Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
"Rafa" po prehre odchádzal s trpkosťou
Zdielať na
Tenis

"Rafa" po prehre odchádzal s trpkosťou

Juan Carlos Ferrero (Šp.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 7:5, 6:1

Španielsky tenista Rafael Nadal prehral v stredajšom stretnutí 2. kola dvojhry na turnaji ATP Masters Series Internazionali BNL d´Italia v Ríme (dotácia 2,27 milióna eur, antuka vonku) so svojím krajanom Juan Carlosom Ferrerom za 115 minút 5:7, 1:6.

V druhom sete si za stavu 1:4 nechal ošetrovať veľký pľuzgier na chodidle pravej nohe a nad jeho štartom na podujatí AMS v Hamburgu visí o to väčší otáznik, že pred Roland Garros zrejme nebude chcieť prehnane riskovať. Pre nasadenú dvojku sa rozplynul sen o zisku štvrtého titulu v areáli Foro Italico v rade (dosiaľ mal lokálny čistý štít). Ľavákova miestna triumfálna séria sa skončila na 17 zápasoch.

Dvadsaťjedenročný rodák z Malorky Nadal ťahal za kratší koniec iba druhýkrát z ostatných 105 vystúpení na najpomalšom podklade. Predtým sa mu to naposledy stalo vlani 20. mája vo finále spomenutého turnaja AMS v Hamburgu proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi (po 81 úspechoch od prehry s Rusom Igorom Andrejevom 8. apríla 2005 vo Valencii). Odvtedy zaznamenal 22 antukových víťazstiev bez prerušenia, vrátane siedmich na Roland Garros 2007. V rímskom 1. kole mal voľný žreb.

Zdolaný "Rafa" akoby teraz na Stadio Pietrangeli sám sebe dodal výrazný podporný argument nedávnej kritiky Asociácie tenisových profesionálov (ATP) pre nahustenú európsku antukovú termínovú listinu. "Ten kalendár je nemožný. Minulý týždeň sa ma pýtali, čo na to hovorím. Už vtedy som otvorene povedal, že tri týždne v rade sa za normálnych okolností nedajú zvládnuť. Teraz tu všetci majú dôkaz. Pokúšal som sa na to upozorňovať šéfa ATP Etienna de Villiersa, ale bez efektu," uviedol Nadal a dodal "Keď som sa dnes zobudil, pomyslel som si, že to nepôjde. Lekári mi uľavili špeciálnou vložkou a krémom, ale aj tak to bolo náročné."

Víťaz minulotýždňového podujatia v Barcelone a predtým šampión z noblesného Monte Carla uhral v druhom sete stredajšieho zápasu len 13 fiftínov. Vstupný súboj na tehlovej múčke na úrovni ATP nezvládol premiérovo v celej svojej kariére.

Aj po aktuálnom nezdare má na antuke od roku 2005 úctyhodnú bilanciu 117:4 a celkovo 143:14. S niektorým z krajanov prehral na tomto podklade po prvý raz od stuttgartského štvrťfinále 2004 - vtedy zlyhal proti Davidovi Ferrerovi, ktorého takmer dokonalý menovec Ferrero sa vo štvrtkovom osemfinále stretne s takisto nenasadeným Švajčiarom Stanislasom Wawrinkom.

Dvadsaťosemročný "moskyt" Ferrero odvrátil v stredu všetkých 5 brejkbalov a pripísal si posledných päť gemov zápasu, ktorý sa v závere zmenil na jeho exhibíciu. Niekdajší líder svetového rebríčka (momentálne však až 23. v renkingu), ktorý sa v talianskej metropole radoval z trofeje pred siedmimi rokmi, upravil skóre zo vzájomných súbojov s jednoznačným favoritom Nadalom na 2:6.

Ani on pritom nebol úplne fit: "Minulý týždeň som sa odhlásil z Barcelony pre problémy v oblasti slabín. Pocítil som ich opäť v utorok proti Nemcovi Nicolasovi Kieferovi. Dnes mi pomohla bandáž."

Zdielať na