Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nalbandian po triumfe nad Ferrerom: "Bol to fantastický zápas"
Zdielať na

Nalbandian po triumfe nad Ferrerom: "Bol to fantastický zápas"

Zdroj: TASR

Argentína vedie vo finále DC 1:0

O prvý bod pre tím nehrajúceho kapitána Alberta Manciniho sa zaslúžil David Nalbandian, ktorý po výbornom výkone zdolal španielsku jednotku Davida Ferrera za necelé dve hodiny hladko v troch setoch 6:3, 6:2 a 6:3. V druhom singli sa na Estadio Islas Malvinas predstavili Juan Martin del Potro a Feliciano Lopez. Španieli nastúpili na juhoamerickej pôde bez zraneného lídra svetového rebríčka ATP Rafaela Nadala.     

Argentínčania v otváracom zápase v Mar del Plata potvrdili oprávnenosť ambícii získať prvýkrát v histórii "šalátovú misu". Nalbandian proti ľavorukému Ferrerovi naplno využil svoje skúsenosti z náročných duelov v Davisovom pohári, v ktorom reprezentuje svoju krajinu od roku 2002. Rodák z Cordoby kvalitne servoval i returnoval a pri dlhších výmenách od základnej čiary súpera ničil drvivým forhendom. V prvom sete si Nalbandian po dvoch brejkoch vybudoval rozhodujúci náskok 5:2. Na začiatku druhého dejstva Nalbandian po skvelom forhendovom krose prelomil Ferrerovo podanie a ujal sa vedenia 3:1. Španiel síce vzápätí kontroval rebrejkom, no v šiestom geme pri svojom podaní neuhral ani fiftín a tak aj druhý set sa stal korisťou Nalbandiana. Argentínčan podporovaný vypredanou halou s kapacitou 10.000 divákov bol v laufe a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca, keď za stavu 5:3 v treťom sete premenil pri vlastnom podaní vďaka esu hneď prvý mečbal.

Nalbandian si pripísal na konto 27 daviscupové víťazstvo v drese Argentíny a upravil vzájomnú bilanciu s Ferrerom na 7:3 vo svoj prospech. "Bol to z mojej strany fantastický zápas. Lepšie to už ani nemohlo byť. Vyhral som rýchlo v troch setoch, získal dôležitý prvý bod a ušetril si sily na ďalšie stretnutia. Ak ma nehrajúci kapitán v sobotu postaví do štvorhry, som pripravený nastúpiť. Del Potro bol pred zápasom s Lopezom dosť nervózny, no verím, že to zvládne a po úvodnom dni budeme viesť 2:0," povedal po zápase Nalbandian.  

Argentínčania sa vo finále Davis Cupu už dvakrát neúspešne pokúšali o zisk cennej trofeje. V roku 1981, v ktorom Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zaviedla svetovú skupinu, prehrali na pôde USA, v roku 2006 nestačili v moskovských Lužnikách na domáce Rusko. Španieli uspeli v rokoch 2000 a 2004 doma na obľúbenej antuke, no v rokoch 1965, 1967 a 2003 ťahali na pôde súpera za kratší koniec, zhodou okolností vždy s Austráliou. Argentína neokúsila na domácej pôde trpkosť prehry už v 13 daviscupových zápasoch za sebou.

        
      finále Davisovho pohára:

      Argentína - Španielsko 1:0 po úvodnej dvojhre

      David Nalbandian - David Ferrer 6:3, 6:2, 6:3

      nasleduje Juan Martin del Potro - Feliciano Lopez

      sobota:

      17.00 Jose Acasuso, Agustin Calleri - Lopez, Fernando Verdasco

      nedeľa:

      16.00 Del Potro - Ferrer, Nalbandian - Lopez