Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Korupčné mraky nad tenisom
Zdielať na
Tenis

Korupčné mraky nad tenisom

Zdroj: HAMACHI/ilustračné

Na adresu ATP prišiel zoznam so 150 podozrivými stretnutiami

Asociácia tenisových profesionálov (ATP) disponuje novým zoznamom zápasov, ktorých priebeh a výsledok vyvolávajú podozrenie zo stávkového manipulovania.

"Dokument sme dostali v stredu a už sme ho posunuli zodpovedným orgánom," potvrdil informáciu hovorca ATP Kris Dent.

Pôvod materiálu s názvom "Podozrivé tenisové stretnutia" nie je známy, ale nachádza sa na ňom asi 150 položiek, najstaršie sú z roku 2002 a nechýbajú ani duely z grandslamových turnajov.

"Mal som možnosť nahliadnuť do zoznamu na začiatku týždňa, keď mi ho niekto preposlal. Už to začína nadobúdať pomerne slušné rozmery. Nedokážem však odhadnúť, aké to bude mať z dlhodobého hľadiska následky a myslím si, že to nikto nevie predpovedať," doplnil Adrian Murdock, hovorca internetovej stávkovej burzy Betfair, ktorá spustila lavínu referovaním o tohtoročnom súboji Rusa Nikolaja Davydenka s Argentínčanom Martinom Vassallom-Arguellom v poľskom Sopote.

Každý zápas na zozname sprevádza krátky komentár a vysvetlenie podozrivých okolností, prípadne dôvod odstúpenia hráča aj s dodatkom o jeho účinkovaní na ďalších turnajoch. "Hoci sme stále nenašli rukolapný dôkaz o podvode, uvedomujeme si, že reálna hrozba stále existuje," priznal Dent.

Predstavitelia troch najvplyvnejších organizácií riadiacich svetový profesionálny tenis sa dohodli na piatkovej spoločnej schôdzke v Londýne, kde budú hľadať východiská zo súčasnej situácie s rozmáhajúcimi sa podozreniami zo stávkového ovplyvňovania zápasov.

Zástupcovia mužského profesionálneho okruhu ATP, ženskej WTA a Medzinárodnej tenisovej federácie ITF sa rozhodli spoločnými silami bojovať voči korupčným metódam v bielom športe. Stane sa tak len tri dni po tom, čo sa k určitým vedomostiam k celému problému priznal aj Škót Andy Murray, aktuálne 18. hráč rebríčka ATP Entry.

Zdielať na