Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Safin chce byť Rafael
Zdielať na

Safin chce byť Rafael

Zdroj: SITA

Vo Wimbledone poznajú len troch semifinalistov

Do semifinále mužskej dvojhry na 122. ročníku majstrovstiev Anglicka v tenise sa prebojovali Roger Federer, Marat Safin a Rafael Nadal. Tradične ako ostatných 6 rokov si na centrálnom kurte zahrá o finále Federer s prekvapením turnaja Safinom. Nadal si na súpera ešte počká, lebo štvrťfinále medzi Nemcom Rainerom Schüttlerom a Francúzom Arnaudom Clémentom prerušili za stavu 1:1 na sety pre tmu.
Suverenitu Rogera Federera v stredu nezastavil ani zatiaľ posledný jeho premožiteľ z wimbledonskej trávy, Chorvát Mario Ančič. Svetová jednotka zvíťazila za 101 minút 6:1, 7:5, 6:4 a po šiesty raz v rade nebude chýbať v semifinále na najslávnejšom turnaji na svete. Federera nevykoľajili ani dve dažďové prestávky, ktoré v stredu po prvý raz vážnejšie narušili program tohtoročného Wimbledonu. Dvanásťnásobný grandslamový šampión Federer opäť vylepšil svoje rekordné zápisy z trávnatého povrchu, kde neprehral už 64 zápasov v rade a z toho 40 v areáli All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. Stále platí, že Federer chýbal v semifinále na turnaji "veľkej štvorky" naposledy na Roland Garros 2004. Odvtedy sedemnásťkrát bez prerušenia či zdravotnej indispozície postúpil medzi najlepších štyroch na grandslamovom podujatí.
Federer v súboji s Ančičom, ktorý ho na posvätnej tráve zdolal v 1. kole v roku 2002, opäť nestratil svoje podanie a tohtoročným wimbledonským turnajom zatiaľ kráča bez straty setu. Nevyspytateľného a na najrýchlejšom povrchu nebezpečného Chorváta, sužovaného v nedávnej minulosti viacerými zraneniami a chorobami, nepustil ani k jednému brejkbalu. Počas celého stretnutia urobil iba 6 nevynútených chýb a zahral 40 víťazných úderov (bilancie: 6:16 resp. 40:29). Federer pridal aj 15 es, z toho tri v záverečnom geme stretnutia a úplne posledné z druhého podania pri mečbale. "Hral som dobre, ale podával excelentne. Som maximálne spokojný s tým, ako som dnes servoval. Napriek dažďovým prestávkam som rýchlo našiel späť svoj rytmus a zvládol zápas vo vysokom tempe. Cítim sa vynikajúco, moje sebavedomie rastie a túžim po ďalších víťazstvách," komentoval Federer.

Súperom fenomenálneho Švajčiara v boji o postup do finále bude nenasadený Rus Marat Safin, ktorý v štyroch setoch vyradil španielskeho ľaváka Feliciana Lópeza za 159 minút 3:6, 7:5, 7:6 (1), 6:3. Safin vo svojej deviatej účasti na londýnskej tráve v areáli All England Lawn Tennis and Croquet Clubu dosiahol svoje výsledkové maximum. Do semifinále turnaja veľkej štvorky sa tento dvojnásobný grandslamový šampión prebojoval po prvý raz od Australian Open 2005, kde napokon celkovo triumfoval. Ľavák López postupom do štvrťfinále vyrovnal svoj najlepší wimbledonský výsledok z roku 2005. Proti Safinovi doplatil na nepremieňanie brejkbalových možností, z ôsmich využil iba tri. "Sám sa čudujem, že som stále v hre," uviedol Safin a k duelu s Federerom s humorom poznamenal: "Ak by som ho mal zdolať, musím sa volať Rafael...alebo behať ako králik a páliť víťazné údery z každej pozície kurtu." Federer vedie vo vzájomnej bilancii nad Safinom 8:2. Jednu z dvoch prehier utŕžil v pamätnom semifinále Australian Open 2005, keď mu ruský tenista ušiel z mečbalu a napokon ukoristil titul.

Tretím semifinalistom sa stal podľa predpokladov Nadal. Druhý nasadený hráč zdolal vo štvrťfinále domáceho miláčika, turnajovú dvanástku Andyho Murraya, hladko za 115 minút 6:3, 6:2, 6:4. Finalista z posledných dvoch ročníkov Nadal si v semifinále zmeria sily s víťazom duelu dvoch nenasadených hráčov: Rainer Schüttler (Nem.) - Arnaud Clément (Fr.). Štvornásobný šampión Roland Garros Nadal nemal s domácim favoritom Murrayom absolútne žiadne problémy. Nepovolil mu pri svojom podaní ani len náznak brejku a sám využil štyri z desiatich takýchto príležitostí. Svoju stopercentnú bilanciu proti 21-ročnému Škótovi zveľadil na 4:0. Briti po prehre Murraya si opäť minimálne o rok predĺžia čakanie na singlový mužský triumf ich tenistu, ktoré trvá od roku 1936 a víťazstva Freda Perryho. "Odohral som zrejme svoj najlepší zápas proti tenistovi z kategórie náročných súperov. Bol som dostatočne agresívny z oboch strán a vedel vystupňovať svoj výkon. Aj tak ma ale prekvapilo, že som vyhral v troch setoch," podotkol Nadal. Dvadsaťdvaročný ľavák z Mallorky Nadal má stále šancu stať sa tretím tenistom s grandslamovými titulmi z Roland Garros aj Wimbledonu, teda dvoch najprotichodnejších podkladov, v jednej sezóne. Naposledy sa to podarilo v roku 1980 Švédovi Björnovi Borgovi.Dvojhra mužov - štvrťfinále - súhrn:Roger Federer (1-Švajč.) - Mario Ančič 6:1, 7:5, 6:4Rafael Nadal (2-Šp.) - Andy Murray (12-V. Brit.) 6:3, 6:2, 6:4Marat Safin (Rus.) - Feliciano López (31-Šp.) 3:6, 7:5, 7:6 (1), 6:3Rainer Schüttler (Nem.) - Arnaud Clément (Fr.) 6:3, 5:7 - prerušené pre tmu, dohrávka vo štvrtokSemifinálový program:Roger Federer (1-Švajč.) - Marat Safin (Rus.) - bilancia 8:2Rafael Nadal (2-Šp.) - víťaz Rainer Schüttler (Nem.) - Arnaud Clément (Fr.)       Schüttler (Nem.) - Clément (Fr.) 6:3, 5:7 - prerušené pre tmu, dohrávka vo štvrtok