Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Habšudová v papučiach, Studeníkovej výmena autogramov
Zdielať na
Tenis

Habšudová v papučiach, Studeníkovej výmena autogramov

Zdroj: SITA/Michal Burza

Reakcie bývalých popredných slovenských tenistiek na postup Daniely Hantuchovej na budúcotýždňové MS WTA Tour do Madridu

Postup Daniely Hantuchovej na MS WTA Tour do Madridu zarezonoval aj medzi bývalými poprednými slovenskými tenistkami.

V Karine Habšudovej-Cílekovej, samozrejme, vzbudil reminiscencie na vlastné účinkovanie na šampionáte v roku 1996 v New Yorku: "Trénovali sme tam na tridsiatom siedmom či tridsiatom ôsmom poschodí hotela. Na rovnakom, ako som bola ubytovaná, takže som mohla na dvorec zovretý stenami prejsť v papučiach. Celý ten turnaj bol taký kuriózny. Mali sme šatňu po hokejistoch Rangers. Keď som sa po prvý raz postavila na kurt v hale Madison Square Garden dimenzovanej na iné športy, tak sa mi zdalo, že zaservujem za základnú čiaru - vôbec som sa v tom priestore neorientovala. Žiaľ, nemohla som ani dostať ťažšiu súperku pre prvé kolo..."

Habšudová na MS WTA Tour ´96 podľahla Nemke Steffi Grafovej, napokon celkovej víťazke po päťsetovom finále proti Švajčiarke Martine Hingisovej, ktorej uštedrila dvoch "kanárov".

Hralo sa vyraďovacím systémom ešte so 16 aktérkami. "Danielino kvalifikovanie sa je úžasným úspechom a zaslúženou odmenou za dosiaľ najlepšiu sezónu v jej kariére. Návrat na šampionát po piatich rokoch je o to vzácnejší, že už štartuje len osem najúspešnejších. Naozaj ide o zásluhy, nie náhodu. Postúpila tam podľa mňa právom a za najkrajšie na tom považujem, že si to uhrala sama. Mohla nastať zhoda okolností v podobe odhlásenia sa povedzme piatich tenistiek pre zranenie a každý postup na takéto podujatie by bol fajn, ale Daniela sympaticky zabojovala a nemusela sa na nič spoliehať," upozornila víťazka Hopmanovho pohára 1998 Habšudová, pred desiatimi rokmi členka Top 10, ktorá v roku 2000 v Bratislave v areáli Incheby získala svoj ostatný zo šiestich deblových titulov na okruhu WTA práve po boku Hantuchovej.

Členka Siene slávy slovenského tenisu Radka Zrubáková zdôraznila: "Pre každého tenistu, hráča či hráčku, ide o najväčšie možné ocenenie na záver úspešnej sezóny. Je to fantastická satisfakcia. Body sa zbierajú po celý rok, takže nestačia jeden-dva náhodné výsledky."

Niekdajšia 22. tenistka sveta a členka víťazného čs. fedcupového tímu zo sezóny 1988 na margo herného pokroku Hantuchovej povedala: "Daniela to, myslím si, sama viackrát vystihla v rôznych rozhovoroch. V barcelonskej akadémii sa naučila nehrať natoľko vabank. Vie, že má čas na ďalšie prípadné dva-tri údery a opiera sa o pocit istoty aj proti súperkám, ktoré jej vo výmene desať či dvanásťkrát loptičku vrátia. Získala väčší prehľad na dvorci a nesnaží sa všetko hneď ´zabiť´."

"Dianie už podrobne nesledujem, pretože mám veľa iných povinností, ale výsledky áno - aspoň na teletexte. Takýto prestížny som si nemohla nevšimnúť. Fandím jej," zareagovala Katarína Studeníková.

Osemfinalistka US Open 1995 a Wimbledonu 1996 pridala úsmevnú príhodu: "Tento rok som bola v Paríži na Roland Garros a stretli sme sa náhodou na letisku. Moja dcéra si od Daniely vypýtala autogram, čo ma pobavilo. Kedysi to totiž bolo o mojom podpise talentovanému dievčaťu, ktoré akurát nastupovalo, keď som ja končila. Spomínam si, že sme spolu párkrát v Bratislave trénovali, tuším pred Wimbledonom. Mala som nejakých dvadsaťpäť-dvadsaťšesť rokov, čiže ona približne pätnásť. Nepamätám sa síce, či som si vtedy uvedomila jej perspektívy, ale musela byť dobrá, keď som s ňou hrala," zasmiala sa niekdajšia 31. hráčka svetového singlového renkingu a úprimne podotkla: "Tenis je naozaj totálne individuálny šport. Každý si hľadí na to svoje, takže ja som sa vtedy juniorkou na druhej strane siete zase až tak príliš nezaoberala."

Držiteľka 9 titulov na úrovni WTA Tour a pred šiestimi rokmi 21. hráčka renkingu Henrieta Nagyová vyhlásila: "Je to super! Sledovala som ten Linz a trnula pri mečbale ´Vaidišky´ v semifinále. Daniela musela mať aj šťastie, aby sa to napokon vyvinulo v jej prospech. Určite však nie som sama, kto zaregistroval jej výkonnostný progres v tejto sezóne. Veľmi sa zlepšila. Mentálne a najmä fyzicky. Spojenie s barcelonskou akadémiou jej zjavne pomohlo - má veľa natrénované."

Zdielať na