Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cibulková do osemfinále s Benešovou
Zdielať na
Tenis

Cibulková do osemfinále s Benešovou

Zdroj: SITA/AP/Francois Mori

Dominika Cibulková (1-SR) - Catalina Castaňová (Kol.) 6:4, 6:1 za 82 minút

Slovenská tenistka Dominika Cibulková bez problémov postúpila do osemfinálového 2. kola hlavnej súťaže dvojhry na bratislavských jubilejných 10. medzinárodných majstrovstvách SR.

Turnajová jednotka a obhajkyňa titulu na podujatí ITF Ritro Slovak Open (dotácia 100 000 USD, tvrdý povrch Premier Court v hale) v utorňajšom stretnutí 1. kola v Sibamac aréne NTC zvíťazila nad Kolumbijčankou Catalinou Castaňovou za 82 minút 6:4, 6:1.

O 10 rokov mladšia a 10 cm nižšia zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková v premiérovom vzájomnom súboji s ešte vlani v lete 35. hráčkou renkingu WTA Tour Castaňovou splnila úlohu favoritky a potvrdila aktuálny rebríčkový rozdiel. Osemnásťročná piešťanská rodáčka s domicilom v hlavnom meste SR tento týždeň figuruje na 49. pozícii v počítačovom poradí (začiatkom tohto mesiaca bola aj na 47. poste), súperke patrí 103. priečka.

Cibulková pri návrate na scénu svojho heroického aprílového fedcupového vzdorovania Češke Nicole Vaidišovej, vtedajšej svetovej osmičke, mala trochu nervózny vstup do zápasu. Pred 500 divákmi sa zopár gemov dostávala do tempa, ale povzbudil ju brejk na 3:2. Prvý setbal si vypracovala už pri servise rodáčky z Pereiry v deviatej hre, napokon si však musela počkať na svoje podanie novými loptičkami. Po 49 minútach premenila celkovo druhú možnosť, keď držiteľka šiestich trofejí na úrovni ITF poslala zdanlivo jednoduchý forhend do siete.

Semifinalistka septembrového turnaja WTA Tour v čínskom Guangžou Cibulková využila rozlet a hneď na začiatku druhej časti si vypracovala náskok dvoch brejkov. Na 3:0 zvýšila čistou hrou a suverénne dokráčala za úspechom. V celom zápase bola aktívnejšia, razantnejšia a precíznejšia. Kolumbijčanka v podstate len "antukársky" vyčkávala na prípadné slabšie pasáže Slovenky, ktorej však do stupňovaného výkonu prenikol hluchý moment až za stavu 5:0 pri vlastnom podaní. Intermezzo už nič zásadné

Cibulková, ktorá vlani vyhrala Ritro ako kvalifikantka figurujúca na 227. mieste v renkingu, je prvou postupujúcou nasadenou na terajšej edícií po prehrách piatich tenistiek z prominentnej osmičky. Zo štyroch Sloveniek účinkujúcich v hlavnej súťaži, má ešte šancu prebojovať sa do 2. kola Magdaléna Rybáriková, ktorá približne od 19.00 h bude čeliť päťke žrebu Talianke Sare Erraniovej. Už v pondelok sa lúčila Dominika Nociarová a v utorok pred Cibulkovej duelom tretia domáca držiteľka voľnej karty Lenka Wienerová.

Hlas:
Dominika Cibulková
: "Na začiatku stretnutia mi trošku trvalo, kým som si zvykla na Castaňovej tenis: hrala to strašne pomaly, antukársky mi liftovala loptičky, tie odskakovali vysoko - nie do ruky. Myslím si, že povrch súperke vyhovoval. Postupne som však získala istotu a recept. Chodila som si pre údery viac do dvorca, zrýchľovala som výmeny. Vopred mi bolo jasné, že to nebude ľahké. Nič som nechcela podceniť, pretože Kolumbijčanka ešte vlani bola 35. na svete. Celkovo to na prvé kolo a na novom povrchu bolo z mojej strany okej. Rada by som sa poďakovala divákom za podporu. Dúfam, že ma prídu povzbudiť aj vo štvrtok proti Benešovej. Veľmi mi to pomáha. Verím, že ich nesklamem."

Dvojhra - 1. kolo:

Dominika Cibulková (1-SR) - Catalina Castaňová (Kol.) 6:4, 6:1 za 82 minút

Zdielať na