Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cibuľková vyhrala nad Cetkovskou
Zdielať na
Tenis

Cibuľková vyhrala nad Cetkovskou

Zdroj: SITA/AP Photo/Amy Sancetta

Slovenská tenistka Dominika Cibulková po sobotňajšom fedcupovom víťazstve nad Češkou Petrou Cetkovskou: "Som veľmi rada, že sa mi podarilo obrátiť ten nepriaznivý vývoj"

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v sobotňajšej úvodnej dvojhre brnianskeho stretnutia Česko - Slovensko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie reprezentačných družstiev žien nad domácou Petrou Cetkovskou 7:5, 6:3, hoci v prvom sete prehrávala už 2:5.

"Práve vtedy som sa na seba zdravo nahnevala. Po siedmom geme som si v duchu hovorila, že ten set stále nie je stratený - bolo treba nemyslieť na nepriaznivý stav a brať to loptičku za loptičkou. Z vlastnej skúsenosti totiž viem, aké je zväzujúce, keď človek začne uvažovať o narastajúcej šanci. Spočiatku som si sama zrejme až príliš uvedomovala zodpovednosť vyplývajúcu z úlohy jednotky družstva. Petra hrala vynikajúco a ja som bola akási stratená, zďaleka to nebol môj optimálny výkon. Pri vysokom počte jej rezaných úderov som nevedela chytiť rytmus. Ťažko sa mi na jej štýl zvykalo. Robila som zbytočné chyby, pretože na mňa doliehalo vedomie toho, aký je môj výsledok dôležitý. Začala som naozaj nervózne a kŕčovito," povedala Cibulková.


Osemnásťročná piešťanská rodáčka s bratislavskou adresou pripustila, že zrejme práve z nervozity vyplynuli kŕče v pravej ruke, ktoré ju trápili od začiatku druhého dejstva. "Prišlo to po prvom geme, šiestom získanom v rade. Z minulosti viem, že sa mi to stáva vtedy, keď nie som na dvorci uvoľnená. Problém sa prejavoval najmä pri podaní: nemohla som riadne stlačiť raketu. Navyše, ku koncu zápasu som dostávala tie moje povestné kŕče už aj do nôh," skonštatovala zverenkyňa Vladimíra Pláteníka, ktorú v pavilóne B na Výstavisku na tvrdom povrchu Supreme pred takmer štyrmi tisíckami divákov podržal return.


Cibulková, 48. v počítačovom poradí, prerazila podanie o 4 roky staršej expriateľky Cyperčana Marcosa Baghdatisa Cetkovskej, 107. vo svetovom singlovom rebríčku WTA, v strednej fáze ich premiérového duelu päťkrát v rade.

"Zabojovala som a snažila som sa maskovať ťažkosti, aby Petra nič nespozorovala. Som veľmi rada, že sa mi napokon podarilo obrátiť ten zlý vývoj," vydýchla si víťazka turnaja ITF Ritro Slovak Open 2006.


Nová jednotka hostiek pri absencii Daniely Hantuchovej sa neobáva, že by sa kŕče mohli vrátiť v nedeľu proti Nicole Vaidišovej či potom vo štvorhre, na ktorú je tiež nominovaná: "Myslím si, že to naozaj vyvstalo len z tej nervozity. Proti Nicole to bude úplne iný zápas. Nebudem už v takomto stave a môj výkon to neovplyvní."

Cibulková má s líderkou domácich oficiálnu bilanciu 0:2 (vrátane juniorskej štatistiky na úrovni ITF), ale zdolala ju v ostatnom súperení na decembrovom ukážkovom Vyzývacom pohári krások v Čile: "Ťažko stanoviť, do akej miery to bol vážny zápas. Predsa len - hrali sme na antuke a exhibičné stretnutia sú určené najmä na pobavenie divákov. Aj takéto skúsenosti ma však posúvajú dopredu."

Cetkovskej kolegyňa v prostějovskom kádri v septembrovej českej extralige miešaných družstiev Cibulková vysvetlila aj kuriózne zdržanie pred vstupným fiftínom: "To bola strašná situácia. Stalo sa mi to po prvý raz. V hotelovej izbe pri skúške tohto ešte nepoužitého oblečenia bolo všetko v poriadku, lenže medzičasom mi jedna strana šnúrky slúžiacej na zatiahnutie vpadla do obruby a vôbec to nedržalo. Hneď sa objavili trefné poznámky, že keď som bola v novinách vyfotografovaná len v čokoláde, tak môžem hrať aj bez sukne, nechcela som to však riskovať," zasmiala sa Cibulková, ktorej napokon pomohli nožničkami vyzbrojené doktorsky šikovné ruky lekára Romana

Zdielať na