Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Taliani získali druhý titul po víťazstve nad Austráliou
Zdielať na
Tenis

Taliani získali druhý titul po víťazstve nad Austráliou

MALAGA / Tenisti Talianska druhýkrát v histórii triumfovali v Davisovom pohári. Vo finálovom zápase na tvrdom povrchu v Malage vyhrali po dvojhrách nad Austráliou 2:0, keď rozhodujúci druhý bod získal Jannik Sinner po víťazstve nad Alexom de Minaurom 6:3, 6:0.

Pre Talianov to bol prvý titul v Davisovom pohári od roku 1976, keď zdolali Čile. Na pomyselnom tróne vystriedali Kanaďanov, ktorí triumfovali v roku 2022. Austrálčania prehrali druhé finále v priebehu dvoch rokov, no naďalej sú s 28 titulmi druhá najúspešnejšia krajina Davisovho pohára po USA (32). Taliani zdolali na ceste k zisku "šalátovej misy" Švédsko (2:1), Čile (3:0) a následne prehrali s Kanadou (0:3). Vo finálovom turnaji zdolali po rozhodujúcich štvorhrách Holandsko (2:1) a aj Srbsko, za ktoré nastúpil aj Novak Djokovič. Toho dokázal Sinner zdolať 6:2, 2:6, 7:5 a následne spoločne s Lorenzom Sonegom uspeli vo štvorhre (6:3, 6:4).

V prvom finálovom zápase si Matteo Arnaldi poradil s Alexeiom Popyrinom v troch setoch 7:5, 2:6, 6:4. Kľúčový druhý bod získal Sinner po pomerne jednoznačnom priebehu. De Minaur síce vstúpil do zápasu čistou hrou, no Sinner rýchlo otočil na 3:1 a set doviedol do víťazného konca - 6:3. Druhé dejstvo už bolo v réžii talianskeho reprezentanta, ktorý trikrát brejkol súpera a ten napokon nezískal ani gem. Sinner zdolal de Minaura aj v šiestom vzájomnom zápase.

Finálový turnaj Davisovho pohára - finále:

        Taliansko - Austrália 2:0

        Matteo Arnaldi - Alexei Popyrin 7:5, 2:6, 6:4
        Jannik Sinner - Alex de Minaur 6:3, 6:0