Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Cibulková prehrala v 3. kole so Suárezovou-Navarrovou
Zdielať na

Cibulková prehrala v 3. kole so Suárezovou-Navarrovou

PARÍŽ / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvadsiata druhá prehrala za 161 minút 4:6, 6:3, 1:6 so španielskou dvanástkou podujatia Carlou Suárezovou-Navarrovou v sobotňajšom kvalitnom stretnutí 3. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 32 017 500 eur, antuka).

O centimeter vyššia a takisto 27-ročná postupujúca znížila v bilancii zo vzájomných duelov s Bratislavčankou na 2:3, pričom spočiatku zaostávala 0:3.

Cibulková po tom, ako v marci frustrujúco prehrala s členkami Top 5 Agnieszkou Radwanskou z Poľska a Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou zhodne 5:7 v rozhodujúcom dejstve na amerických "hardoch" v Indian Wells a Miami, ťahala sériu siedmich úspechov v trojsetových zápasoch, ôsmy triumf takého typu v rade nepridala.

Slovenská jednotka si odnáša prémiu 102 000 eur brutto a 130 bodov do svetového rebríčka WTA. V piatok nedohrala 2. kolo štvorhry po boku Belgičanky Kirsten Flipkensovej proti maďarsko-kazašskému páru Tímea Babosová, Jaroslava Švedovová nasadenému ako štvrtému pre žalúdočné kŕče (skreč za priaznivého stavu 4:1).

Držiteľku piatich singlových trofejí na hlavnej profesionálnej scéne Cibulkovú môže sobotňajší nezdar mrzieť o to viac, že Suárezová-Navarrová bude v osemfinále čeliť 21-ročnej kazašskej reprezentantke s ruským pôvodom Julii Putincevovej, až 60. v systéme a teda predsa len žiadnej prevratnej hviezde (v šestnástke na vrcholnom podujatí je premiérovo). Zverenkyňa Xaviera Budóa Bartumeua a Marca Casabóa v barcelonskej Pro-Ab Team Tennis Academy dosiahla svoj 20. zápasový úspech na tomto podujatí (popri siedmich prehrách), čím sa dotiahla na Cibulkovú (20:9).

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková neuspela proti 14. žene počítačového poradia a vo francúzskej metropole dvojnásobnej štvrťfinalistke Suárezovej-Navarrovej (2008, 2014) ani v predchádzajúcej konfrontácii vlani v októbri v osemfinále na "harde" v hale v Moskve (4:6, 5:7). Cibulková z deviatich vystúpení v "main draw" vo francúzskej metropole skončila v piatich prípadoch práve v 3. kole, do osemfinále pri Seine sa neprebila od sezóny 2012. Celkovo má na Majors medzi najlepšími 32 skóre 7:13.

Bývalá členka Top 10 Cibulková, aktuálne 25. v hodnotení, bola na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska najďalej v semifinále edície 2009. Na Majors má osobný rekord v podobe finále z melbournských Australian Open 2014. Minulý rok v Paríži zo zdravotných dôvodov absentovala po marcovej operácii v oblasti ľavej päty, takže teraz si renkingovo prospela napriek prehre v relatívne skorej fáze. Príliš však neposilnila svoje vyhliadky na zotrvanie nad čiarou koncosezónneho "výberového" šampionátu WTA Finals v Singapure. Na začiatku RG figurovala na poslednej postupovej ôsmej pozícii v bodovaní "Road".

Od začiatku apríla má Cibulková lichotivú zápasovú štatistiku 14:3 (vrátane Pohára federácie reprezentančných družstiev žien), v rámci predmetného obdobia triumfovala v Katoviciach a bola vo finále na podujatí so štatútom Premier Mandatory v Madride. Tento rok však stojí proti členkám Top 15 nepriaznivo 1:5, jediný úspech dosiahla proti Poľke Agnieszke Radwanskej v španielskej metropole.

Dvojhra žien - 3. kolo:

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-12) - Dominika Cibulková (SR-22) 6:4, 3:6, 6:1 za 161 minút (72, 48, 41)