Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cibulková sa cez Veľkú noc rozlúči proti Brazílii s fedcupovou kariérou
Zdielať na

Cibulková sa cez Veľkú noc rozlúči proti Brazílii s fedcupovou kariérou

BRATISLAVA / O necelý mesiac, presne 6. mája oslávi bývalá svetová štvorka Cibulková tridsiate narodeniny a víťazná rozlúčka so slovenským tímom navyše pred domácim publikom by bola príjemným darčekom k blížiacemu sa jubileu. Svoju fedcupovú kariéru začala pred štrnástimi rokmi. Doteraz nastúpila v 40 zápasoch s bilanciou 21 víťazstiev a 19 prehier. Viac sa jej darilo v dvojhre, v ktorej uspela v 20 dueloch a jedenásťkrát odchádzala z kurtu ako zdolaná.

Hrať za svoju rodnú krajinu bolo pre Cibulkovú vždy poctou. Ukončiť túto životnú kapitolu nebolo pre hrdú reprezentantku podľa jej vlastných slov ľahké. "Takéto rozhodnutie nie je nikdy jednoduché. Pohrávala som sa s touto myšlienkou už pár mesiacov. Sama som bola prekvapená, ako ťažko sa mi o tom uvažovalo. Povedala som si, že fanúšikovia si to zaslúžia vedieť vopred. Aj keď to možno bude väčší stres, väčšia nostalgia doľahne na mňa. Urobila som to najmä kvôli nim, fandia mi a podporujú ma a takto sa budú môcť prísť aj osobne pozrieť. Som naozaj rada, že to môžem takto pre nich urobiť," povedala Cibulková.

Brazílčanky by podľa papierových prognóz nemali predstavovať pre hráčky SR veľkú hrozbu. Túto skutočnosť si uvedomuje aj Cibulková. "Sme v pozícii favorita. Vieme však, aký vie byť Fed Cup nevyspytateľný. Budem veľmi šťastná, keď to potvrdíme. Bude to môj posledný reprezentačný zápas, tak verím, že ma nepremôžu emócie a bude to všetko v pohode. Brazílsku jednotku Beatriz Haddadovú-Maiovú som videla hrať možno dvakrát v živote. Kapitán ju sledoval, keď sme boli na turnajoch v USA. Ich druhú hráčku vôbec nepoznám. Verím, že to nebude nová Andreescuová. Dúfam, že to bude prebiehať tak, ako si to predstavujeme. Hrala som neskutočne veľa zápasov proti ľaváčkam, proti ich jednotke však ani jeden, takže si jej hru určite dobre naštudujem," dodala Cilbulková.

Pri spomienkach na svoju reprezentačnú kariéru vyzdvihla Cibulková dva momenty, ktoré jej najviac utkveli v pamäti. V roku 2007 nastúpila ako 18-ročná proti vtedajšej členke Top 10 rebríčka WTA Češke Nicole Vaidišovej. Oveľa skúsenejšej súperke podľahla až po tuhom boji 6:3, 4:6, 5:7. "Ja som bola okolo 200. miesta a prehrala som s ňou v troch setoch. To bolo asi prvýkrát, keď mohli o mne Slováci počuť, že existujem. Bol to pre mňa veľmi emotívny zápas. Pamätám si, že sme hrali tu v Bratislave na antuke," zaspomínala si Cibulková.

V tomto istom roku absolvovala v Pohári federácie proti Srbke Jelene Jankovičovej ďalší tenisový maratón s neúspešným koncom (5:7, 6:1, 7:9). "Aj tento zápas som prehrala, no tak som ju zničila, že na druhý deň nemohla nastúpiť a vyhrali sme celý duel," uviedla s úsmevom Cibulková. V pamäti jej však ostanú smutné spomienky. Mrzí ju najmä semifinálová prehra z roku 2013. Vtedy Slovenky viedli po prvom dni nad domácimi Ruskami 2:0, v druhý hrací deň sa však ich súperkám podaril dokonalý obrat a Slovenkám ostali iba oči pre plač. "Veľmi to dodnes mrzí. Bola to šanca, aká sa nevyskytuje každý deň alebo každý rok. Bol to jeden z tých momentov v mojej kariére, ktorý ma bude stále bolieť," povedala Cibulková.

Hlboká stopa

V uplynulých rokoch sa finalistka Australian Open 2014 Cibulková viackrát rozhodla uprednostniť svoju individuálnu kariéru pred reprezentáciou rodnej krajiny. Aktuálna slovenská ženská jednotka sa v tejto tímovej súťaži zatiaľ naposledy predstavila v apríli 2016 proti Kanade. "Bola som aj staršia, musela som viac dbať na svoje zdravie a aj na to, že fedcupové zápasy ma vždycky stáli mnoho síl. Na nasledujúcich dvoch-troch turnajoch som na to stále doplácala. Mala som aj priority v singlovom rebríčku. Fed Cup bol pre mňa zakaždým emotívny zážitok. Sú to najťažšie zápasy a víťazstva sú najkrajšie. Zanechávajú vo mne hlbokú stopu," skonštatovala Cibulková.

Rodáčka z Bratislavy Cibulková zostáva pozitívna, pokiaľ ide o budúcnosť slovenského fedcupového tímu. "Verím, že okrem Viki Kužmovej sa bude dariť aj ostatným dievčatám a budú dobre reprezentovať Slovensko. S Danielou Hantuchovou sme boli veľmi silný tím. Boli sme krôčik od finále, verím, sa aj naše nasledovníčky sa tam postupne môžu dostať. Vo Fed Cupe je vždy dôležitá aj štvorhra. Preto verím, že v budúcnosti budeme mať v tíme aj skúsenú a kvalitnú deblistku."

Zdielať na

Súvisiace články