviedla D. Hantuchová.

K situácii s wimbledonskou miešanou štvorhrou po storne štartu Michala Mertiňáka pre problémy s chrbticou skonštatovala: "Je to veľká škoda, veľmi som sa na to tešila. Bolo by super skúsiť si to pred budúcoročnými londýnskymi olympijskými hrami práve vo Wimbledone. Mišovi želám, aby sa čo najrýchlejšie dal do poriadku. Pravdupovediac, aj vzhľadom na to moje rameno asi nebudem hrať vo Wimbledone s nejakým iným partnerom. Jedine, ak by prišlo niečo spontánne."

Sprievodnou pikantériou štvrtkového duelu bude fakt, že práve Venus vďaka "protežovaniu" od organizátorov blížiaceho sa Wimbledonu pri nasadzovaní vytlačila Hantuchovú z výhodnejšieho postu 24 na pozíciu 25, ktorá prináša na 3. kolo hrozbu súperky s miestenkou 1 - 8 namiesto 9 - 16.

Eastbournská finalistka zo sezóny 2004 Hantuchová má aktuálne proti Na Li štatistiku 3:2, revanšovala sa jej za prehru 5:7, 6:3, 2:6, ktorú utrpela v 3. kole vlaňajších melbournských Australian Open. Obe hráčky v minulosti spolupracovali so švédskym koučom Thomasom Högstedtom. V areáli Devonshire Park už má Hantuchová istotu 120 bodov do počítačového poradia a šeku na 15 300 USD.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):

Daniela Hantuchová (SR) - Na Li (Čína-2) 7:6 (7), 6:3 za 139 minút

Súvisiace články