Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Federer i Nadal si veria
Zdielať na

Federer i Nadal si veria

Zdroj: SITA

Federer cíti šancu vyhrávať Wimbledon aj o 5 až 10 rokov

Po svojom jednoznačnom víťazstve vo štvrťfinále Wimbledonu nad Chorvátom Mariom Ančičom päťnásobný šampión z londýnskej trávy vyhlásil: "Myslím si, že mám šancu vyhrávať tento turnaj ešte v najbližších piatich až desiatich rokoch. Moja hra je ako stvorená pre tento povrch. Viem, že stále budú stáť proti mne skvelí súperi a čaká ma veľa náročných stretnutí. Zatiaľ sa mi však stále darí vykľučkovať z ťažkých situácií a nachádzať cestu k víťazstvám." Federer doplnil, že ak náhodou v tomto roku nepridá šiesty titul, pokúsi sa o to opäť o rok. Podľa vlastných slov verí si a má na to. "Na centrálnom wimbledonskom dvorci sa cítim veľmi komfortne. Moje sebavedomie stúpa každým odohratým gemom," povedal Federer. V piatkovom semifinále na neho čaká neľahký súper, Rus Marat Safin. Bývalej svetovej jednotke dnes patrí až 75. miesto vo svetovom renkingu, ale jej hra určite nezodpovedá tomuto umiestneniu. "Mám ďaleko od toho, aby som sa díval na Safina ako na 75. hráča na svete. To je smiešne. Práve v týchto dňoch dokazuje, kam v rebríčku patrí. Na druhej strane ma prekvapuje, že sa mu tak veľmi darí práve na tráve, pretože v minulosti nenachádzal dobré slovo na tento povrch," dodal Federer.


V druhom semifinále sa predstaví Federerov najväčší konkurent Rafael Nadal.Španielsky tenista zatiaľ stopercentne napĺňa predpovede odborníkov o jeho úžasnom progrese v hre na tráve. Antukový kráľ vo štvrťfinále Wimbledonu zmietol z kurtu posledného britského zástupcu Andyho Murraya, keď mu za 115 minút povolil len deväť gemov /6:3, 6:2, 6:4/. A to bol 21-ročný Škót pred zápasom optimista, keďže v osemfinále kompletne otočil duel proti skvele hrajúcemu Francúzovi Richardovi Gasquetovi z 0:2 na 3:2 na sety. "Za normálnych okolností je return mojou silnou stránkou. Proti Nadalovi som ho mal nulový. Jeho servis bol jednoducho fantastický a to isté platí aj o forhende. Udiera do loptičky strašne tvrdo a takmer neomylne k čiaram," komentoval Murray, ktorý sa v stredu nedostal ani k jednému brejkbalu. Pri súperovom servise získal počas celého stretnutia iba 10 fiftínov, čo predstavuje slabú 15-percentnú úspešnosť. Na druhej strane Nadal premenil na body až 88% svojho I. podania a 80% druhého. "Nadal je dnes svetovou dvojkou na tráve za Federerom a myslím si, že sa k nemu priblížil viac ako kedykoľvek predtým. Má dokonca reálnu šancu zdolať ho," pridal ďalšiu chválu na adresu 22-ročného Španiela škótsky tenista.
Nadal stratil v úvodných piatich tohtoročných vystúpeniach v All England Clube len jeden set, ktorý mu vzal lotyšský talent Ernests Gulbis. Inak samé hladké víťazstvá. Sám si uvedomuje, že jeho hra na najrýchlejšom povrchu má takú fazónu, ktorá ho oprávňuje k útoku na samý vrchol. "Cítim, že veľa vecí robím lepšie ako vlani, podstatne lepšie. Na dvorci sa cítim výborne, viem udržať svoj forhend na vysokej hranici agresivity počas celého zápasu a ani bekhend nepociťujem ako slabinu," nechal sa počuť štvornásobný šampión Roland Garros Nadal.
Dvadsaťjedenročný rodák z Mallorky má stále šancu na ojedinelý rekord tenisovej univerzálnosti. Po antukovom Roland Garros môže triumfovať aj na trávnatom Wimbledone, čo sa naposledy v tej istej sezóne podarilo v roku 1980 švédskej legende Björnovi Borgovi. Nadal nenašiel premožiteľa už 22 zápasov v rade. Ojedinelú víťaznú sériu ťahá od májového turnaja ATP Masters Series v Hamburgu. Okrem tohto antukového podujatia triumfoval neskôr aj na Roland Garros v Paríži a v tradičnej príprave na Wimbledon na tráve londýnskeho Queen´s Clubu. "Mojou ambíciou je hrať čo najlepšie a opäť sa dostať do finále. Nerád však dopredu hovorím o niečom, čo ešte neprišlo. Teraz som v semifinále a čakám na súpera," dodal Nadal.

Bude ním jeden z nenasadenej dvojice tridsiatnikov Arnaud Clément (Fr.) - Rainer Schüttler (Nem.). Ich štvrťfinálový súboj prerušila v stredu za stavu 1:1 na sety tma, v týchto chvíľach sa hrá tretí set.