Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hantuchová prehrala vo finále s Ivanovičovou
Zdielať na
Tenis

Hantuchová prehrala vo finále s Ivanovičovou

Zdroj: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Výsledok zápasu Ana Ivanovičová (2-Srb.) - Daniela Hantuchová (4-SR) 3:6, 6:4, 6:4

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nedotiahla svoje celotýždňové snaženie na turnaji WTA Tour FORTIS Championships v Luxemburgu do úspešného konca.

Na prestížnom halovom podujatí s dotáciou 600 000 USD štvorka "pavúka" podľahla v nedeľňajšom finále druhej nasadenej Srbke Ane Ivanovičovej v trojsetovom boji za 146 minút 6:3, 4:6, 4:6.

Hantuchová bola veľmi blízko zisku tretieho singlového titulu kariéry (predtým Indian Wells 2002, 2007), keď nad favorizovanou Srbkou viedla 6:3 a 3:0. Ivanovičová však "vstala z prachu" a otočila vývoj finále vo svoj prospech.

Za stavu 1:1 na sety padlo predčasné rozhodnutie v siedmom geme tretieho dejstva, keď sa Ivanovičovej podarilo vziať servis 24-ročnej Slovenke a do konca zápasu jej už stačilo udržať svoje podanie. Svetová šestka vyrovnala bilanciu vzájomných zápasov s desiatkou renkingu Hantuchovou na 1:1.

Devätnásťročná rodáčka z Belehradu si pripísala na konto piaty turnajový titul v kariére a po Berlíne a Los Angeles tretí v tejto sezóne. Víťazka si z luxemburskej metropoly odnáša 275 renkingových bodov a šek na 88 265 USD. Slovenka sa musí uspokojiť s prémiou 47 125 USD a ziskom 190 bodov.

Hantuchová by mala napriek prehre vo finále postúpiť vo svetovom rebríčku vo dvojhre zo súčasnej 10. pozície vyššie. Výrazne si tým posilnila ambíciu zúčastniť sa na koncoročnom výberovom turnaji MS WTA Tour v Madride, kde sa predstaví najlepšia osmička ženského svetového tenisu vo dvojhre. Hantuchová má po turnaji v Luxemburgu ešte jeden dôvod na radosť. Klientka barcelonskej Akadémie Sánchez / Casal sa už po štvrtkovom víťazstve v 2. kole dostala cez hranicu 5 mil. USD zárobku počas profesionálnej kariéry.

Dvojhra - finále:

Ana Ivanovičová (2-Srb.) - Daniela Hantuchová (4-SR) 3:6, 6:4, 6:4 za 146 minút

Hantuchová v úvodnom sete hneď v treťom geme súperku brejkla a ujala sa vedenia 2:1. Ivanovičová vzápätí oplatila rovnakým spôsobom a vyrovnala na 2:2. O osude setu takmer predčasne rozhodla siedma hra prvého setu, keď 24-ročná Slovenka po druhý raz vzala podanie 19-ročnej Srbke, zvýšila na 4:3 a vzápätí to potvrdila na 5:3.

V deviatom geme viedla mladá Srbka pri svojom podaní už 40:15, ale Hantuchová sa napriek tomu dostala k setbalu a napokon aj zisku I. setu 6:3. V úvode druhého dejstva si sebavedomo hrajúca Slovenka udržala úvodný servis napriek trom brejkbalom súperky. Vzápätí využila hneď prvú brejkovú možnosť a zvýšila na 2:0.

Za stavu 3:0 sa už zdalo, že popradská rodáčka definitívne získala kontrolu nad zápasom. Ivanovičová sa však chytila a vyrovnala na 3:3. V siedmom, tzv. Tildenovom geme sa dlho bojovalo o štvrtý gem a napokon ho po treťom využitom brejkbale získala mladá Srbka. Neskôr za stavu 5:4 podávala Ivanovičová na víťazstvo v sete a čelila stavu 15:40. Kritickú situáciu však zvládla a napokon dotiahla set do víťazného konca na 6:4.

Rozhodujúci set začali obe hráčky koncentrovane pri svojom podaní a v prvých šiestich gemoch nepovolili súperke ani jednu možnosť brejkbalu. Za stavu 3:3 však slovenská hráčka po štvrtý raz v stretnutí neudržala svoj servis a Ivanovičová vzápätí zvýšila na 5:3. Za tohto krajne nepriaznivého stavu Hantuchová udržala svoje podanie a znížila na 4:5. Srbka si však už pri svojom servise závere nenechala ujsť a vyhrala tretí set 6:4.

Zdielať na