Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ako sa vyrovnajú s odchodom Hrbatého?
Zdielať na

Ako sa vyrovnajú s odchodom Hrbatého?

V novom ročníku už bez "srdciara" Hrbatého, Mečíř očakáva ťažkú šichtu

Hrbatý sa rozlúčil štýlovo, keď Macedónca Tomislava Jotovského vyprevadil z kurtu za 45 minút s dvomi "kanármi". "Štrnásť sezón v Davisovom pohári svedčí naozaj o tom, že som mal dlhú kariéru. Cením si, že nehrajúci kapitán Miloš Mečíř mi dal toľkokrát dôveru. Keď som bol mladší, nemusel ma zavolať, rovnako ako teraz, keď som starší a mohol postaviť perspektívnejších hráčov. Ukázal som tímového ducha i to, že som Davis Cup miloval. Dokázal som do toho dať celé moje srdce," povedal Hrbatý, ktorý vyhral v zápoleniach o "šalátovú misu" celkovo 33 zápasov, čím vyrovnal rekordný zápis Karola Kučeru. V roku 2005 sa výraznou mierou zaslúžil o historický postup do finále.

Slovensko bude v stredu pri ženevskom žrebe s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať spoločne s Rakúskom, Rumunskom a Holandskom medzi nasadenými tímami. Predstaví sa tak zrejme až v 2. kole 1. skupiny euroafrickej zóny, kde môže naraziť na Juhoafrickú republiku, Bielorusko, Taliansko, Ukrajinu, Poľsko, Lotyšsko alebo Fínsko. Podľa slovenského nehrajúceho kapitána čaká jeho zverencov v novom ročníku Davis Cupu ťažká šichta. "Perspektíva, že budeme hrať doma, je nízka. Prišli by k nám Juhoafričania alebo Taliani, no v prípade konfrontácie s ďalšími tímami hrozí, že budeme musieť cestovať na pôdu súpera. Ja tam veľa silných tímov a na budúci rok rozhodne nebude ľahké obstáť v 1. skupine euroafrickej zóny," povedal Mečíř.

Sila tímu by vzrástla v prípade návratu najlepšieho slovenského singlistu Karola Becka, ten však zatiaľ nezmenil svoje odmietavé stanovisko k Davis Cupu. "Pred nikým nezatvárame dvere a aj Karol ich má v budúcnosti otvorené. Vo dvojhre sa mu podarilo vrátiť do najlepšej svetovej stovky a v ťažkých daviscupových zápasoch by bol určite prínosom," povedal Mečíř. Rovnaký názor ako nehrajúci kapitán zastáva aj deblový špecialista Filip Polášek. "Karol by bol veľkou oporu v singloch hlavne na hardoch a rýchlejších povrchoch. Patrí medzi svetovú špičku, čo dokázal vo Wimbledone, kde zdolal vlaňajšieho víťaza Davisovho pohára Feliciana Lopeza. Keby sa dohodol so Slovenským tenisovým zväzom a vrátil sa do tímu, bolo by to určite potešiteľné. Zatiaľ si však musíme vystačiť bez neho. Pozitívom je, že mladí hráči Lacko a Kližan sa postupne šplhajú v rebríčku nahor," povedal Polášek, ktorý vo štvorhre pri deblovej premiére s Kližanom vybojoval pre slovenské farby rozhodujúci tretí bod.

Kližan verí, že v Davis Cupe bude od roku 2010 hrávať pravidelne aj vo dvojhrách. "Dúfam, že má Miloš odteraz bude nasadzovať vždy. Vynasnažím sa na sebe ešte viac popracovať a vylepšiť si moje rebríčkové postavenie. Teraz som okolo 250. miesta, do konca roka by som sa rád posunul bližšie k prvej dvojstovke. Máme mladý a perspektívny daviscupový tím a verím, že v priebehu pár rokov sa môžeme dostať späť do svetovej skupiny," povedal víťaz juniorky na Roland Garros z roku 2006.

Súhrn výsledkov barážových stretnutí o účasť vo svetovej skupine

Charleroi:
Belgicko - Ukrajina 3:2
Xavier Malisse - Serhij Stachovsky 3:6, 6:3, 6:0, 1:6, 3:6
Steve Darcis - Sergej Bubka 6:2, 6:1, 6:0

Janov:
Taliansko - Švajčiarsko 2:3
Potito Storace - Roger Federer 3:6, 0:6, 4:6
Fabio Fognini - Michael Lammer 7:5, 7:6 (4)

Maastricht:
Holandsko - Francúzsko 1:4
Thiemo De Bakker - Jo-Wilfried Tsonga 6:7 (5), 2:6, 6:3, 6:7 (4)
Jesse Huta Galung - Jeremy Chardy 3:6, 2:6

Johannesburg:
JAR - India 1:4
Rik de Voest - Somdev Devvarman 6:3, 7:6 (3), 6:7(5), 2:6, 4:6
Izak van der Merwe - Yuki Bhambri 6:3, 3:6, 4:6

Belehrad:
Srbsko - Uzbekistan 5:0
Viktor Troicki - Murad Inojato 4:6, 6:4, 6:3
Ilia Bozoljac - Vaja Ušakov 6:1, 6:4

Helsingborg:
Švédsko - Rumunsko 3:2
Robin Söderling - Victor Hanescu 7:5, 6:1, 6:0
Andreas Vinciguera - Marius Copil 6:4, Vinciguera vzdal

Porto Alegre:
Brazília - Ekvádor 2:3
Marcos Daniel - Nicolas Lapentti 4:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:8
Thomaz Bellucci - Julio-Cesar Campozano 6:2, 6:4

Rancagua:
Chile - Rakúsko 3:2
Paul Capdeville - Jürgen Melzer 6:7 (2), 6:4, 2:6, 7:5, 4:6
Nicolas Massu - Stefan Koubek 6:4, 4:6, 6:4, 4:6, 7:6 (6)

Súvisiace články

Najčítanejšie