Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na ITF Ritro Slovak Open hlavným ťahákom Cibulková
Zdielať na
Tenis

Na ITF Ritro Slovak Open hlavným ťahákom Cibulková

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška pred turnajom ITF Ritro Slovak Open: "Cibulkovej príklad ukazuje, že pre Slovenky je to úžasná príležitosť zbierať skúsenosti a body."

Na blížiacom sa jubilejnom 10. ročníku medzinárodných majstrovstiev Slovenska tenistiek by sa malo v kvalifikácii a hlavnej súťaži dvojhry predstaviť minimálne 11 domácich hráčok.

Dominika Cibulková triumfovala na vlaňajšom bratislavskom podujatí ITF Ritro Slovak Open ako držiteľka voľnej karty. Teraz 22. - 28. októbra nastúpi v Sibamac aréne NTC na tvrdom povrchu Premier Court pod zatiahnutou strechou v pozícii turnajovej dvojky za Američankou Meilen Tuovou, ktorú pred dvanástimi mesiacmi zdolala v semifinále. Vo finále si potom poradila s Nemkou Kristinou Barroisovou, ktorá teraz kuriózne takisto musí začínať v kvalifikácii.

Osemnásťročná piešťanská rodáčka Cibulková sa medzičasom vyšvihla z 227. miesta vo svetovom singlovom rebríčku WTA Tour o 180 priečok na 47. post, ktorý jej patril v okamihu uzávierky prihlášok. Tuová figuruje na 45. priečke a ďalších 15 uchádzačiek o triumf na podujatí s dotáciou 100 000 USD okrem nej a spomenutej obhajkyne je v hornej stovke počítačového poradia. Vlani ich pri sumárnej prémii 75 000 USD bolo z Top 100 presne 15.

"Už po úspechu Kristíny Kučovej v súťaži dievčat na US Open som deklaroval, že jej rovnako ako minulý rok pridelíme voľnú kartu," pripomenul v stredu generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška a pridal aj mená ďalších takto "privilegovaných" aktérok.

Nad čiaru kvalifikácie sa zásluhou svojho renkingu zmestili Stanislava Hrozenská a Lenka Tvarošková. Deblová špecialistka Janette Husárová bude hrať v Linzi a pôvodná záujemkyňa o účasť Martina Suchá sa odhlásila cez londýnsku centrálu ITF bez toho, aby sa udial kontakt medzi ňou a STZ.

Moška zdôraznil, že vytýčenou prioritou STZ pri organizovaní tohto podujatia popri prirodzenej ambícii ponúknuť atraktívny športový zážitok divákom je práve poskytnutie šance mladým Slovenkám: "My sme vlastníkmi turnaja a neorganizujeme ho s cieľom zarobiť na ňom, hoci náklady vo výške približne 10 miliónov korún nie sú malé."

Rozhovoril sa aj o odhodlaní dostať medzinárodné majstrovstvá SR nazad na listinu WTA. "Vzhľadom na štatút nášho turnaja sme pritiahli kvalitu, ktorá je podľa mňa vysoká a porovnateľná s mnohými turnajmi nižšej kategórie WTA. Dotácia 100 000 dolárov je najvyššia možná na úrovni ITF a stále túžime po návrate na okruh WTA. Tých 140 000 či dokonca 200 000 USD máme vopred sponzorsky vykrytých, ale o sezóne 2008 nemôžeme uvažovať. Ide o olympijský rok s nahustenou termínovou listinou. V súvislosti s ročníkmi 2009 či 2010 som v prognózach opatrný. Je to veľmi komplikované a zďaleka nie také jednoduché, ako sme si mysleli. Konkurencia turnajov je silná. Za ostatných päť rokov vstupujú na trh agresívni obchodníci najmä z Ázie."

Kvalifikácia bratislavského turnaja ITF Ritro Slovak Open sa začne už počas najbližšieho víkendu - vždy od 11.00 h (vstup voľný), čo bude aj čas začiatkov programu jednotlivých dní až do štvrtka, vrátane. Cena vstupeniek na hlavnú súťaž, vrátane piatkového štvrťfinále (14.00 h), je 50 Sk, na sobotňajšie semifinále a na nedeľňajšie finále (zhodne tiež od 14.00 h) to bude 100 Sk.

Prihlásené tenistky s automatickým právom účasti v hlavnej súťaži dvojhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v Bratislave (22. - 28. októbra) podľa svetového rebríčka v čase uzávierky prihlášok (2. októbra):

Meilen Tuová (USA) - 45.
Dominika Cibulková (SR) - 47.
Nathalie Dechyová (Fr.) - 63.
Klára Zakopalová (ČR) - 68.
Sara Erraniová (Tal.) - 70.
Anastasia Rodionovová (Rus.) - 71.
Angelique Kerberová (Nem.) - 76.
Camille Pinová (Fr.) - 78.
Cvetana Pironkovová (Bulh.) - 79.
Lilia Osterlohová (USA) - 80.
Séverine Bremondová (Fr.) - 82.
Maria-Elena Camerinová (Tal.) - 85.
Pauline Parmentierová (Fr.) - 87.
Anne Kremerová (Lux.) - 92.
Iveta Benešová (ČR) - 98.
Jekaterina Byčkovová (Rus.) - 99.
Andrea Petkovicová (Nem.) - 100.
Petra Cetkovská (ČR) - 104.
Tatjana Maleková (Nem.) - 106.
Catalina Castanová (Kol.) - 109.
Sorana-Mihaela Cirsteová (Rum.) - 111.
Jekaterina Makarovová (Rus.) - 112.
Oľga Savčuková (Ukr.) - 113.
Renáta Voráčová (ČR) - 116.

Prvých osem tenistiek "pod čiarou":
Maria Korytcevová (Ukr.) - 120.
Julia Schruffová (Nem.) - 121.
Emmanuelle Gagliardiová (Švajč.) - 124.
Anastasia Jakimovová (Biel.) - 128.
Galina Voskobojevová (Rus.) - 132.
Julia Görgesová (Nem.) - 135.
Zuzana Ondrášková (ČR) - 140.
Hana Šromová (ČR) - 141.

Slovenské účastníčky turnaja vo dvojhre:
Hlavná súťaž - priamo podľa renkingu:

Dominika Cibulková

Hlavná súťaž - voľné karty:
Kristína Kučová
Jana Juricová
Magdaléna Rybáriková
(štvrtú voľnú kartu využije Češka Petra Kvitová)

Kvalifikácia - priamo podľa renkingu:
Stanislava Hrozenská
Lenka Tvarošková

Kvalifikácia - voľné karty:

Lenka Wienerová
Dominika Nociarová
Klaudia Boczová
Lenka Juríková
Romana Tabaková

Náhradníčky na voľné karty do kvalifikácie:
Nikola Vajdová
Klaudia Malenovská

Prehľad víťaziek otvorených majstrovstiev SR tenistiek:
1995 Magdalena Grzybowská (Poľ.)
1996 Henrieta Nagyová (SR)
1997 Henrieta Nagyová (SR)
1998 María Sánchezová-Lorenzová (Šp.)
1999 Amélie Mauresmová (Fr.)
2000 Daniela Bedáňová (ČR)
2001 Rita Grandeová (Tal.)
2002 Maja Matevžičová (Slovin.)
2003 - 2005 podujatie sa nekonalo
2006 Dominika Cibulková (SR)

Zdielať na