Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Davydenko napomenutý za laxnosť
Zdielať na
Tenis

Davydenko napomenutý za laxnosť

Belgický rozhodca Jean-Philippe Dercq napomenul ruského tenistu Nikolaja Davydenka pri jeho petrohradskej prehre s chorvátskym kvalifikantom Marinom Čiličom za nedostatok snahy.

Ruský tenista Nikolaj Davydenko vo štvrtok na miliónovom podujatí ATP v Petrohrade ako turnajová jednotka dohrával zápas osemfinálového 2. kola proti chorvátskemu kvalifikantovi Marinovi Čiličovi so slzami v očiach.

Po jednoznačnom prvom dejstve v prospech favorita (6:1), prehral ďalšie dva sety 5:7, 1:6 a belgický rozhodca Jean-Philippe Dercq ho počas rozhodujúcej časti pri dvojchybe znamenajúcej súperov premenený brejkbal napomenul za nedostatok úsilia.

"Obvinil ma, že sa snažím cielene prehrať," skonštatoval zronený Davydenko, ktorý mal hneď po vyradení debatu so supervízorom ATP. Údajne sa chcel informovať o jeho názore a prípadných konzekvenciách.

"Bol som šokovaný, keď mi arbiter povedal, že podľa neho hrám zámerne laxne. Považujem to za poburujúce. Jednoducho som bol čoraz unavenejší. V treťom sete som mal veľmi ťažké nohy. Možno to celé vyplynulo z mojej naštrbenej psychickej odolnosti a vyšlo to z hlavy," vyhlásil 26-ročný rodák z ukrajinského Severodonecka Davydenko, momentálne 4. hráč svetového singlového renkingu.

Čilič figuruje až na 102. mieste v počítačovom poradí, ale Rusa tento rok už raz zdolal, a to bez straty setu v septembri v Pekingu.

Ako je známe, Asociácia tenisových profesionálov (ATP) od augusta vyšetruje podozrivé okolnosti na stávkovom trhu sprevádzajúce vyradenie Davydenka argentínskym outsiderom Martinom Vassallom-Arguellom v poľskom Sopote. Práve tento zápas spustil lavínu správ o možných korupčných praktikách v "bielom športe".


Súhrn výsledkov štvrtkových stretnutí 2. kola dvojhry na tenisovom turnaji ATP St. Petersburg Open (koberec v hale, dotácia 1 mil. USD) v ruskom Petrohrade:

Dvojhra - 2. kolo:
Marin Čilič (Chorv.) - Nikolaj Davydenko (1-Rus.) 1:6, 7:5, 6:1
Andy Murray (2-V. Brit.) - Lukáš Dlouhý (ČR) 6:2, 6:4
Michail Južnyj (3-Rus.) - Mario Ančič (Chorv.) 6:4, 6:2
Potito Starace (4-Tal.) - Michail Ledovskich (Rus.) 7:6 (4), 6:2
Fernando Verdasco (6-Šp.) - Simone Bolelli (Tal.) 6:4, 6:4

Zdielať na