Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo finále ženskej dvojhry Stosurová proti Schiavoneovej
Zdielať na

Vo finále ženskej dvojhry Stosurová proti Schiavoneovej

Zdroj: tasr

Jankovičová a Dementievová bez finále

Nasadená sedmička v semifinále po kvalitnom výkone deklasovala štvorku antukového vrcholu sezóny Srbku Jelenu Jankovičová za rovnú hodinu 6:1 a 6:2. Stosurová sa v dueli o titul stretne v sobotu s Taliankou Francescou Schiavoneovou, pre obe hráčky to bude prvé grandslamové singlové finále v kariére. Vo vzájomnej bilancii vedie 25-ročná rodáčka z Brisbane 4:1.  

Stosurová v prvom sete duelu s Jankovičovou na dvorci Philippa Chatriera jasne dominovala. Vlaňajšia semifinalistka z Paríža výborne podávala i returnovala a premožiteľke Slovenky Daniely Hantuchovej dovolila uhrať iba jediný gem. Na začiatku druhého dejstva sa Jankovičová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, no Stosurová potom získala šesť gemov v rade a suverénne postúpila do finále. Zápas ukončila víťazným forhendom.

Austrálčanka po hladkom víťazstve žiarila spokojnosťou. "Byť v grandslamovom finále je fantastický pocit. Nemôžem tomu uveriť, už sa neviem dočkať sobotňajšieho duelu. Očakávam veľmi ťažký zápas. Pre mňa i pre Francescu to bude prvé finále dvojhry na grandslamovom turnaji," povedala v prvom interview priamo na kurte Stosurová, ktorá sa stala prvou austrálskou grandslamovou finalistkou od roku 1980, keď sa do rozhodujúceho súboja podarilo postúpiť Wendy Turnbullovej. Stosurová hrá v Paríži v životnej forme. V osemfinále vyradila štvornásobnú víťazku Roland Garros Belgičanku Justine Heninovú, vo štvrťfinále si poradila so svetovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou.    

ženy - dvojhra - semifinále:

Samantha Stosurová (7-Austr.) - Jelena Jankovičová (4-Srb.) 6:1, 6:2

Talianska tenistka Francesca Schiavoneová sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Jej semifinálová súperka Ruska Jelena Dementievová zápas po úvodnom sete, ktorý prehrala v tajbrejku, skrečovala pre zranenie stehenného svalu.

Schiavoneová sa po skončení antukového vrcholu sezóny vyšvihne vo svetovom rebríčku WTA minimálne na 7. miesto. Onedlho 30-ročná rodáčka z Milána je prvou Taliankou v Open ére vo finále jedného z podujatí veľkej štvorky. V dueli o titul sa stretne s víťazkou súboja medzi Srbkou Jelenou Jankovičovou a Austrálčankou Samanthou Stosurovou.

V úvode semifinálového zápasu medzi Schiavoneovou a Dementievovou si obe hráčky držali podanie. V siedmej hre sa podaril Dementievovej brejk, no vzápätí po sérii dvojchýb stratila vlastný servis a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk. Na začiatku skrátenej hry viedla Ruska 2:0, no Schiavoneová potom získala šesť loptičiek za sebou a za stavu 6:3 premenila v poradí druhý setbal. Dementievová následne zápas skrečovala.

Prekvapenej Talianke sprvoti nedošlo, že je v grandslamovom finále. Po chvíli sa však na jej tvári objavil úsmev, kľakla si a rovnako ako po štvrťfinálovom triumfe nad Dánkou Caroline Wozniackou pobozkala parížsku antuku. "Postúpiť do finále Roland Garros, to je fantázia. Zatiaľ neviem, čo sa presne stalo a prečo Jelena zápas vzdala, no pre taliansky ženský tenis je dnešok historickým dňom. Finále si chcem naozaj užiť," povedala Schiavoneová.

Dementievovú trápilo zranenie stehenného svalu od 2. kola, vo štvrťfinálovom zápase proti krajanke Nadi Petrovovej sa nechala ošetrovať. "Bolesti boli príliš silné a nemohla som pokračovať v zápase. Išla som na kurt s tým, že zabojujem, ale nešlo to," povedala finalistka Roland Garros z roku 2004, ktorá opustila centrálny dvorec v slzách.   

ženy - dvojhra - semifinále:

Francesca Schiavoneová (19-Tal.) - Jelena Dementievová (5-Rus.) 7:6 (3) - skreč

Súvisiace články