Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elseneerovi ponúkli 700-tisíc libier za prehru vo Wimbledone
Zdielať na
Tenis

Elseneerovi ponúkli 700-tisíc libier za prehru vo Wimbledone

Zdroj: ČTK/AP/MATT A. BROWN

Belgičanovi Gilesovi Elseneerovi údajne ponúkli 700-tisíc libier za prehru vo Wimbledone 2005 v 1. kole s Talianom Potitom Staracem, ku korupcii sa najnovšie vyjadril Nemec Tommy Haas.

Belgickému tenistovi Gilesovi Elseneerovi ponúkli 700-tisíc libier za prehru vo Wimbledone 2005. S informáciou vyrukoval britský denník The Times iba dva dni po tom, ako noviny The Sun priniesli správu o podobnom návrhu pre Srba Novaka Djokoviča v súvislosti s vlaňajším turnajom v Petrohrade, na ktorom zverenec Mariána Vajdu napokon vôbec neštartoval. V prípade aktuálnej svetovej trojky bola ponúkaná provízia vraj "len" 110-tisíc libier.

"Musím si chrániť česť a Wimbledon pre mňa znamená všetko," vyhlásil Elseneer, ktorého neznáme osoby kontaktovali po jeho postupe z kvalifikácie a pred duelom 1. kola hlavnej súťaže proti Talianovi Potitovi Staracemu.

"Povedali mi, že si to môžem rozmyslieť do nasledujúceho dňa, ja som však na negatívnu odpoveď nepotreboval ani minútu," skonštatoval 29-ročný rodák z Bruselu.

Momentálne až 770. hráč renkingu ATP Entry vyhral 6:3, 7:6 (11), 6:3 a v 2. kole podľahol Francúzovi Richardovi Gasquetovi.

"V dnešnom svete ma neprekvapuje, že tenisti sú vystavovaní podobným pokušeniam. Irituje ma skôr otázka, či im dokážu odolávať. Zaujíma nás stupeň ich zodpovednosti a možné následky korupčného správania. Pre tenis by bolo katastrofou, keby vyšlo najavo, že je ovplyvniteľný nekalými záujmami. Tipujúcich, samozrejme, láka disponovať privátnymi informáciami. Musíme tvrdo bojovať za zachovanie férovosti. Systém sankcií nám dáva dostatok nástrojov, vrátane doživotného zákazu činnosti. Ak zistíme, že niektorý hráč či člen jeho sprievodu sa prehrešili voči kódexu a pravidlám, pristúpime k drakonickému trestu. Tolerancia je nulová," upozornil Etienne De Villiers, prezident Asociácie tenisových profesionálov ATP.

Po Britovi Timovi Henmanovi sa najnovšie vyjadril k narastajúcim podozreniam týkajúcim sa "bieleho športu" aj Nemec Tommy Haas: „Vynárajú sa rôzne príbehy a dohady. Čudujem sa, že inkriminované osoby nie sú pod intenzívnejším dozorom na turnajoch. Objavili sa predsa prípady, kedy bolo zjavné, že niečo nie je v poriadku. Myslím si, že by sa miera rizikovosti dala odhadnúť aj podľa jednotlivých krajín."

Zdielať na