Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šokujúca rozlúčka Clijstersovej, Heninová i Nadal sa potrápili
Zdielať na

Šokujúca rozlúčka Clijstersovej, Heninová i Nadal sa potrápili

V piatkovom programe dvojhry na Australian Open v Melbourne

Spolufavoritka na celkový triumf a šampiónka lanského US Open podľahla zahanbujúcim spôsobom Ruske Nadi Petrovovej 0:6, 1:6. Zápas v Hisense Arene trval len 51 minút a belgická mamička Clijstersová (15.) v ňom uhrala jediný gem až za stavu 0:6 a 0:3. Víťazná Petrovová, nasadená ako devätnásta, prestrieľala Belgičanku vo víťazných úderoch 15:5 a urobila o 16 nevynútených chýb menej ako jej súperka (bilancia 10:26). Skúsenej Belgičanke hrozil aj "dvojitý kanár". Predtým ho ona uštedrila na Grand Slame Ázie a Pacifiku v úvodnom kole v roku 2007: zvíťazila týmto najjednoznačnejším výsledkom nad Ruskou Vasilisou Bardinovou.

"Nedesí ma to výsledné skóre, ale spôsob, akým som prehrala. Bola som úplne mimo. Tenisový rozum nefungoval, podanie neexistovalo. Vôbec som nemala cit pre údery. Aj toto je šport," spytovala si svedomie Kim Clijstersová. Dvadsaťšesťročná Belgičanka prišla do Melbourne po trojročnej pauze, ale s vizitkou šampiónky turnaja v Brisbane, kde v dramatickom a kvalitnom finále zdolala krajanku Justine Heninovú a práve ich predpokladaný štvrťfinálový súboj mal byť jedným z vrcholov ženského turnaja pri rieke Yarra.

Rozlúčili sa aj ôsma nasadená Srbka Jelena Jankovičová a jedenástka žrebu Francúzka Marion Bartoliová. Jankovičová podľahla Ukrajinke Aľone Bondarenkovej (31.) hladko 2:6, 3:6 a po troch rokoch sa nepozrela v Melbourne ani do osemfinále. "Nič sa nedeje. Je to len môj druhý turnaj v roku a ja potrebujem viac zápasov, aby som sa rozohrala a dostala do formy. Musím myslieť pozitívne a zapracovať na veciach, ktoré nie celkom fungujú," ospravedlňovala svojich 40 nevynútených chýb 24-ročná Srbka. Bartoliová nestačila na Číňanku Ťie Čeng, keď v treťom sete úplne odišla a utŕžila 'kanára'. Wimbledonská finalistka z roku 2007 prehrala 7:5, 3:6, 0:6. Víťazka postúpila do melbournského osemfinále druhý rok po sebe. Jej absolútnym grandslamovým maximom je však wimbledonské semifinále z roku 2008. "Mohla som vyhrať už aj prvý set, ale za stavu 5:5 mi nevyšli dva údery pri svojom servise, ale neskôr to už bolo lepšie. Som rada, že som súperke vrátila prehru z minuloročného semifinále v Monterrey," nechala sa počuť 26-ročná Ťie Čeng.

Veľa nechýbalo, a v piatok sa mohli z Melbourne Parku porúčať, obe bývalé svetové jednotky z Belgicka. Miestna šampiónka zo sezóny 2004 Justine Heninová prehrávala s Ruskou Alisou Klejbanovovou 3:6, 1:3 a čelila dvom brejkbalom. Napokon sa však pozbierala, nebezpečnú a 27. nasadenú ruskú protivníčku zdolala 3:6, 6:4, 6:2 a postúpila do osemfinále. V treťom sete síce ešte súperke povolila návrat z 3:0 na 3:2, ale potom jej už nepustila ani gem. "Som rada za ďalšiu šancu, že som prežila toto kolo. Súperka na začiatku chytila rytmus a išlo jej... Ja som musela byť trpezlivá a počkať si na svoje šance. Zvládla som to a takýto ťažko vybojovaný zápas mi môže len pomôcť," referovala po zápase 27-ročná Belgičanka. Heninová po novoročnom návrate do súťažného diania nedisponuje zatiaľ rebríčkovým postavením, aj preto hrá v Melbourne len vďaka voľnej karte od organizátorov. Triumfom nad Klejbanovovou dosiahla jubilejné päťsté víťazstvo profesionálnej kariéry (bilancia 500:108) a 100. víťazstvo v trojsetovom zápase. Heninová, ktorá v máji 2008 ukončila svoju kariéru - napokon len dočasne - pre stratu motivácie, si medzi najlepšími 16 hráčkami zmeria sily s perspektívnou krajankou, šestnástkou rebríčka Yaninou Wickmayerovou. Tá sa vlani na US Open prebojovala až do semifinále a teraz, oslobodená od sankcií pre opakované nesplnenie oznamovacej povinnosti pre prípad dopingovej kontroly, hrá výborne. "Proti Yanine som ešte nehrala. Keď som sa ja rozhodla ukončiť kariéru, ona ešte len začínala. Urobila však veľký výkonnostný skok. Bude to ťažký zápas. Je to trochu zvláštne a šialené zároveň, že sa stretávame v rovnakej časti pavúka," komentovala Heninová.

Bezproblémový postup do osemfinále si vybojovala druhá nasadená Ruska Dinara Safinová. Obhajkyňa minuloročného finále zmietla z dvorca Britku Elenu Baltachovú za 57 minút 6:1, 6:2. Na tohtoročnom turnaji nepustila žiadnej súperke viac ako tri gemy po tom, ako triumfovala "len" 6:4, 6:4 nad Slovenkou Magdalénou Rybárikovou v 1. kole. "Ide to zatiaľ veľmi rýchlo. Musím byť spokojná s tým, ako som dnes hrala, ale aj v predchádzajúcich zápasoch. Je pekné vyhrávať bezproblémovo a rýchlo," skonštatovala 23-ročná Safinová. Jej najbližšou súperkou bude krajanka Maria Kirilenková, ktorá vyradila Talianku Robertu Vinciovú 7:5, 7:6 (4).

V 3. kole stop Monfilsovi, Nadal aj Del Potro sa potrápili

Jediným prekvapením piatkového programu prvej časti súbojov 3. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne je vyradenie Francúza Gaela Monfilsa. Turnajová dvanástka sa musela skloniť pred výborne podávajúcim Američanom Johnom Isnerom (33.), ktorý nastrieľal 26 es a zahral celkovo 73 víťazných úderov. Isner zvíťazil 6:1, 4:6, 7:6 (4), 7:6 (5) a teraz vyzve jedného zo spolufavoritov na celkový triumf Andyho Murraya. "Nie je podstatné, koho som zdolal, akým spôsobom som vyhral, ale to, že som v osemfinále. Tak ďaleko som bol na grandslamovom turnaji zatiaľ iba raz," povedal na pozápasovej tlačovej besede 24-ročný Isner. Piaty nasadený Škót Murray zatiaľ kráča bez straty setu. Jeho piatkovou "obeťou" bol Francúz Florent Serra, ktorý mu vzdoroval necelé dve hodiny a napokon podľahol 5:7, 1:6, 4:6. "Je dobré, že zatiaľ vyhrávam v troch setoch. Tých pár ťažších okamihov, ktoré sa naskytli, som v pohode vyriešil," skonštatoval Murray, ktorý veľmi túži po prvom grandslamovom titule.

Do osemfinále mužskej dvojhry v piatok postúpil aj obhajca titulu Španiel Rafael Nadal. Jeho víťazstvo nad Nemcom Philippom Kohlschreiberom však nebolo bezproblémové. Šesťnásobný grandslamový šampión bojoval 210 minút a napokon triumfoval 6:4, 6:2, 2:6, 7:5. "Dnes som podal veľmi nevyrovnaný výkon. V prvom sete som hral zle, v druhom dobre, potom ešte horšie a napokon vo štvrtom som sa zlepšil natoľko, že som to zvládol. S výsledkom môžem vysloviť spokojnosť, ale s hrou nie," nechal sa počuť Nadal.

Ľavoruký Španiel zaostal za ambicióznym Nemcom v počte es (6:11) ako aj víťazných úderov (36:41), ale urobil tradične o 20 nevynútených chýb menej ako jeho súper (38:58). Najmä však fantasticky odvracal brejkbaly, jeho nemecký súper využil len 3 z 15 možností na brejk. Nadal nechýbal v osemfinále na turnaji Grand Slamu od US Open 2005, keď skončil v 3. kole, pričom za ostatných päť rokov vynechal len dve podujatia na úrovni "veľkej štvorky". Súperom Nadala v osemfinále bude chorvátsky dlháň Ivo Karlovič. Ten si v 3. kole poradil s krajanom Ivanom Ljubičičom 6:3, 3:6, 6:3, 7:6 (7). Postúpili aj ďalší favoriti, ale tiež nie bezbolestne. Šampión US Open, štvrtý nasadený Argentínčan Juan Martin Del Potro dokonca vyfasoval od Nemca Floriana Mayera v druhom dejstve "kanára", no zápas dotiahol do víťazstva v štyroch setoch. "Bol som frustrovaný z toho, ako som hral v druhom sete. Našťastie neskôr sa to zlepšilo a chytil som rytmus. Súper však zahral veľmi dobre. Jeho forhend, ale aj servis boli veľmi nebezpečné," reagoval po ťažko vybojovanom triumfe Del Potro.

Dvojhra mužov - 3. kolo - súhrn:
Rafael Nadal (2-Šp.) - Philipp Kohlschreiber (27-Nem.) 6:4, 6:2, 2:6, 7:5
Ivo Karlovič (Chorv.) - Ivan Ljubičič (24-Chorv.) 6:3, 3:6, 6:3, 7:6 (7)
Marin Čilič (14-Chorv.) - Stanislas Wawrinka (19-Švajč.) 4:6, 6:4, 6:3, 6:3
Juan Martin Del Potro (4-Arg.) - Florian Mayer (Nem.) 6:3, 0:6, 6:4, 7:5
John Isner (33-USA) - Gael Monfils (12-Fr.) 6:1, 4:6, 7:6 (4), 7:6 (5)
Andy Murray (5-V. Brit.) - Florent Serra (Fr.) 7:5, 6:1, 6:4
Andy Roddick (7-USA) - Feliciano López (Šp.) 6:7 (4), 6:4, 6:4, 7:6 (3)
Fernando González (11-Čile) - Jevgenij Koroľov (Kaz.) 6:7 (5), 6:3, 1:6, 6:3, 6:4

Známe osemfinálové dvojice /dolná časť "pavúka"/:
Andy Roddick (7-USA) - Fernando González (11-Čile)
Marin Čilič (14-Chorv.) - Juan Martin Del Potro (4-Arg.)
Andy Murray (5-V. Brit.) - John Isner (33-USA)
Ivo Karlovič (Chorv.) - Rafael Nadal (2-Šp.)



Dvojice osemfinále dvojhry žien (dolná časť "pavúka"):
Justine Heninová (Belg.) - Yanina Wickmayerová (Belg.)
Naďa Petrovová (19-Rus.) - Svetlana Kuznecovová (3-Rus.)
Aľona Bondarenková (31-Ukr.) - Ťie Čeng (Čína)
Maria Kirilenková (Rus.) - Dinara Safinová (2-Rus.)

Súvisiace články