Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Federer uznáva svoju prehru
Zdielať na
Tenis

Federer uznáva svoju prehru

Zdroj: John Togasaki

Nalbandian si z Madridu odniesol 500 bodov do rebríčka ATP Entry, 100 bodov do tohtoročného hodnotenia Race a víťaznú prémiu 340 000 eur

Argentínsky tenista David Nalbandian dovŕšil svoju spanilú jazdu turnajom série ATP Masters v Madride do úspešného konca. Vo finále vyše dvojmiliónového podujatia ako nenasadený hráč nečakane, ba až šokujúco zdolal za 109 minút obhajcu titulu, Švajčiara Rogera Federera 1:6, 6:3, 6:3.

Svetovej a turnajovej jednotke uštedril prvú prehru na tvrdom povrchu v hale od ich pamätného päťsetového finále na Masters Cupe v čínskom Šanghaji v roku 2005.

Nalbandian predviedol vo finále opäť husársky kúsok z 1. a 2. kola madridského turnaja, keď proti Francúzovi Arnaudovi Clémentovi a Čechovi Tomášovi Berdychovi rovnako otáčal výsledok zo stavu 0:1 na sety.

V španielskej metropole od štvrťfinále postupne vyradil troch najlepších svetových hráčov - dvojku Rafaela Nadala, trojku Novaka Djokoviča a vo finále aj jednotku Federera, čím zopakoval rovnaké ťaženie Srba Djokoviča z tohtoročného turnaja v Montreale resp. Nemca Borisa Beckera spred 13 rokov zo Štokholmu.

Rodák z Cordóby si vybojoval svoj šiesty singlový titul na okruhu ATP a v 15. vzájomnom dueli so Švajčiarom zaznamenal siedme víťazstvo. Dôležitým momentom v zápase bolo, keď za stavu 1:6 dokázal Nalbandian v druhom geme druhého setu vziať Federerovi vôber prvý servis na tomto turnaji.

Odvtedy si začal viac veriť a najmä pri svojom servise bol skvelý. Švajčiar mu však nechtiac k víťazstvu "pomohol" až 38 nevynútenými chybami. "Snažil som sa zostať maximálne sústredený až do konca. Vedel som, že mám na to, aby som Federera zdolal, lebo moje sebavedomie sa zvyšovalo od zápasu k zápasu," povedal po stretnutí 25-ročný Nalbandian.

Niekdajšia svetová trojka sa v tomto roku v dôsledku viacerých zranení na okruhu ATP vyložene trápila. Najlepším výsledkom Juhoameričana pred triumfálnym ťažením v Madrid Arene bolo štvrťfinále z turnaja v Barcelone.

"Mojím najväčším tohtoročným problémom boli zranenia. V Austrálii ako aj v celej antukovej sezóne som nebol fyzicky fit a nemohol som čeliť najlepším hráčom na svete. Po Wimbledone som sa však vrhol do tréningu. Moje výkony sa začali zlepšovať až vyvrcholili týmto víťazstvom. Je veľmi dôležité, veď som si ním splnil svoj cieľ pre halovú sezónu a dodá mi sebavedomie do tej ďalšej."

Federer po siedmej tohtoročnej prehre (bilancia 58:7) v tomto roku poznamenal: "Keď niekto zdolá za sebou Nadala a Djokoviča, len ťažko sa proti nemu niečo vymýšľa. Rozbehnutého Davida som od druhého setu jednoducho nevedel zastaviť. Hral agresívnejšie ako ja. Bojoval som, ale bol vo všetkom lepší, čo musím akceptovať. Bez takýchto prehier by som zrejme nedosiahol množstvo víťazstiev."

Nalbandian si z Madridu odniesol 500 bodov do rebríčka ATP Entry, 100 bodov do tohtoročného hodnotenia Race a víťaznú prémiu 340 000 eur. V rebríčku ATP Entry sa posunul z 25. miesta na 18. pozíciu.

Zdielať na