Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrbatý na tráve nestačil Federerovi
Zdielať na

Hrbatý na tráve nestačil Federerovi

Hrbatý - Federer 3:6 2:6 3:6

Slovenský tenista Dominika Hrbatý prehral v úvodnom stretnutí 1. kola hlavnej súťaže dvojhry na treťom grandslamovom turnaji sezóny, 122. ročníku majstrovstiev Anglicka na trávnatých dvorcoch v londýnskom Wimbledone (celková dotácia 11,812 milióna libier), s favorizovaným a najvyššie nasadeným víťazom posledných piatich ročníkov tohto podujatia Švajčiarom Rogerom Federerom za 79 minút 3:6, 2:6, 2:6.

Jediný slovenský zástupca v mužskom pavúku dvojhry ukončil svoju púť All England klubom hneď v prvý deň.  Ani do tretice sa mu nepodarilo prebiť do druhého kola. Jeho najlepší výsledkom stále zostáva tretie kolo spred štyroch rokov. Dominik odohral vo Wimbledone svoj 16 singel, keď premiéru mal už v roku 1997. Pre Švajčiara je tráva naopak povrchom, ktorý mu sedí. Neprehral na ňom už šesť rokov od 1. kola Wimbledonu 2002.

V sobotu mali obaja tenisti naplánovaný spoločný tréning, no keď sa Federer dozvedel, kto bude jeho súperom v 1. kole, tréning odriekol. Hrbatý je po dvoch operáciách ruky z konca minulého roka a marcovom návrate na kurty limitovaný pri podaní, čo je najmä pri hre na tráve dôležitý aspekt celkového úspechu resp. neúspechu.

Hrbatý uvedomujúc si, že to bol možno posledný štart v singli vo Wimbledone podišiel pred posledným gemom k Federerovi a sadol si s ním "na kus reči." Kurióznym odľahčením situácie si opäť získal srdcia divákov a fanúšikov tenisu.

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Roger Federer (1-Švajč.) - Dominik Hrbatý (SR) 6:3, 6:2, 6:2 za 79 minút
V úvode získal švajčiarsky favorit rýchle vedenie 3:0, keď v druhom geme pri podaní slovenského tenistu využil hneď prvý brejkbal v stretnutí. Niekdajšia slovenská jednotka a svetová dvanástka potom kontrovala na 1:3 a 2:4, pričom za tohto stavu sa Slovák dostal pri Federerovom servise k dvom zhodám. Ďalej ho však už disponovaný súper nepustil a keďže aj za stavu 5:3 si bez problémov podržal podanie, prvý set sa za 25 minút skončil triumfom Švajčiara 6:3.
Od druhého dejstva už 12-násobný grandslamový šampión ovládol dianie na dvorci. Hrbatému povolil prvý gem až za stavu 4:0 a druhý na 5:2. Potom predviedol 30-ročný Bratislavčan sympatický vzdor, keď odvrátil tri setbaly súpera pri jeho podaní, ale štvrtý už bazilejský rodák premenil a upravil stav setov na 2:0. V treťom dejstve sa Federerovi už nevydaril do tretice rýchly brejk pri úvodnom servise Slováka. Hrbatý odvrátil dve brejkové možnosti súpera a po prvý raz v zápase sa ujal vedenia aspoň v rámci jedného setu - 1:0. Jeho radosť však netrvala dlho. Federer od tohto okamihu prepol na vyššiu rýchlosť a v zostávajúcom priebehu už dovolil súperovi iba zisk jediného gemu. Federer zdolal Hrbatého na esá 10:2 a neurobil ani jednu dvojchybu, kým slovenský tenista ich mal na konte sedem.